Zobrazit přihlášovací formulář

Konkrétní kroky ke štěstí

  • Publikováno:
Konkrétní kroky ke štěstí

Říká se, že štěstí je stav mysli, že se prostě můžeme rozhodnout cítit se dobře téměř za jakýchkoliv okolností. Takto silnou vůli a schopnost ovládat svou vlastní psychiku má ale doopravdy málokdo z nás. Protože naše životní situace, události a často také lidé kolem nás rozhodně nebývají podněty k tomu, abychom se cítili obzvlášť radostně. Něco pravdy ale na tom rozhodnutí bude. Jak můžeme sami podpořit to, abychom se cítili šťastnější?

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Je to tak, ne každý máme výchozí podmínky, ať už genetické, sociální, finanční nebo týkající se prakticky jakéhokoliv zázemí natolik ideální, abychom se mohli soustředit jenom na to, co nám dělá radost. A tak někdy potřebujeme prostě návod, sled kroků, které můžeme udělat, i když se všechno zdá beznadějné.

Co všechno má na pocit štěstí vliv?

Z velké většiny je to chemie v našem mozku. Pokud nás trápí její jakákoliv nerovnováha, je možné, že nám může pomoci lékař nebo jiný odborník. Další významnou složkou jsou naše vlastní činy, slova, to, co vytváříme svou vlastní energií. To, s kým se bavíme, to, jak trávíme volný (i pracovní čas) a mnoho dalšího. A pouze malá složka našeho štěstí jsou okolnosti, se kterými nemůžeme nic dělat. Často je akce hodně těžká, ale rozhodně ne nemožná.

Štěstí není jenom o úsměvech

Je taky o práci a úsilí, které věnujeme tomu, abychom ho dosahovali. Protože sice mámena štěstí právo, ale bez práce nejsou koláče. A tak mu musíme jít naproti. Třeba následujícími cestami.

  • Meditace. Pozor, pokud jste si představili hodiny v jedné poloze a astrální cestování, není to to, co máme na mysli. Meditace totiž v dnešním pojetí může znamenat v podstatě cokoliv, při čem dáme odpočinout hlavě, při čem najdeme kontakt a mír sami se sebou. Speciální článek tomu, co meditace může znamenat i pro naprosté začátečníky, jsme vám přinesli tady.
  • Pomáhejte ostatním. Je to pravděpodobně to největší klišé, ale možná proto funguje. Nemusíte se hned registrovat do charitativních organizací a účastnit se velkých akcí, stačí si všímat – říkejme tomu pětiminutové laskavosti. Pomoct sousedce s nákupem, zajít darovat krev, podržet dveře, usmívat se na pokladní. Cokoliv, co zpříjemní den ostatním, ale nás stojí doopravdy třeba jenom pár minut. Velkorysost nám doopravdy pomáhá cítit se lépe.
  • Zkraťte dojíždění. Zarazila vás tato rada? Podívejte se na to ale jinak – kolik času denně strávíte dojížděním? V zácpách? Pojížďkami? Je to doslova promarněný čas a všichni máme z promarněného času špatný pocit, byť podvědomě. I kdyby to mělo znamenat se přestěhovat nebo najít si jinou práci... není výjimkou, že strávíme v autě nebo prostředcích MHD i několik hodin denně jenom za nutnými pojížďkami. A jsou to hodiny, které bychom mohli věnovat čemukoliv, co nám dělá dobře.
  • Zapomeňte na věci. Kupte si raději čas. Momentálně světem velmi rezonuje pojem work-life balance. Co to je? Je to rovnováha mezi naším pracovním a volným časem. Každý má ideální hranici jinou, ale pokud si jí nevšímáte, může se stát, že budete sedět v práci do večera, peněz sice dost, ale rodina, přátelé a koníčky zanedbané, navíc žádný čas na to, jak peníze utratit. A tak místo zážitků nakupujeme věci. Co to zkusit naopak? Nebo alespoň třeba si dohodnout se šéfy náhradní volno za přesčasy?
  • Zkuste zjistit, za co jste vděční. A každý den si to připomínat. Od maličkostí, jako že se vám ráno povedly pěkně namalovat oční linky, po práci nebo zdravé děti. Ale udělat si každý večer seznam toho, co vám přes den udělalo radost, má své výhody. Příjemných věcí si začnete více všímat, spíše si je zapamatujete a lépe prožijete.
  • Pořádně se vyspěte. Protože odpočinek, hormony a metabolismus. To všechno má extrémní vliv na naši náladu a psychický stav a nic z toho nefunguje dobře bez pořádného spánku. Jak na kvalitní spánek se dozvíte tady.
  • Podívejte se na nepřízeň osudu jinak. Každá rána je lekce. Dozvíme se něco nového o lidech, o světě, o tom, jak to tady mezi námi funguje, ale hlavně o nás samotných, Jak reagujeme, co nám dělá špatně a jak bychom se měli zaměřit na prevenci. Pokud si nepřízeň osudu vyložíte jako možnost se něco naučit, vyšli jste ze situace jako vítězové.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie