Zobrazit přihlášovací formulář

Jednoduché a zdravé svačinky snadno a rychle

  • Publikováno:
Jednoduché a zdravé svačinky snadno a rychle

Pokud jste se někdy pokoušeli o zdravé stravování ve fitness režimu, asi jste přišli na to, že se vám jídla budou nutně opakovat. Fantazii se sice meze nekladou, ale aby bylo jídlo zdravé, výživné a k tomu ještě dobré, to je celkem výzva. Velká jídla jako snídaně, obědy a večeře zvládneme poměrně snadno. Ale co ty proklaté svačinky? Přinášíme vám několik netradičních tipů na to, jak si dát zdravou svačinku jednoduše, rychle a chutně.

Svačinky jsou tady od toho, abychom vydrželi a nehladověli od velkého jídla k dalšímu. Měly by splňovat požadavky, které máme na obecné zdravé stravování, ideálně bychom se na ně ale měli i těšit. A čím teda nahradit kukuřičné chleby s krůtí šunkou, kterých máme všichni tak akorát dost?

Vajíčko a rajče. Vynikající odpolední svačinka. Vajíčko obsahuje bílkoviny, minerály i vitamíny, rajčata zase hodně vody a vlákniny. Dokonce speciálnímu červenému barvivu lykopenu, které je v rajčatech obsaženo, mají silné antioxidační vlastnosti. Pokud se o rajčatech a zázračném lykopenu chcete dozvědět víc, například jak je použít v péči o pleť, můžete si přečíst náš dřívější článek.

„Caprese“ jinak. Budeme se malinko opakovat, ale přece jen něco málo přidáme. Základem bude opět rajče, mozzarella a baby špenát (nikoliv čerstvá bazalka). Pokud se budete chtít chuťově vyřádit, přidejte ještě černé olivy. Zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř, a máte hotovo. „Salát“ je plný bílkovin, vitamínů, zdravého tuku a například kyseliny listové. Baby špenát je trošku neprávem opomíjená ingredience, která se dá použít syrová – na rozdíl od mnoha jiného „zeleného do salátu“ má svou vlastní příjemnou a plnou chuť. Ale také má svou odvrácenou stranu. Jaká to je? Mrkněte se na článek o tom, k čemu je čerstvý špenát vynikající, a kdo by si na něj naopak měl dávat pozor.

Trocha sladkého. Svačinka může být i příjemně sladká. Znáte rýžové chlebíky? Ty z pufované rýže? Ačkoliv k oblíbeným potravinám asi nepatří, dají se použít jako (doslova) nosič příjemných chutí. Stačí na ně dát sýr ricotta nebo cottage a oblíbenou marmeládu. Nic jiného není třeba. A máme bílkoviny, cukry i tuky.

Ořechové máslo v hlavní roli. Vezměte si jogurt, do něho přimíchejte lžičku ořechového (arašídového, kešu, mandlového) másla. Nakrájejte jablko a toť vše. Chuťově výborná kombinace, nutričně taktéž.

Troška exotiky. Vezměte tuňáka v plechovce, rozmíchejte ho s tvarohem (a/nebo zakysanou smetanou), přidejte trošku chilli a nakrájejte si salátovou okurku. Tady si vyloženě pochutnáme i bez pečiva, chutě jsou výrazné a uspokojivé, nutričně velmi vyvážené jídlo. Máme spoustu vlákniny, zdravé tuky, bílkovinu i vitamíny, plus chilli nám urychluje metabolismus a pomáhá s trávením.

Netradiční kombinace. Pokud si chcete trošku chuťově zadivočit, máme pro vás taky tip. Budete potřebovat pouhé tři ingredience. Řapíkatý celer, arašídové (nebo jiné ořechové – ale arašídové má v tomto případě asi nejlepší chuť) máslo a borůvky. Potřete řapíkatý celer arašídovým máslem, na každé sousto si dejte jednu nebo dvě borůvky a nechte se překvapit netradiční, ale zajímavě ladící chutí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie