Zobrazit přihlášovací formulář

Náš den v číslech

  • Publikováno:
Náš den v číslech

Pořád slyšíme, co a kolik čeho bychom přes den měli sníst, vypít, udělat, nedělat, jak se připravit na to či na ono, jak mít co nejlepší metabolismus a tak dále, a tak dále. Taky se pak můžeme dozvědět, jak jsme každý unikátní, jak naše těla fungují jinak a jak obecné rady a doporučení neexistují. A v tom aby se čert vyznal. My vám přinášíme zevrubný přehled toho, co vlastně na čísla měřit můžeme, a jaká ta čísla plus mínus jsou.

Pokusíme se pokrýt všechny aspekty dne každého z nás. Jídlo, pití, aktivitu, odpočinek. Jak by tedy měl náš děn vypadat v číslech?

9000 kroků. V dnešní době není žádný problém kroky, které přes den uděláme, měřit. Máme telefony, hodinky i speciální krokoměry. Problém je, mít, co měřit. Protože chůze, ačkoliv je to nejpřirozenější pohyb, které naše tělo může vykonávat, se z našich životů pomalu vytrácí. Samozřejmě ne u všech, ale díky větším vzdálenostem, které musíme v co nejkratší době překonávat, je využití dopravních prostředků jakéhokoliv typu mnohem pohodlnější volbou. A vyjít si jen tak na procházku, ideálně každý den, no... bylo by to hezké, realita nicméně bude pro většinu z nás jinde.

8 hodin spánku. Respektive sedm až devět. A také podle toho, kolik nám je let. V průběhu života naše potřeba spánku klesá, miminka potřebují hodně, i teenageři potřebují spát víc než dospělí. Čím jsme pak starší, tím méně spánku potřebujeme. U průměrného dospělého v produktivním věku je to ovšem ve zmíněném rozmezí. Věděli jste, že spánku může být i moc? Ano, je to tak! A napsali jsme o tom speciální článek.

7 sklenic vody. No jo, ale jak velká je sklenice? V tomto případě alespoň tři deci. Počítat denní příjem vody na sklenice není od věci, protože to zní méně strašidelně, než ony obávané „alespoň dva litry“. Bez vody nefunguje v našem těle nic pořádně, od metabolismu po hormony. A tak je vhodné najít si způsob, jak náš denní příjem tekutin zařadit co nejnenásilněji.

5 minut meditace. Nechceme být kontroverzní, proto nebudeme lpět na definici meditace. Nicméně strávit alespoň pět minut denně v klidu, tichu a sami se sebou, to je pro naše tělo i mysl učiněný balzám. Existuje jeden způsob ideálnější než ostatní – a má i mnoho zdravotních benefitů (jako lepší cirkulace krve, podporuje imunitu, relaxuje nás). Je to naprosto jednoduché a jak být v klidu s nohama nahoře, to se dozvíte tady.

5 kusů ovoce a zeleniny. Dohromady, samozřejmě. Ale... tady může být taky celkem problém. O tom, že ovoce a zeleninu bychom konzumovat doopravdy měli, víme a není o tom sporu. Vitamíny a vlákninu prostě potřebujeme. A je na nás, jak je do jídelníčku zařadíme. Pro začátek bychom se mohli alespoň sami sebe každý večer zeptat, jestli jsme za den snědli alespoň jeden kousek. No a postupně navyšovat.

4 pauzy na odpočinek. Především v práci. Jendou za čas je prostě třeba vstát, vypnout, protáhnout se, podívat se na vtipné video, popovídat si s kolegy nebo se jen tak dívat z okna. Nemůžeme jet nonstop.

3 jídla a 3 svačinky. Byť existuje spousta alternativních forem stravování (slyšeli jste například o přerušovaném půstu?), většina z nás se stále kloní k pravidelnému stravování. Ale pozor, nejde jen o to, kolikrát denně jíme, ale i o to, jaký příjem živina máme (neplést s kaloriemi). Nedávno jsme vám psali o tom, s jakými živinami máme nejčastěji problém; tedy jejich nadbytek nebo nedostatek. Podívat se můžete tady. Dozvíte se například, co se stane s přílohami, když je necháte vychladnout, a jak si díky tomu zvýšíte podíl vlákniny ve stravě.

2 hodiny bez technologií před spaním. Je to možná těžké, ale dvě hodiny před spaním bychom neměli mít v ruce tablet, telefon, sporná je dokonce i televize. Měli bychom tento čas věnovat například čtení, povídání si s partnerem, relaxaci, rituálům před spaním, a tak dále. Protože modré světlo z obrazovek brání produkci melatoninu, hormonu, který nám signalizuje, že se nám chce spát. Vlastně si modrým záření simulujeme den na mnohem delší dobu, což si zahrává s naším cirkadiálním rytmem.

1 tělesná aktivita. Špatná zpráva, výše zmíněná chůze se nepočítá. Mluvíme o jakékoliv další formě cvičení, které se věnujeme alespoň 30 minut. A jaká to bude, to už je opět zas a jenom na nás.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie