Zobrazit přihlášovací formulář

Pažitka? Další jarní hit

  • Publikováno:
Pažitka? Další jarní hit

Všichni víme, že sezóna medvědího česneku vrcholí. Ale na vrcholu je také sezóna pažitky, i když vzhledem k tomu, jak jednoduché je ji pěstovat (nebo celoročně koupit), na sezónu tolik moc hledět nemusíme. Pažitka je trošku opomíjená bylinka, kterou si umíme představit možná tak na vajíčka, ale jinak to pro nás není žádná exotika. A to je právě chyba! Kromě své skvělé chuti nám dodá i pár extra prospěšných látek. A jaké že jsou další recepty, ve kterých lze pažitku využít?

Pažitka (jinak také šnytlík) je z botanického hlediska vlastně česnek. A podobně chutná i voní. Pěstovat pažitku je extrémně jednoduché, roste prakticky nepřetržitě po zhruba tři roky, odstřiháváme vždycky zhruba po patnácti centimetrech. Roste i volně v přírodě, můžeme ji čerstvou i natrhanou koupit v supermarketech, můžeme ji pěstovat na zahrádce i doma v květináči. Záleží na tom, jak moc ji máme rádi a jak moc ji používáme.

Co obsahuje?

Všechno možné. Hlavně vitamíny B2 a C, z minerálů pak stojí za zmínku draslík a vápník. Tím ale zdaleka nekončíme, dále máme kyselinu listovou, vitamíny A, D i K a tak dále. Díky tomu všemu pak přispívá ke zdraví srdce a krevního oběhu, podporuje imunitu, má protirakovinový potenciál (zdroj), zlepšuje zrak a v těhotenství pomáhá proti vrozeným vadám plodu – samozřejmě díky kyselině listové. A k tomu všemu pomáhá díky podpoře všech našich orgánu detoxikovat tělo. A to je celkem dost na jednu takovou malou bylinku, nemyslíte?

Jak na ni v kuchyni?

Pažitka chutná jako něco mezi česnekem a cibulí, zároveň je její chuť pikantní a osvěžující. Hodí se především do vaječných pokrmů, odtamtud ji asi máme zafixovanou nejvíc. Stejně tak se ale hodí k houbám, k rybám, ale také do omáček, dipů a třeba i jako součást domácího bylinkového másla.

  • Bramborový salát s pažitkou a nivou. Z Vánoc víme, že na bramborový salát má každá rodina svůj vlastní recept. Pokud ale chceme bramborový salát udělat i jindy, můžeme zkusit z následujících ingrediencí: Brambory, šalotka, celer, pažitka, zakysaná smetana, rozdrobená niva nebo jiný sýr tohoto typu.
  • Kombinace pažitky a kozího sýra je neodolatelná. Kozí sýr můžeme pro zjemnění smíchat s tvarohem, máslem nebo majonézou, přimícháme pažitku a třeba listy potočnice lékařské (které chutnají trošku jako ředkvičky – také velmi pikantní) a můžeme podávat na jakémkoliv typu pečiva.
  • Tip Mimibazaru: Nespotřebovanou pažitku můžeme zamrazit a uchovávat ji v mrazničce. Po vytažení rychle nakrájíme, protože po rozmražení si sice zachovává všechny vitamíny, ale „vadne“.
  • Další tip Mimibazaru: Pažitku je lepší stříhat než krájet. Krájením ji můžeme zbytečně pomačkat, když si ale vezmete hrst pažitkových stonků a budete je do pokrmu nebo salátu stříhat klidně obyčejnými (čistými) nůžkami, všechno bude mnohem jednodušší.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie