Zobrazit přihlášovací formulář

Topinambury: Jak připravit tak trochu jiné brambory a proč jsou zdravé?

  • Publikováno:
Topinambury: Jak připravit tak trochu jiné brambory a proč jsou zdravé?

Skvěle chutnají, v kuchyni mají široké využití, konzumovat se dají syrové i tepelně upravené, a navíc mají příznivý vliv na naše zdraví. Topinambury, jeruzalémský artyčok nebo také židovské brambory, to všechno jsou názvy pro hlízy rostliny slunečnice topinambur. Sehnat je už běžně můžete na farmářských trzích a dokonce i v supermarketech. A rozhodně stojí za to, je ochutnat a zařadit na svůj jídelníček.

Topinambury jsou méně známou rostlinou, která má mnohostranné využití, od kuchyně po zahradu. Jejímu šlechtění a pěstování se nejvíce věnují ve Francii, ale není důvod, abychom si je nedopřáli taky. Zejména, pokud si chceme rozšiřovat obzory ve stravování, doplnit náš jídelníček o pořádnou porci vlákniny a vitamínů a taky se třeba věnovat jejich pěstování, které je velmi jednoduché.

Slunečnice topinambur se doopravdy podobá slunečnici tak, jak ji známe. Rostliny mohou být až 4 metry vysoké s malými žlutými květy, a mají využití v celém zemědělství. Jsou pěstovány jako krmivo, ale také třeba jako větrolamy nebo pro obohacování půdy. V našich podmínkách vysazujeme topinambury z hlíz, protože na to, aby na nich dozrávala semena, je u nás moc zima. Na některých místech republiky topinambury zaplevelily větší oblasti, mají k tomu tendence – ale při domácím pěstování je celkem snadno udržíte pod kontrolou.

Jak topinambury připravit

Dost ale k pěstování, řekneme si, jak můžeme topinambury využít v naší domácí kuchyni. Připravují se podobně jako brambory. A stejně jako ty se musí oloupat. Jde to hůř než u brambor, ne proto, že by byla slupka tak tuhá, ale proto, že mají méně hladký povrch, jsou pokryté výrůstky (podobně jako třeba kořen zázvoru). Vaříme je v osolené vodě, můžeme přidat trošku octa nebo vymačkat trošku šťávy z citrónu, hlízy můžou modrat. Uvařené je můžeme přidávat do kaší a pyré, nastrouhat je do omáček nebo polévek. Můžeme je opékat, smažit, ale také konzumovat syrové. Například v salátech se jejich lehce oříšková chuť bude vyloženě vyjímat. A vynikající jsou i v podobě chipsů.

Proč jsou topinambury zdravé?

Mají příznivý vliv na imunitu, hodí se jako prevence zažívacích potíží (pokud to s nimi nepřeženeme, významně urychlují trávení a čistí střeva), působí jako prevence cukrovky (nezpůsobují výkyvy cukru v krvi), podporují zdraví kůže, vlasů, nehtů a nervového systému.

Obsahují:

  • Vlákninu
  • Minerály – především železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan, zinek nebo sodík
  • Obsahují poměrně málo sacharidů, takže jsou vhodné pro diabetiky
  • Vitamíny A, B, C, E a K
  • Betakaroten
  • Kyselinu listovou
  • Kyselinu pantotenovou

POZOR

Topinamburů bychom ale neměli konzumovat velké množství. Obsahují totiž inulin, nerozpustnou vlákninu. Ta mívá za následek po požití většího množství nadýmání a možné zažívací problémy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie