Zobrazit přihlášovací formulář

Zázračný bobkový list: Zklidní mysl, sníží cukr, pročistí dýchací cesty a zbaví vás bolestí hlavy

  • Publikováno:
Zázračný bobkový list: Zklidní mysl, sníží cukr, pročistí dýchací cesty a zbaví vás bolestí hlavy

V kuchyni nemůže chybět. Nedokážeme si bez něj představit čočku, zelňačku, fazole, ovar a další typicky české dobroty. Věděli jste ale, že bobkový list zdaleka není jen chutné koření? Od pradávna je v léčitelství považován za rostlinu s více než speciálními vlastnostmi. 

Znáte rostlinu vavřín ušlechtilý? Vzpomenete si na vavřínový věnec, který byl v antice symbolem úspěchu a moci? Pověst vavřínu a asociace s ním spojené jsou trošku jiné, než jaké máme s bobkovým listem. A přece – jde o tu samou rostlinu. Proč byla vavřín tolik populární? Určitě to nebylo proto, že dodával skvělou chuť omáčkám.

Bylo to pro jeho léčivé a skoro až mystické účinky na mysl i tělo. Dnes už víme, že se v listech vavřínu objevují speciální fytochemikálie a esenciální oleje, které při různém způsobu zpracování mají na tělo mírně sedativní efekt. Zklidňují mysl, pomáhá proti úzkostem, působí na nervovou soustavu, ale také například pročišťují dýchací cesty, je účinný proti bolestem hlavy, podporuje trávení, snižuje krevní cukr, pomáhá při bolestech v kostech a kříži, ulevuje od artritických a revmatických bolestí a nejrůznějších otoků.

Bobkový list jako zázračný relaxant

Ideální způsob, jak díky bobkovému listu relaxovat, je inhalovat jeho vůni. A to zařídíme dvěma způsoby. Buď můžete sušené bobkové listy pálit, nebo je svaříme.

1. Vezměte několik sušených lístků bobkového listu a postupně je zapalujete. Vložíte do nehořlavé misky, například do popelníku, a nechte dýmit. Ideální je opustit místnost a vrátit se do ní po zhruba deseti minutách, kdy už bude pořádně provoněná. (Jako u každé manipulace s ohněm je třeba dbát zásad bezpečnosti!)

2. Další variantou je vzít lístky bobkového listu a vhodit je do vroucí vody, kterou následně necháte na mírném plameni probublávat aspoň dvacet minut.

Tip Mimibazaru

Do vody můžete přihodit také jednu roličku sušené skořice celé, nebo přidat lžičku skořice mleté. Společně s bobkovým listem tvoří úžasnou kombinaci vůní, která má krásně zklidňující účinky na všechny členy domácnosti.

Uvařte si čaj

Jako léčivý nápoj slouží také nálev, čaj, chcete-li, z bobkového listu. Stačí dva sušené, které přelijeme vroucí vodou a necháme alespoň deset minut odstát. V takovém případě můžeme využít antiseptické a antibakteriální účinky bobkového listu, stejně tak jeho efekt na hladinu krevního cukru nebo příznivé působení na naše trávení. Může tak být vhodným doplňkem pro diabetiky nebo ho můžeme mít po ruce při podrážděném žaludku nebo potížích s trávením.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie