Zobrazit přihlášovací formulář

Medvědí česnek a nejlepší recepty s ním

  • Publikováno:
Medvědí česnek a nejlepší recepty s ním

A my bychom se jím měli zásobit! Protože to nejsou jen tak obyčejné lístky, které právě teď rostou ve vlhkých lužních lesích. Kromě silného a plného česnekového aromatu jsou plné vitamínů a minerálů, slouží ale (podobně jako běžný česnek) jako přírodní antibiotikum, které si umí poradit například i se zlatým stafylokokem. Co česnek obsahuje, to vám prozradíme v následujícím článku, dostanete ale také dva úžasné recepty, ve kterých skvěle vynikne.

Je pravda, že velmi rozsáhlý článek o medvědím česneku jsme už vám přinesli, a najdete ho tady. Rozhodně stojí za přečtení, protože jsme v něm zmínili vlastně tři základní recepty – česnek na chleba s máslem, pesto z medvědího česneku a medvědí česnek jako „špenát“. Dneska si zopakujeme, proč je vlastně medvědí česnek takový zázrak, a jaké další pochoutky z něj můžeme připravit.

Z vitamínů stojí rozhodně za zmínku především A a B2 a B2, z minerálů zase selen, železo, hořčík nebo draslík. Zajímavá j také látka alin, která se mnutím mění na alicin a slouží právě jako přírodní antibiotikum. Více o tom, jak tato látka funguje, se dozvíte ve článku o léčivé moci česneku (toho obyčejného). Dozvíte se tam také, co dělat, když nechcete, aby byl česnek cítit z vašeho dechu.

Chuť jara

Medvědí česnek má mnoho z nás spojeno právě s jarem. Jeho chuť je svěží a pikantní a máme pomalu načase se jím zásobit, duben a možná část května jsou pro něj ten nejvhodnější čas. Jakmile totiž vykvete malinkými bílými kvítky, ztrácí svou chuť i léčivé vlastnosti.

Rizoto s medvědím česnekem a kozím sýrem

Tato chuťová kombinace je doslova famózní. Nemusíte se omezovat na to, mít toto rizoto jako hlavní chod, je skvělé k rybám nebo k drůbeži. Ale podle chuti. Následující recept je na to nejpoctivější rizoto, ale každá kuchařka ví, jak se dá co nahradit. A představivosti se meze nekladou.

  • Olivový olej
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku (podle síly)
  • 350 g rizotové rýže
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř
  • Sklenku suchého bílého vína
  • Dvě hrsti medvědího česneku nasekaného nadrobno
  • 150 g kozího sýra

Vývar by měl perlit, ale ne vařit. Na velké pánvi (ideálně wok) rozpalte olivový olej a orestujte šalotku a česnek doměkka, ne dohněda. Přidejte rýži, promíchejte a zalijte vínem. Přidejte sůl a pepř a vařte, dokud se neodpaří alkohol asi 2 minuty). Po zhruba 250 ml přidávejte vývar a promíchávejte – to vám zabere asi 20 minut. Díky pomalému přidávání se lépe rozpustí škrob z rýže a rizoto bud krémovější. Rýže by neměla doopravdy vařit, všechno držíme na hraně varu. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný medvědí česnek, asi dvě minuty mícháme, a úplně nakonec kozí sýr, který už necháme v rizotu jen tak rozpustit. Rizoto by mělo být doopravdy velmi krémové.

Krémová polévka z medvědího česneku

  • 2 střední brambory
  • 1 střední bílou cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 4 hrsti medvědího česneku (asi 200 g)
  • 100 ml smetany
  • 30 g másla

Ve větším hrnci rozpusťte máslo (nebo na pánvi, stejně jako u rizota), brambory i cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte. Osolte, opepřete, poté dejte pokličku a vařte (zelenina pustí vodu) asi deset minut, dokud nezměkne – sem tam promíchejte a zkontrolujte. Můžete přidat pár lžic vývaru už teď. Celý vývar přidejte asi po deseti minutách, přiveďte k varu, přidejte nasekaný česnek a odstavte. Ručním mixérem rozmixujte, přidejte smetanu, vraťte zpátky na oheň a dochuťte. Můžete podávat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie