Zobrazit přihlášovací formulář

Pegan dieta - mezi veganstvím a paleo

  • Publikováno:
Pegan dieta - mezi veganstvím a paleo

Stravování je alfou a omegou dnešní doby. A to už zdaleka ne jen jeho nutriční aspekty, ale také ekologické a etické. Chceme jíst maso zvířat, která měla šťastný život, ovoce a zeleninu vypěstované v půdě, které se nedotkly chemikálie, a ostatní potraviny co nejpřirozenější a nejméně zprocesované. Už víme, že nechceme geneticky modifikované potraviny, sladké limonády, ani přislazované jídlo. Takže... co nám vlastně zbývá?

Ono toho není zas tak moc, což nás může v době, kdy máme nepřeberně na výběr z různých potravin, zarazit. Když se nad tím ale zamyslíme, kdy se z jídla stalo takové hobby? Jíme, protože potřebujeme živiny, které nám jídlo dává. A všechno ostatní je vlastně jenom taková zábava, nadstandard.

Do toho ale také vstupuje faktor, který je neopomenutelný – tím, jak jsme v jídle trošku zvlčili, jsme si zadělali také na zásoby tuku, které prostě nejen, že nepotřebujeme, ale ani nechceme. Pro doktora Marka Hymana se klíčem k nalezení rovnováhy mezi potřebnými živinami, zdravím, správnou hladinou cukru v krvi a neukládáním přebytečných tuků stala fúze paleolitické a veganské stravy.

Bere si to nejlepší z obou směrů, protože, přiznejme si, oba jsou trošku extrémní. Pegan dieta je založená na velkém příjmu vlákniny, tedy zeleniny, ideálně sezónní. Zelenina by měla tvořit až okolo sedmdesáti procent našeho jídelníčku. Dále bychom pak měli konzumovat to, k čemu měli přístup naši paleolitičtí předkové. Čili spoustu semínek a ořechů, ovoce, vajíčka a sem tam maso. Naopak zcela by měl chybět lepek a obiloviny, mléčné výrobky (a to i ty zakysané), ale hlavně veškerá chemie, cukr jiný než med, a obloukem se vyhnout veškerým procesovaným a konzervovaným jídlům.

Pravidla pegan stravy

  • Žádný cukr. Ovoce i zelenina v sobě cukr mají, další nepotřebujeme. Možná trošku medu, když je nouze. Dokonce ani sušené ovoce není vhodné, protože cukr obsahuje v mnohem koncentrovanějším množství.
  • Polovina jídla na talíři je zelenina. Na každém talíři. Zelenina tvoří základ pegan stravy, a proto bychom si jim měli vybírat co nejkvalitnější, ideálně v bio kvalitě. Další poučkou je, že čím má zelenina sytější barvu, tím je lepší. Barviva jsou totiž látky, které jsou pro nás jednak zdravé, ale také určují zralost potravin. Všichni známe například bledá zimní rajčata, která vlastně nemají žádnou chuť oproti těm letním.
  • Žádná chemie. Konzervanty, barviva, různé jiné přísady, pesticidy (a tady máme seznam potravin, které jsou nejzamořenější pesticidy), chemikálie... však to znáte. Toto prostě a jednoduše ne.
  • Tuky a oleje. Ořechy, semena, avokádo, za studena lisované oleje z různých semen nebo ořechů (vynikající je třeba avokádový, kokosový nebo sezamový), všechno to má v pegan dietě své místo.
  • Maso a živočišné produkty? Maso, ryby, vajíčka, mléčné výrobky (mléko, kefír, jogurt, tvaroh) jsou pro pegan dietu jakýmsi doplňkem. Jídlo, které se skládá doopravdy především ze zeleniny, jimi zpestříme, netvoří ale jeho hlavní složku.
  • Žádný lepek. Kde bychom ho vzali? Leda možná v luštěninách, které ale ovšem pegan strava také poměrně omezuje. Ideální je čočka, čím jsou luštěniny větší (například fazole), tím méně jsou vhodně. Obsahují totiž více škrobu a méně vlákniny.

Z čeho při pegan dietě čerpat?

Tuky: ořechy, semena, avokádo – ideální jsou vlašské ořechy, mandle, lněné semínko, sezam, dýňová semnínka), oleje (avokádový, olivový, sezamový... vše lisované za studena)

Sacharidy: Brambory, dýně, květák, luštěniny, kokosová nebo mandlová mouka

Bílkoviny: Luštěniny (čočka, hrášek), quinoa, ořechy, příležitostně maso a ryby, vajíčka, tvaroh.

Jak sladit? Ideálně medem, nebo javorovým sirupem, sirupem z agáve, datlemi, kokosovými vločkami a podobně. S cukrem bychom ale měli zacházet jako s drogou, když už si ho usíme dopřát, tak jenom jednou za čas.

  • Za extrémnější verzi pegan diety by se dala považovat keto dieta, když všechny škroby vyloučíme z jídelníčku vlastně skoro úplně. Extrémy ale nejsou pro každého, a tak i když nám taková dieta může pomoct zhubnout i si poradit s cukrovkou, neměli bychom to přehánět.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie