Zobrazit přihlášovací formulář

10 potravin, které vám pomůžou se odvodnit

  • Publikováno:
10 potravin, které vám pomůžou se odvodnit

Zadržování tekutin, známé také jako edémy, je stav, který může postihnout každého z nás. Přestože je nepříjemné, není to příznak vážnějšího onemocnění, jako například srdečních problémů. Většinou je možné se s tímto stavem vypořádat sami. Co je ještě lepší, můžeme tomu předejít. Pokud tedy občas trpíte otoky nohou, kotníků, chodidel, dlaní a/nebo prstů, přečtěte si, jak s tímto problémem zacházet.

  • Poměrně častou příčinou zadržování vody v těle mohou být alergie. Zkuste se trochu lépe pozorovat a zjistit, jestli se váš stav nezhoršuje po některých jídlech.
  • Ideální je zkoušet uvedená, ale i další řešení jednotlivě. Abyste věděli, co vám vlastně pomohlo.
  • Nejdůležitější je adekvátní příjem vody – čirých tekutin, dostatečný příjem vitaminu C, a pokud potřebujeme pomoct s absorpcí minerálů, panáka jablečného octa denně (například rozmíchaného ve sklenici s vodou. Pokud přidáte trošku máty a led, máte velmi chutný a osvěžující letní nápoj).
  • Vyvarujte se nadměrnému příjmu soli a soustřeďte se především na hořčík, draslík a vitamín B6.

Nejdříve si ale povíme, co všechno může zadržování vody způsobovat.

  • Chronické záněty
  • Nedostatek pohybu (i třeba v případě upoutání na lůžko v případě nemoci)
  • Těhotenství
  • Menopauza
  • Potravinová intolerance
  • Nadměrný příjem soli
  • Špatné stravování
  • Vystavení se toxinům z okolí

Takže to můžeme shrnout – hormony a životní styl, respektive zažívání. Jakmile vyloučíme závažné příčiny (vždycky je dobré tento stav zkonzultovat se svým lékařem), můžeme se vrhnout na domácí léčby.

A co nám pomůže se zadržované vody zbavit?

Abychom nezadržovali vodu, je třeba zajistit, aby se voda dostávala v těle tam, kam má, a abychom její přebytky a přefiltrovanou podobu správně vylučovali. Pro správnou funkci přechodů mezi buněčnými stěnami a dalšími částmi těla je extrémně důležitá rovnováha minerálů, které toto zajišťují.

Celozrnné všechno

Mouka, pečivo, cokoliv, co může být celozrnné, to vyměňte za vybělenou alternativu. Protože v takovém případě si nejen zlepšíte trávení a vstřebávání látek z potravy, ale také velké množství hořčíku, který je ke správnému fungování těla nezbytný.

Banány

Obsahují vitamin B6 (pyroxidin), který pomáhá mírnit premenstruační syndrom, jehož přičiněním je často také zadržování vody v těle.

Avokádo

Jedno střední avokádo obsahuje velké množství draslíku, okolo třetiny naší denní potřeby. A draslík redukuje zadržování vody v těle tím, že snižuje hladinu sodíku (obsaženého v soli) a stimuluje produkci moči.

Skořice

Skořice funguje jako termogenerátor, stimuluje tělo k produkci většího množství tělesného tepla, což zrychluje metabolismus. A to má za příčinu snižování hladiny jak tuku, jak zlepšení proudění vody v těle. Skořice nám stejně tak pomáhá bojovat proti inzulinové rezistenci, takže si do ranního jogurtu určitě lžičku zamíchejte.

Mrkev

Ta obsahuje spoustu fytoaktivních látek, které pomáhají tělu s odvodňováním díky svým močopudným účinkům. Vitamíny a antioxidanty v mrkvi jsou takový bonus.

Zázvor

Ačkoliv známe zázvor spíš pro jeho účinky na zažívání, funguje skvěle také jako diuretikum. Stimuluje produkci moči a zbavuje tělo toxinů.

Petržel

Pokud máte rádi chuť petrželové nati, dopřejte si ji ve vodě. Petržel obsahuje spoustu látek, které nás donutí běhat na záchod jako koroptve. Extrakt nebo tinkturu z petržele seženeme a můžeme ji užívat jako podpůrnou léčbu problémů s ledvinami, ale i s celou řadou jiných.

Brusinky

Asi víme, že brusinky pomáhají s problémy s močovým ústrojím. Díky stimulaci produkce moči vyplavují z těla toxiny a bakterie, které se usídlily v močové trubici.

Česnek

Vitamíny, alicin, antioxidanty, hořčík, selen... a vůbec, přírodní antibiotikum česnek nám pomůže od kde čeho, od zadržování vody také – zvláště té způsobené záněty.

Bylinky

A že jich je. Všechny, které působí močopudně, se dají při potížích s otékáním použít. Jde například o pampelišku, přesličku, ibišek nebo pískavice řecké seno – toto jsou asi nejmocnější přírodní diuretika.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie