Zobrazit přihlášovací formulář

10 důvodů, proč si letos dopřát co nejvíc chřestu

  • Publikováno:
10 důvodů, proč si letos dopřát co nejvíc chřestu

Teda pokud nejste alergičtí – i když chřest alergii většinou nezpůsobuje. A ano, po jeho konzumaci bude moč cítit jinak, tuhle legendu o chřestu taky všichni známe. Ale jeho sezóna je za rohem a my bychom měli vědět, proč je chřest vynikající nejen chuťově, ale taky pro naše zdraví. Je pomalu čas přestat brát chřest jako exotiku a dívat se na něj jako běžnou součást jídelníčku – když ho zrovna dostaneme koupit.

Málokdo z nás si asi totiž chřest doma pěstuje. Je to možné, pro zkušené pěstitele se jedná jen o přípravu velmi, ale velmi kvalitní půdy (na jednom místě nám totiž chřest poroste klidně i dvacet let!). Většina z nás ale přece jen upřednostňuje koupit si hezký svazek v obchodě nebo někde na trhu. Tak jako tak – chřest je určená vlastně skoro k okamžité spotřebě, v ledničce vám vydrží okolo dvou dnů maximálně.

Nejčastěji ho vaříme nebo připravujeme v páře, skvělý ale je také například grilovaný nebo pečený. Tradičně se podává s bešamelem nebo holandskou omáčkou, solí a pepřem. Skvělý je k vejcím, do rizota, do těstovin, k pečenému masu, sám obalený a upečený ve slanině. Vynikající je také například krémová chřestová polévka, receptů nejdete nepřeberné množství. Chřest má sám o sobě poměrně výraznou chuť, takže pokud ji máte rádi, můžete ho přidávat, kam vám vaše kulinářské srdce řekne.

Proč je chřest tak zdravý?

Protože obsahuje opravdu velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny, a to velmi koncentrovaně. Obsahuje především vitamíny C, A, K a E, B6, kyselinu listovou, železo, měď, vápník a trošku proteinu. Kromě zmíněných vitamínů je to především právě kyselina listová a vláknina, které u chřestu stojí extrémně za zmínku.

  • Je skvělé zpestření stravy při hubnutí. Sám o sobě má totiž velmi málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, takže nám pomůže nejen s trávením, ale také nás na delší dobu zasytí.
  • Pomůže s močovým ústrojím. Obsahuje totiž aminokyselinu asparagin (ano, to je ta, která tak páchne), která nám pomáhá zbavovat se zadržované vody a soli v těle, čímž pomáhá v prevenci infekcí močového ústrojí.
  • Plný antioxidantů – a to speciálně díky barvivům, které obsahuje. Tedy čím tmavší chřest (víte, že existuje třeba i fialový? Podívejte se na další zajímavosti o chřestu do jednoho z našich minulých článků). Proto je třeba chřest připravit tak akorát – při nedovaření se plně nerozvine potenciál pro vstřebávání, při převaření látky zničíme.
  • Obsahuje vitamín E, což je vlastně nejsilnější antioxidant. Ten ale vstřebáváme mnohem lépe, když spolu s ním jíme nějaký tuk – proto je dobré chřest alespoň zakápnout máslem.
  • Díky vitamínu B6 a kyselině listové budete mít lepší náladu. A vitamín E stimuluje produkci pohlavních hormonů, takže i libido se trošku zvýší.
  • Díky minerálům a antioxidantům, které pomáhají tělu regenerovat buňky, pomůže chřest s kocovinou (a jak ji (ne)léčit? Dozvíte se tady.)
  • Obsažená rozpustná i nerozpustná vláknina celkově zlepšuje trávení. Pomůže tedy od nadýmání i zácpy.
  • Kyseliny listové obsahuje opravdu hodně – a to je důležité především pro ženy, které se chystají otěhotnět nebo jsou v prvním trimestru těhotenství. Kyselina listová totiž pomáhá předcházet vývojovým vadám plodu.
  • Pomáhá se srážlivostí krve – obsahuje totiž vitamín K, který je pro ni esenciální. Stejně tak je důležitý pro sílu kostí, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník.
  • B12, vitamín, který je také obsažený v chřestu, je něco jako přírodní antidepresivum. Pomáhá nám s náladou, ale také s regenerací tkání a s tím, jak energicky se cítíme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie