Zobrazit přihlášovací formulář

Zdravé vychytávky pro rušný den

  • Publikováno:
Zdravé vychytávky pro rušný den

Dneska všichni žijeme rychle. Ale ne jen rychle, ale mnoho z nás také uspěchaně, často nepředvídatelně a nabitě víc, než by bylo zdrávo. Ovládli jsme sice logistiku, multitasking, operativní změny plánů a zvládnutí více úkolů, než bychom nutně chtěli, ale to všechno často na úkor rozhodnutí, která by byla lepší pro naše zdraví. Co nejčastěji obětujeme na oltář efektivity?

Ano, jak už vás asi napadlo (nebo s tím dokonce máte zkušenost), je to především naše zdraví. Nemusí nám to tak připadat, dokud nemáme zdravotní problémy, ale šidíme jídlo, pohyb, spánek, pitný režim... no vždyť to znáte. Z klidného, vyváženého a zdravého oběda se často stane párek v rohlíku na benzinové pumpě, protože prostě jinak není čas.

Jak vmáčknout do uspěchaného životního stylu zase zpátky trošku zdraví?

Jídla ze tří ingrediencí. Vaříte? Výborně! Tak přestaňte vařit (a tím pádem i nakupovat) komplikovaně, vyzkoušejte jídla ze tří ingrediencí. Například brambory, tvaroh, pažitka (sůl a pepř do ingrediencí nepočítáme).Těstoviny, pesto, mozzarella. Kombinujte podle chuti, hlavně nekombinujte moc!

Pozor na železo. Bez něho jsme totiž unavení a depresivní, taky slabí, což může zamíchat s naším cvičením... pokud teda cvičíme. Takže luštěniny, maso, ovesné vločky. Nebo dobře, klidně i nějaký ten doplněk stravy.

Polévky, polévky, polévky. Je to perfektní jídlo, protože do podoby polévky se dá zpracovat vlastně cokoliv. Můžete ji nabít bílkovinami z luštěnin, minerály z vývaru, zeleninou, vlákninou a tak dále. A výhoda? Můžete jí uvařit „kotel“ najednou a porce si zamrazit!

Připravujte, když máte čas. Ledničky jsou skvělý vynález a můžou nám ušetřit spoustu času. Chystáte si saláty? Skvělé! Ale všechno to krájení, vaření vajec, smažení masa a tak dále může vzít dost času. Ale uvařená vajíčka nám v ledničce vydrží dlouho, stejně tak nakrájená zelenina. Takže klidně si připravte dopředu, co potřebujete.

  • Stejně se to má se smoothies a mrazákem. Vitamíny mrazem nezničíme, takže si klidně můžeme nachystat malé balíčky s oblíbeným ovocem a zeleninou, které pak jen hodíme do mixéru, zalijeme mlékem, vodou, čímkoliv, na co jste zvyklí, přidáme oříšky, med... prostě všechno, co máte rádi. A vlastně bez žádné větší přípravy.

Jídla místo svačinek. Možná nemáte čas si na půl hodinky sednout a naobědvat se. Je jednodušší si tamhle sáhnout po šátečku, tam sníst balík sušenek, tam si dát tyčinku, když už není zbytí. Možná nám nepřipadá, že přes den toho hodně sníme, a máme pravdu částečně. Je toho hodně, co se kalorií týče, je toho ale žalostně málo, co se týče nutričních hodnot.

  • S tím samozřejmě souvisí krabičkování. Prostě si připravovat jídla doma, do zásoby. Klidně jenom jednou týdně – co může být připraveno dopředu, připravte si. V konečném efektu vám to ušetří spoustu peněz, času i žaludečních vředů.

Zkuste delegovat. Pokud máte tu možnost (ať už lokální, nebo finanční), spousta velkých obchodních řetězců nabízí nákupy online i s donáškou. Naklikáte si nákup přes internet a „oni“ vám ho donesou až ke dveřím. A co to znamená? Pro někoho z nás klidně i ušetřené dvě hodiny. A s těmi se dá nakládat různě.

Zelenina, bílkoviny a pikantní koření. Toto jsou věci, které bychom měli konzumovat doslova tak často, jak to jen jde. Vláknina, bílkoviny a něco, co podpoří náš metabolismus, když ho třeba nepodporujeme tělesnou aktivitou nebo pravidelným režimem.

Tajné zásoby. Schovejte si v práci, v autě, ale i třeba doma jídlo poslední záchrany. Nejzdravější možnou krizovou variantu jídla. Může to být cokoliv, neslazené sušené ovoce, vločky, jogurt, proteinová tyčinka...

  • Vyrobte si sami! V jednom z dřívějších článků jsme vám přinesli recept na domácí nejen proteinové tyčinky, které jsou plné živin a slouží vlastně místo jednoho jídla poměrně plnohodnotně. Jejich hlavními ingrediencemi jsou vločky, med, protein a oříškové máslo, celý postup najdete zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie