Zobrazit přihlášovací formulář

Kde vzít peníze navíc, když jste na mateřské dovolené? Tady je několik tipů

  • Publikováno:
Kde vzít peníze navíc, když jste na mateřské dovolené? Tady je několik tipů

Dlouho očekávaná událost je tady. Konečně jste do rodiny přivítali nového člena. Prvotní radost ale zanedlouho vystřídají starosti. Jednou z nich může být i nedostatek finančních prostředků. Jak a kde sehnat peníze navíc, když mateřská je ještě v nedohlednu? A půjčí vám vůbec v bance, když zažádáte o klasický spotřebitelský úvěr? Podívali jsme se této problematice na kloub.

V bance vám pravděpodobně nepůjčí

Většina maminek, které potřebují peníze navíc, se obrací na svou banku s žádostí o bankovní půjčku. Tady je ale situace poněkud ošemetná. Pokud nemáte předschválenou půjčku anebo o ni nežádáte společně se spolužadatelem, vaši žádost banka s největší pravděpodobností zamítne. Vaše bonita je totiž nízká a pro banku jste příliš rizikovým klientem.

Kreditní karty s bezúročným obdobím

V případě, že se spokojíte s menším objemem finančních prostředků, může být jistou alternativou ke klasické bankovní půjčce kreditní karta anebo kontokorent. Mezi hlavní přednosti kreditek patří bezúročné období i možnost slev a výhod u vybraných obchodních partnerů. Pokud ale bezúročné období lidově řečeno přešvihnete, připravte se na skokový nárůst úroků.
 

Kontokorent nevyužívejte často 

Kontokorent je pak povoleným přečerpáním stávajícího účtu a může být zajímavou rezervou. Není však vhodné jej využívat opakovaně, úroky jsou v tomto případě poměrně vysoké. Délka splatnosti kontokorentu se liší u jednotlivých poskytovatelů. Někde je potřeba peníze vrátit jednou měsíčně, jinde jednu za čtvrt roku. Některé banky ale nabízejí také roční splatnost kontokorentu.

Krátkodobé nebankovní půjčky 

Pokud potřebujete menší půjčku před výplatou na mateřské na účet, pak můžete využít celé řady nebankovních společností. Díky novele zákona, která z trhu prakticky odstranila nepoctivce, se už nebankovních poskytovatelů nemusíte obávat. O peníze lze většinou zažádat online prostřednictvím jednoduchého formuláře. Také připsání peněz na účet nebo jejich poskytnutí v hotovosti je u těchto poskytovatelů otázkou několika hodin, maximálně dnů.

Půjčte si od lidí 

Další variantou jsou také půjčky typu P2P („peer to peer“), kdy půjčují lidé lidem. Do procesu nevstupuje nebankovní poskytovatel ani banka, proto se můžete v tomto případě těšit na poměrně přijatelné úroky, stejně jako individuální podmínky schválení a následného splácení. Příkladem oblíbené P2P půjčky je například společnost Zonky, jejíž úrok začíná na 2,99 procentech.

Zkuste to u známých

Pokud selhaly všechny výše zmíněné možnosti, můžete zkusit požádat o menší finanční injekci rodinu anebo známé. Pro dobro obou stran je vhodné sepsat smlouvu, kde budou označeni jednotliví účastníci a stanoven termín splatnosti. Mějte na paměti, že dobré účty dělají dobré přátelé. Se smlouvou vám ostatně známí půjčí mnohem ochotněji, než na dobré slovo.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

plamenek 20. 6. 2019, 8:42
To jsou rady na h.....Pokud chybí peníze,lze si přivydělat. Půjčování je cesta do pekel. Taky si můžete snížit náklady a hospodařit promyšleně.Hlídat děti,roznášet letáky atd.Nekupovat předraženou výživu pro děti,ale uvařit doma. Hlavně si NEBRAT půjčky.
jackiee 20. 6. 2019, 0:09
Taky bych spíš radila, kde vydělat peníze než si půjčovat. Že můžou maminky něco ušít, upéct dorty nebo prodávat oblečení/hračky po dětech...
zelvicka 18. 6. 2019, 7:28
Jako vážně matkám na mateřské radíte si půjčovat??? Dluhová spirála se pomalu roztáčí 8o|

Kategorie