Zobrazit přihlášovací formulář

Smrkový sirup: Přírodní aroma pro vaše grilování i pomocník při nachlazení

  • Publikováno:
Smrkový sirup: Přírodní aroma pro vaše grilování i pomocník při nachlazení

Ne tak úplně si ho dát, ale nasbírat si smrkové výhonky a začít ho vyrábět. Proč? Že jste o něm ještě neslyšeli? Je to jedna z pradávných medicín, naše babičky by si určitě vzpomněly. A teď, když máme všichni tendenci se vracet k tradičnímu stravování i léčbě, je možná čas si tyto tradiční recepty připomenout. Smrkový sirup nás může zbavit kašle a pomoct při nachlazení, je extrémně jednoduchý na výrobu a, a to je momentálně nejdůležitější, sezóna smrkových výhonků je tady!

Co jsou to smrkové výhonky? Určitě jste si jich všimli, jsou to ty malé světlezelené konce smrkových větviček, které jakoby svítí novotou. Jsou měkké a na omak jsou více jako drobné lístky než jako jehličí. Obsahují velké množství vitamínu C, tedy silného antioxidantu, který extrémně posiluje naši imunitu, a éterické oleje (konkrétně terpentýnové silice), které jsou taktéž pro zdraví velmi užitečné.

Můžete je jen tak sníst, udělat si smrkovou sůl nebo naložit do oleje a zařadit tak „smrkovou“ chuť do letního grilování (což povýší vaše gastronomické umění na netradiční úroveň), nebo si z výhonků udělat sirup, který pomůže s nachlazením, rýmou i kašlem. Nebo dodá netradiční, přesno vynikající a osvěžující chuť domácím limonádám. Jak na to?

Ingredience

  • Smrkové výhonky
  • Cukr (bílý/třtinový)
  • Plátky z bio citrónu

Dále budete potřebovat

  • Velkou zavařovací sklenici
  • Víčko
  • Cedník
  • Lahev na hotový sirup

A jak smrkový sirup vyrobíme? Sklenici vyvařte a vypáchněte čirým alkoholem. Nechte uschnout a můžete začít plnit. Budeme postupovat po vrstvách – smrkové výhonky, cukr, kolečka citrónu. Výhonky naklademe asi do výšky pěti centimetrů, upěchujeme, nasypeme vrstvu cukru, položíme plátky citrónu (ale pozor, nemělo by jich být moc, aby chuť citrónu nepřevážila) a vrstvy opakujeme až do plné sklenice. Dávejte pozor, ať je poslední vrstva pod víčkem cukr, jinak bychom plýtvali výhonky i citrónem. Výhonků by mělo být na množství asi pětkrát více než cukru. Poté sklenici uzavřeme, můžeme pod víčko dát potravinovou fólii a zagumičkovat, aby se dovnitř doopravdy nedostal vzduch. Sirup se bude vytvářet asi tři týdny na slunném místě, déle, pokud na něj přímé slunce svítit nebude. Postupně se začne tvořit hustá šťáva. Pokud budeme mít pocit, že je to třeba, můžeme v průběhu dosypávat cukr. Šťávu scedíme přes cedník nebo plátno a uchováváme va studeném a tmavém místě.

  • Můžeme si vyrobit smrkovou sůl neb smrkové máslo, prostě výhonky rozdrťte a přimíchejte k soli nebo vmíchejte do měkkého nebo rozpuštěného másla. Stejně tak si můžeme připravit smrkový olej (výhonky necháme v zahřátém například olivové oleji louhovat, dokud olej nezačne po smrku vonět – ale pozor, používejte ho opatrně, jeho vůně bude doopravdy výrazná).
  • Stejně tak si můžete připravit smrkový likér. V půl litru alkoholu (čistého) necháme asi dva měsíce naložené smrková výhonky a podle chuti například jalovec, rozmarýn nebo puškvorec, ale můžete s chutí čarovat dle libosti. Po dvou měsících scedíme a přimícháme med a zhruba půl kila cukru rozpuštěného ve tři čtvrtě litru vody. Všeho můžeme přidávat nebo ubírat podle chuti.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie