Zobrazit přihlášovací formulář

Přemnožené vosy a co s nimi

  • Publikováno:
Přemnožené vosy a co s nimi

Letošní léto je plné extrémů. Vysoké teploty, sucho, které nevynahradí pár vydatných deštivých dnů. Ale většina z nás si zpříjemňuje prázdninové měsíce na koupalištích, zahradních grilováních nebo v přírodě. Při trávení volných chvil venku ovšem narážíme na další extrém – nebývale velké množství obtěžujících, ale i nebezpečných vos. Jak to, že jich je letos tolik? A jak se jich zbavit?

Extrémní teplo a sucho maximálně přeje růstu vosí populace, letos jich je až čtyřikrát více než v jiných letech. Drobnou útěchou nám může být to, že letošní počasí nesvědčí komárům, kterých je zase o poznání méně. Nebezpečné vosy letos přidělávají práci zdravotníkům, kteří každý den ošetřují velké množství pacientů s těžkou reakcí na vosí bodnutí. Včelaři si zase stěžují, že agresivní vosy ničí včelstva a hasiči mají plné ruce práce s odstraňováním vosích hnízd, která znamenají veřejné ohrožení (např. u dětských hřišť, parků atd.)

A v neposlední řadě trápí spousta bodavého hmyzu každého z nás. Při klidných posezeních na zahrádkách, u venkovního grilu nebo na koupališti dnes máme strach nejen o sebe, ale hlavně o děti.

Pozor na alergii

Bodnutí vosou není nic příjemného, ale může být také nebezpečné. Pokud nevíte, jestli máte na vosí bodnutí alergii, můžete si zajít k lékaři, který vám udělá příslušné testy.

Při bodnutí vosou je velmi důležité, kam vám vosa dala žihadlo a jestli jste na jed v něm obsažený alergičtí. Ve většině případů končí vosí bodnutí chvilkovou bolestí a nepříjemným otokem, může se ale stát i něco horšího.

  • Pokud vás vosa bodne, opatrně vyškrábněte žihadlo zboku z ranky, abyste do ní nevymáčkli zbytek jedu (mohl by se zhoršit otok i bolest).
  • Místo vpichu chlaďte ledem, potřete chladivým a hojivým gelem, nebo octem, popřípadě cibulí nebo rozmělněným lístkem jitrocele.
  • Otok po vosím bodnutí může nadělat velké problémy, píchne-li vás vosa do krku, jazyka, rtů nebo někam do ústní dutiny. V takovém případě může dojít až k dušení. Komplikacemi jsou nádavkem astma nebo nízký tlak. V takovém případě je na místě opět vpich a otok chladit (například nanukem nebo zmrzlinou) a rozhodně přivolat ambulanci na čísle 155.
  • Anafylaktický šok: Pokud jste na vosí jed alergičtí, hrozí vám prudká alergická reakce nezávisle na tom, kam vás vosa bodne. Při těžším průběhu se člověk osype vyrážkou, při nejtěžší (anafylaktickém šoku) je v ohrožení dokonce život pacienta. Šok začíná často svěděním dlaní a chodidel, člověku se udělá slabo, začne se mu špatně dýchat, může upadnout do bezvědomí a dojít k srdeční zástavě.

Přilákat a zabít nebo jenom odehnat?

Na internetu, v televizi, v časopisech i mezi lidmi koluje spousta návodů, jak si podomácku vyrobit na obtížný létavý hmyz účinné lapače. Všechny fungují na podobném principu – trychtýřovitém vstupu. Takže vosa má královsky širokou cestu dovnitř, ale nepatrnou šanci dostat se ven. Takový prostý lapač si můžete sami doma vyrobit z obyčejné PET lahve. Lapače většinou plníme cukrovou vodou, přezrálým nebo už nahnívajícím ovocem (například meruňkami), které zalijeme vodou, limonádou nebo pivem, ve kterých se vosa časem utopí. Takové pasti pak umístíme kdekoliv, ideálně na místo největšího výskytu vos (třeba přímo pod ovocný strom).

Ovšem přilákání vos za tím účelem, abyste je mohli zabít, má velkou nevýhodu – přiletí i ty, které se vám zabít nepodaří. Druhou cestou je tedy zkusit vosy odpudit. Stejně, jako lze vosy nalákat vůni cukru, můžeme je taky odlákat něčím, co vyloženě nemají rády.

Vosy, včely a dokonce i sršni vyloženě nesnáší pikantní a ostré vůně. Jako nejlepší odpuzovače těchto nežádoucích návštěvníků našich zahrad se zatím ukázaly být (kajenský) pepř, chilli papričky a česnek. Když smícháte pořádnou porci kajenského pepře s trochou vody, vytvoříte si jakousi emulzi, kterou můžete natřít prkýnka, laťky nebo dokonce kůry stromů v místech, kde nechcete, aby vás vosy obtěžovaly. Taková prkýnka můžete zavěsit pod pergolu, do altánku, pod židle nebo si je třeba položit na stůl.

Další velmi účinnou variantou je obyčejný smirkový papír a stroužek česneku. Pokud vám osobně vůně česneku nevadí, vezměte stroužek a potřete ho po ploše smirkového papíru. Ten pak opět zavěste tam, kde nechcete, aby vosy lítaly.

Tipy Mimibazaru:

  • Předcházejte útokům vos – vyvarujte se všech prudkých pohybů. Pokud si na vás vosa sedne, zkuste ji lehounce smést nebo jen odfouknout.
  • Po konzumaci pečlivě zavírejte lahve, z kelímků pijte raději brčkem (bodnutí do jazyka může mít katastrofální následky).
  • Hmyz přiláká nejen jídlo, ale také sladké parfémy nebo dokonce pestrobarevné oblečení. A černá barva dokonce agresivitu vos zvyšuje.
  • Nenoste volné oblečení, obzvlášť ne na sport. Vosy přiláká pach potu, a jakmile se vám dostanou pod oblečení, budou se cítit v ohrožení a zaútočí.
  • Vosy si staví hnízda v zemi, dávejte si pozor při procházkách lesem na pařezy a kmeny ztrouchnivělých stromů. Noste raději pevnou obuv, a když už se vám podaří do nějakého vosího hnízda kopnout, na nic nečekejte a utečte.
  • Dávejte si pozor na venkovní odpadkové koše, výskyt vos je kolem nich mnohem větší.
  • Vosy může přilákat i zapomenutá pecka od meruňky, proto na trávě noste boty a dávejte velký pozor kolem ovocných stromů, kde může být na zemi popadané ovoce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

marzuzvoj 28. 8. 2015, 14:20
Pokud vás vosa bodne, opatrně vyškrábněte žihadlo zboku z ranky, abyste do ní nevymáčkli zbytek jedu (mohl by se zhoršit otok i bolest). Od kdy zůstává v ráně po vose žihadlo?? To dělá včela... :-o
PeťuleM 31. 8. 2015, 0:36
@marzuzvoj Ano, do letošního léta jsem si taky myslela, že žihadlo zůstane v kůži zapíchnuté jen po včele, ale letos bodla dceru vosa a ejhle - v místě vpichu jí zůstalo po vose trčet zapíchnuté žihadlo!! Taky mě to překvapilo, ale opravdu se to tedy může stát.
marzuzvoj 1. 9. 2015, 15:57
@PeťuleM Aha, tak díky za info, dodnes jsem si myslela, při identifikaci kdo to byl .-) že žihadlo ve vpichu je vždycky jen od včely. Díky za poznatky (F)
lactrodectus 29. 8. 2015, 6:04
@marzuzvoj ...budete divit,ale občas se zadaří, s vlastní zkušenosti.....

Kategorie