Zobrazit přihlášovací formulář

Jak kvůli kouření stárneme

  • Publikováno:
Jak kvůli kouření stárneme

Na každé krabičce cigaret najdeme upozornění o tom, jak kouření škodí našemu zdraví. Všichni to víme, ale přesto si často nedáme říct. Nebudeme se bavit o zdravotních následcích kouření, informací o tom máme nespočet. A i když se to zdá jako velmi malicherná motivace, možná i ta může některý z nás pomoct se tohoto zlozvyku zbavit. Kvůli kouření totiž vypadáme podstatně starší, než jsme. A co je nám ve dvaceti možná jedno, s každým přibývajícím rokem nabývá na závažnosti.

Kouření přispívá k našemu předčasnému stárnutí patrně nejvíce ze všeho, co sami sobě můžeme způsobovat. Dělí se o přední příčky se stresem a například chronickým nedostatkem spánku, ale rozhodně vede, když přijde na permanentnost těchto škod a přidružené zdravotní následky.

Jaký má kouření vliv na náš vzhled? Je trojí – oslabuje imunitu, ochabuje po něm svalstvo a naše kůže extrémně ztrácí na pevnosti. A s tím souvisí kde co. Například:

Kruhy a vaky pod očima, dokonce špatný zrak. Kouření ovlivňuje produkci kolagenu a to ne zrovna v dobrém. Kromě toho, že se nám rychleji udělají vrásky, kůže bude sušší a křehčí, tenčí – což už je pro tak tenkou pokožku, kterou máme pod očima, velmi špatná zpráva. Kvůli nikotinu naše bělmo zežloutne a z mnoha důvodů se může zhoršit zrak.

Kouření a úsměv. Asi vás jako první napadalo, že kvůli nikotinu žloutnou zuby. To je pravda. Ale nikotin také způsobuje vysychání sliznic, tedy i úst. A sliny v sobě obsahují bakterie, které nás chrání před zubními kazy a bakteriemi, které mohou způsobovat onemocnění dásní. Takže všechny možné nemoci od parodontózy po záněty zubu, rakovinu dutiny ústní nebo třeba „jen“ nepříjemný dech (ale kouření není to jediné, co špatný dech způsobuje. Může za to třeba snídaně nebo léky. A co dál? Dozvíte se tady.).

Máte lupénku (psoriázu)? Kouření naprosto jistě zhoršuje její příznaky. Lupénka je totiž autoimunitní onemocnění, a kouření rozhodně není nic, co by imunitě prospívalo. A křehnutí a vysychání kůže rozhodě příznakům lupénky nepomáhá. Nikotin také zpomaluje regeneraci a tvorbu nových kožních buněk.

Kouření zpomaluje krevní oběh. To není nikdy dobrá zpráva. Ale jak už jsme říkali, soustředit se budeme spíše na vzhled – takže kůže není dostatečně prokrvená, má tedy „nezdravou barvu“ a k tomu navíc není dostatečně vyživená (protože krev roznáší živiny).

Stařecké skvrny. Aneb hyperpigmentace je způsobena mimo jiné také špatným krevním oběhem. A o tom už jsme mluvili. Není to nijak život ohrožující, ale na kráse to doopravdy nepřidá.

Žlutošedé nehty. Přímé vystavování nehtů nikotinu (když držíme cigaretu) nehty prostě zežloutnou. A trvá to doopravdy dlouho, než se zase vrátí do normálu. Samozřejmě poté, co přestaneme kouřit.

  • A když už jsme u žluté barvy. Pokud kouříte doma, žluté skvrny se budou prodírat na povrch zdí, i když uděláte novou omítku. I přes několik nátěrů nové barvy. Je třeba použít speciální nátěr, kterým se celá oprava docela prodraží.

Vlasy budou také problém. Protože nám budou rychleji vypadávat, ztrácet pružnost, třepit se a dokonce můžeme i předčasně šedivět. A o tom, jak budou „vonět“, ani nemluvíme.

Strie. Protože kouření významně přispívá ke zhoršení kvality kůže, bude naše kůže reagovat hůře na natažení. Elasticita a pevnost pokožky je prostě ta tam. S tím souvisí také více viditelné jizvy a hůře se hojící rány.

Povislá prsa a paže. To nechceme už vůbec, že ne? I když je to přirozený proces stárnutí, rozhodně ho nechceme urychlovat. Prsa a kůže na spodní hraně paží (na tricepsech) je povadáním ohrožená nejvíce. A kouřením celý tento proces urychlíme, a to poměrně významně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie