Zobrazit přihlášovací formulář

Zázrak pro zdraví - kadidlový olej, kadidlová voda.

  • Publikováno:
Zázrak pro zdraví - kadidlový olej, kadidlová voda.

Věděli jste, že kadidlo je ve skutečnosti pryskyřice stromu kadidlovník pravý (nebo kadidlovník pilovitý)? A že má neuvěřitelné účinky na naše zdraví? Pomiňme jeho spirituální použití, vůně kadidla je pravděpodobně pro každého z nás neodmyslitelně spojená s kostely a náboženskými obřady. Silice obsažené v této unikátní pryskyřici jsou vskutku skoro všemocné.

Kadidlo a kadidlový olej dělá společnost lidskému zdraví už tisíce let. V dávných dobách bylo ceněné zlatem a patřilo k největším pokladům arabského světa, dokonce po něm byla pojmenovaná jedna z velkých obchodních stezek. „Kadidlová stezka“ vedla ze severního arabského poloostrova až do středomoří. Jeho cena samozřejmě není jen proto, že „hezky voní“. Obsažené látky mají skvělé účinky na zdraví, což nám potvrzuje i ajurvéda, ve které je kadidlo užíváno tisíce let k léčbě různých neduhů.

Ale přestaňme s těmi tajnostmi, jaké neduhy kadidlo léčí, ale hlavně – jak?

Pamatujete si na tea tree olej? Všechno o něm se můžete dočíst v našem speciálním článku, tady vám ale prozradíme ještě jednu věc. Tea tree a kadidlový mají nespočet využití, pro oba ale platí, že se nesmí užívat vnitřně. Můžeme je inhalovat a dávat na kůži, ale rozhodně je nesmíme požívat.

  • I když u kadidlového se názory různí. Pro posílení imunity se doporučuje jedna kapka kadidlového oleje týdně k vnitřnímu užití, ale rozhodně bychom ho měli alespoň naředit vodou nebo jiným, nosným olejem (například kokosovým).
  • Polemika ohledně vnitřního užití se ovšem týká pouze esenciálního oleje. Samotná pryskyřice se dá žvýkat pro zlepšení stavu ústní dutiny (paradentóza, záněty, citlivé dásně atd.)
  • Tip mimibazaru: existuje také takzvaná kadidlová voda. Připravíme si ji jednoduše, zrnka pryskyřice zalijeme vodou a necháme přes noc stát. Takovou vodu pak pijeme pro posílení imunity, srovnání hormonální hladiny zejména u žen, na zažívací potíže a různé choroby zažívacího traktu.

Kadidlový olej obsahuje fytochemikálie, bioaktivní látky, které mají velký vliv na náš organismus. Těmi hlavními jsou kyselina boswellianová, seskviterpenové uhlovodíky, mono a diterpeny. Tyto silice pak mají významné protizánětlivé účinky, což se hodí zejména pro léčbu artritidy a s ní spojených bolestí. Silice prohřívají – prokrvují – tkáně, zajistí tak jejich lepší zásobení živinami a působí tak jako prevence dalšího zhoršení.

Stejně tak se hodí na ošetření ran, akné a jizvy po něm. Kadidlová vůně extrémně zklidňuje mysl, působí proti úzkostem, stresu, zklidňuje podrážděný nervový systém.

  • Tip mimibazaru: vůně kadidlového oleje (tedy silice v něm obsažené) také příznivě působí na dýchací potíže, můžete si například pár kapek nakapat do dlaní a přes den si k nim sem tam přičichnout. Vůně protáhne dýchací cesty a bude se vám snadněji dýchat. Mimochodem, slyšeli jste o rýmovníku? A co třeba o angínovníku? V současné chřipkové sezóně se informace o nich budou hodit.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie