Zobrazit přihlášovací formulář

Eukalyptus jako pokojová rostlina? Jednoznačně ano!

  • Publikováno:
Eukalyptus jako pokojová rostlina? Jednoznačně ano!

Možná by vás eukalyptus jako pokojová rostlina ani nenapadl, ale to by byla škoda. Jeho pěstování je malinko náročnější, ale benefity, které nám přináší mít ho doma v květináči, jsou k nezaplacení. Eukalyptus neboli blahovičník je keř nebo strom původně z Austrálie, a jeho nejvyšší odrůdy mohou mít až okolo sto metrů. My se ale uklidníme – pro naše potřeby bude bohatě stačit květináč, nějaké to hnojivo a dostatek vody. A může nás zbavit jak ucpaného nosu, tak pomoct se relaxací

Blahovičníků je velké množství druhů, ten královský je hned po sekvoji druhý nejvyšší listnatý strom na světě. My se ale budeme bavit spíše o blahovičníku Gunnově (Eucalyptus gunnii) a blahovičníku citronovém (eucalyptus citroidora). Tyto dva poddruhy se hodí na pěstování i v prostředích bytu (ideálně však se zasklenou lodžií). Eukalypty se pěstují buď jako letničky na zahradě, nebo jako takzvaná „přenosná zeleň“. Můžeme ho totiž nechat zazimovat v chráněném prostoru, kde mu nebude přes zimu moc horko, bude mít dost světla a my budeme mít pod dohledem, jak moc má a potřebuje vody.

Blahovičník umí být pěkně efektní na pohled, rostou na něm krásné, stříbřité až namodralé listy, které jsou přesně to, co potřebujeme. Obsahují totiž poklad – přírodní silice. A to vrchovatě.

  • Podobně jako rýmovník, který uvolňuje dutiny, mají i silice v eukalyptu moc uvolnit ucpaný nos. Nicméně jeho vůně je velmi pronikavá, a to až dokonce tak, že by mohla někomu vadit. Proto, pokud ho budete pěstovat doma, jsou pro něj ideálními pokoji například obývák nebo chodba, v ložnici by citlivějším jedincům mohl vadit při usínání.
  • Tip Mimibazaru: Jelikož přírodní silice obecně uvolňují napětí, pomůže vůně eukalyptu například proti bolestem hlavy, svalovým křečím nebo úzkostem a depresi. Jak jeho potenciál co nejvíce rozvinout? Eukalyptus roste poměrně rychle, takže ho budeme muset zastřihávat i prostřihávat. Když svazek větviček přivážeme ke sprše, pára z teplé sprchy eukalyptus pokaždé ještě „rozvoní“, tedy uvolní do vzduchu ještě více esenciálních olejů. Sprcha se tak pak stane takovým relaxem na druhou.

Eukalyptová vůně (rozumějte právě silice) pak čistí vzduch po kuřácích, ničí bakterie, obecně pročišťuje vzduch v bytě, uvolňuje nos nejen při rýmě, ale také astmatu, pomáhá při bolestech hlavy a únavě. A to pořád mluvíme jen o jeho vůni!

  • Eukalyptus bychom měli doopravdy užívat pouze zevně, popřípadě využívat pouze jeho vůni. Listy jsou pro člověka jedovaté, rozhodně z nich tedy nepřipravujeme nic ke konzumaci

Z eukalyptu můžeme samozřejmě připravovat vlastní tonikum nebo ho přidávat do domácích mastí, které pak společně skvěle působí na svalové křeče. Esenciální eukalyptový olej má pak mnohá využití jak pro inhalaci, tak pro například dezinfekci ran.

Pokud se chcete do pěstování eukalyptu doma pustit, seženete ho téměř všude. Připravte si dostatečně velký květináč, pokud se vašemu eukalyptu bude dařit, bude košatět a růst a zhruba co dva roky ho bude třeba přesadit, aby měly kořeny dost místa. Záleží na tom, jak zdatní jste zahrádkáři, využívat eukalyptus pouze sezónně je také možnost – a stále hojněji využívaná.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie