Zobrazit přihlášovací formulář

Nádherná i v osmdesáti

Nádherná i v osmdesáti

Pokud chceme vypadat a cítit se skvěle po fyzické i psychické stránce vlastně až o konce našich dní, nemůžeme spoléhat na naše padesátiletá já, že to pak všechno doženou. V současné době můžeme zaslechnout hlasy, které hlásají, že se proti stárnutí nemá bojovat, nemusí to být náš nepřítel. Pokud stárneme dobře. Co to znamená? Především se o sebe starat. A ženy obzvlášť, vhledem k hormonálním veletočům, které za život proděláváme, je třeba myslet na pozdější roky co nejdříve.

Psychická pohoda. Hořce jste se pousmáli? Tak je třeba udělat v životě pár změn. Nadbytečný stres nás totiž vede k nezdravému životnímu stylu, nadužívání alkoholu, přejídání nebo jinak pochroumanému stravovacímu režimu. A chronický stres může způsobit v našem těle doslova cokoliv, protože vede ke kontinuálnímu narušování naší hormonální hladiny. Proto bychom se o svou psychickou stránku měli starat a věnovat jí pozornost stejně dobře, jako té fyzické.

Dokud můžeme, budujme svaly. Protože s každou ženou se po pětatřicátém roce věku stane nemilá věc. Metabolismus se začne zpomalovat, ženských pohlavních hormonů ubývat, tuky se ukládají mnohem rychleji než dříve. A co nám pomáhá k udržení metabolismu pevnosti pokožky a lepšímu spalování? Jsou to svaly, respektive aktivní svalová hmota. Nemusíte nacvičit do posilovny a udělat ze sebe skříň, ale silový trénink je v péči o naše tělo stejně důležitý, ne-li důležitější, než kardio a cvičení na výdrž. Takže – dokud máme možnost, svaly budujme, až to půjde hůř (okolo čtyřicítky), budeme si je udržovat.

Nepřestávejme se hýbat. Jen ten pohyb musíme přizpůsobit. Nic naplat, naše klouby a pohybový aparát stárne, přidávají se různé choroby a omezení. Nic z toho ale neznamená, že se musíme přestat hýbat. Život bez dostatečné aktivity se nám pomalu začne vracet jako bumerang. A sami víte, že někdo je v osmdesáti ztepilý jako čtyřicátník, a někdo už je v padesáti jednou nohou vy víte kde. S postupujícím věkem ubíráme váhy, zkracujeme kardio, věnujeme se jiným aktivitám, ale důležité je nepřestat. Nikdy.

Trvalé změny nad dietami. Jednorázové diety, nárazové hubnutí a cvičení, si jenom zahrává s naším metabolismem, neustálé změny působí našemu tělu stres (i psychice, to přece znáte). Zdravý životní styl není jednorázová záležitost a všechno, co chceme na našem životě změnit k lepšímu, by měl být trvalé. Jak ve stravování, tak ve cvičení, tak v péči o psychiku, aktivním vyžití, seberealizaci.

Nesnažme se o dokonalost. Stárnutí není nic, co bychom měli maskovat, tvářit se, že se nás netýká, nebo z něj měli mít strach.. Děje se to každému a je právě na tom každém z nás, jak ho prožije, jak je na ně připraven, jak ho přijímá. Pokud ale budeme chtít v padesáti vypadat na dvacet, budeme hořce zklamání. Nerealistická očekávání od sebe samého povedou jenom k permanentnímu rozčarování, zášti, zatrpklosti a často nepřátelství.

Pokud se budeme soustředit na to, abychom byli zdraví a plní energie, nemusíme usilovat o mladistvý vzhled za každou cenu. Časem se nám v životě otevře spousta možností, dojdeme k mnoha závěrům, začneme si vážit jiných věcí a soustředit se spíše na naplňující a fungující vztahy než na každodenní bitvu se zrcadlem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie