Zobrazit přihlášovací formulář

Nanášíme make-up jako profesionálové

  • Publikováno:
Nanášíme make-up jako profesionálové

Ano, pravděpodobně jsme už za ty roky praxe ovládli umění nanášení make-upu tak, jak nám sluší, takového, který je pro naši pleť nejvhodnější, našli jsme si dobrou barvu, našli jsme vhodnou texturu, umíme si udělat oční linku, možná si i nalepujeme řasy a dáváme rtěnku. Ale stále je co zlepšovat. Protože pokud se budeme stále dopouštět vlastně začátečnických chyb, nikdy nebudeme vypadat tak, jak bychom si představovali. Ale možná nám o těchto chybách jenom zatím nikdo neřekl. Které to jsou?

Make-up

O tom, že make-up musí pasovat našemu odstínu a typu pleti, už mluvit nebudeme. Barva a textura jsou naprosto nezbytné pro to, abychom mohli po nanesení vypadat přirozeně upraveně. Pořád ale děláme pár chyb – a když se na ně na ulicích zaměříte, uvidíte je téměř všude.

  • Make-up ve vlasech. Ano, přesně tam patří! Pokud jste si mysleli, že vás budeme zapřísahat, ať se vám make-up k vlasům ani nepřiblíží, jste na omylu. Především na čele je třeba trošku make-upu zapracovat i do linie vlasů, aby pokožka působila jednotně.
  • Make-up na krku. Je to sice stokrát opakované pravidlo, ale make-up musíme rozetřít doztracena až na krku. Není nic moc ošklivějšího, než když vidíme ostrou hranici make-up/pokožka na spodní čelisti.
  • Make-up u nosu. Mezi nosem a tvářemi u nosní dírky je rýha, do které make-up většinou nezapracováváme. Ale měli bychom. Protože běžná mimika tuto rýhu roztahuje, tím pádem ukazuje rozdíl mezi pokožkou s make-upem a bez ní.
  • Make-up na očních víčkách. Zase ano. Kůže na očních víčkách je tenoučká a má většinou jinou barvu než zbytek obličeje. I proto ji pro dokonalé sjednocení pleti musíme přetřít make-upem. Samozřejmě ne silnou vrstvou, ale třeba to je.

Make-up můžeme nanášet třemi způsoby. Tím prvním jsou prsty, které make-up rozetřou asi nejdokonaleji a nejpřirozeněji. Dbát ale musíme na to, abychom měli před nanášením doopravdy čisté ruce, protože si přece nechceme zapracovat nečistoty do pokožky. Také si musíme pořádně umýt ruce po, protože make-upy jsou odolné, a často na ně jen obyčejné mýdlo nestačí (protože jsou mastné). A tak nám můžou jeho zbytky zůstat v otiscích prstů a my pak budeme nechávat celý den upatlané skleničky. Proto mnoho z nás používá štětec na make-up. To je dobrý nápad, ale musíme si dávat velký pozor na jeho kvalitu, i kvalitu make-upu. Štětec může zanechávat rýhy, je trošku obtížnější s ním pracovat. Také, pokud máme citlivou pleť, ji může mechanicky podráždit. A je třeba ho důkladně čistit! Poslední běžnou variantou je speciální houbička na make-up. Ta sice má nevýhodu, že do sebe poměrně značnou část make-upu nasaje, ale zase roztírá rovnoměrně (i když houbičkou pracujeme spíše bodově, make-up nanášíme poklepy). Houbičky bychom měli celkem často měnit, protože se v nich, podobně jako ve štětcích, můžou množit a držet bakterie.

  • Fixace nejen pudrem. Ne všichni z nás chtějí používat k zafixování make-upu pudr, zvlášť ti se suchou pokožkou. Některé make-upy deklarují, že pudr nepotřebují – ne ale kvůli fixaci, ale kvůli zmatňujícímu efektu, který mají v sobě obsažený. Pokud nechcete nebo nemůžete používat pudr, je možné používat různé fixační spreje nebo mlhy, které vykonají práci stejně tak dobře. Dobrá zpráva je, že je nepoužíváme nejen na make-up, ale na celé nalíčení, které déle vydrží.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie