Zobrazit přihlášovací formulář

Hubnutí, deprese nebo pomoc s početím? Zkuste inositol.

  • Publikováno:
Hubnutí, deprese nebo pomoc s početím? Zkuste inositol.

Vitamín B8 je vitamínu podobná látka, kterou hodně z nás zná pod jménem inositol nebo myo-inositol. Pomáhá proti depresím, úzkosti, únavě, panickým poruchám, kontroluje hladinu inzulinu a pomáhá ženám se specifickou diagnózou s početím. Jak je možné, že se o něm moc nemluví? A z jakých přírodních zdrojů ho můžeme získat? A hodí se pro nás?

V současné době probíhá velmi slibně vypadající výzkum o účincích inositolu na depresivní a úzkostné poruchy, které mohou zahrnovat deprese, panické poruchy, bipolární poruchy, úzkosti, obsese, obsedantně kompulzivní poruchy, poruchy příjmu potravy, ale také stavy jako agresivita, napětí a únava. Pokud si chcete přečíst více, můžete se podívat tady.

Vliv inositolu na naši psychiku je ale jedna věc, to, jak ovlivňuje naši fyziologii, je věc jiná. Inositol ovlivňuje hladinu inzulinu, což má neuvěřitelné množství dopadů. S čím vším nám může pomoct?

  • Cukrovka, způsobená neuropatie a těhotenská cukrovka
  • Metabolický syndrom
  • Projevy menopauzy
  • Anovulační cykly, syndrom polycystických ovarií (PCOS). Podle webu WebMD je podávání inositolu stejně účinné jako lék na předpis, metformin, často známý jako léková forma Glukophage. To je původně lék na cukrovku, který prokázal velké účinky konkrétně při PCOS.
  • Vysoký krevní tlak
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina testosteronu (u žen, což může přispívat k problémům s početím)
  • Obezita

Inositol zní jako zázrak, že? Dokonce, a to především v kombinaci s další vynikající látkou, cholinem, působí na metabolismus tak, že může vést ke snižování váhy.

Inositol má různé formy, které se hodí pro různé typy stavů. Nejčastěji mluvíme o tzv. myo-inositolu, ale v popisu účinnosti pro jednotlivé stavy, nemoci nebo choroby můžeme najít i jiné formy.

Kde inositol najdeme?

Aby měl nějaký účinek, tak pravděpodobně v podobě doplňků stravy. Ale doporučujeme jeho konzumaci a typ, který je pro nás vhodný, konzultovat s lékařem.

Jinak se inositol vyskytuje ve vejcích, mléce, ovoci a zelenině, vnitřnostech, je součástí B komplexu, tedy se také přirozeně vyskytuje v naše těle.

Možná ale stojí za to zjistit, jestli náhodou s problémy, které možná máte, by tento zázračný vitamín B8 nemohl aspoň trošku pomoct.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie