Zobrazit přihlášovací formulář

Trojkolka nebo čtyřkolka: Volba mezi všestranností a stabilitou?

  • Publikováno:
Trojkolka nebo čtyřkolka: Volba mezi všestranností a stabilitou?

Jakmile se začnete zabývat výběrem kočárku, dříve nebo později se musíte rozhodnout, zda chcete model se třemi nebo čtyřmi koly. Jak se liší, krom vzhledu a podle čeho se rozhodnout?

Dalo by se říci, že o tom, který ze dvou typů kočárků - bráno podle počtu kol – pro vás bude vhodnější, rozhoduje životní styl vaší rodiny. Každopádně jsou tříkolové kočárky stále populárnější a rozhodně nejen na běhání. Mají totiž spoustu výhod.

 

Co dokáže jen trojkolka?

Část lidí k nim chová nedůvěru a považují je za málo stabilní, ale pokud jde o kvalitní výrobek se dvěma většími zadními koly, kočárek je velmi těžké zvrhnout. Zvláště pokud je sedačka dítěte spíše níže nad zemí. Zároveň je snadné tříkolku ovládat díky menšímu přednímu kolu, přičemž obecně platí, že tříkolové kočárky můžete bez potíží vézt jednou rukou – což je skvělé například v momentě, kdy zároveň potřebujete vést dítě za ruku.

Ovladatelnost je výborná, pokud máte model s otočným předním kolem, jinak je zatáčení dost složité a na pětníku ho rozhodně nezvládnete. Zároveň je fajn, když jde přední kolo zamknout. Nejlepší modely dovolují zamknout kolo ve dvou polohách: jak ve směru dopředu, čímž vznikne dlouhý kočár skvělý například na běhání, nebo v poloze dítěti pod nohama, ideální například na městskou dlažbu.

Tříkolka s velkými zadními koly je do terénu lepší než čtyřkolový kočár, zvládnete s ním i kopce, udržíte ho na šikmé ploše, přejedete kořeny. Ostatně, není náhoda, že většina terénních a joggingových kočárků jsou právě tříkolky, snad s výjimkou kočárků pro dvojčata, ty mívají dvě přední kola blízko u sebe.

 

Zaměřte se na kolečka

Samozřejmě, není tříkolka jako tříkolka. Liší se nejen velikostí kol, ale i tím, zda jde o kola nafukovací nebo pevná pryžová. Nafukovacích kol se někteří lidé bojí kvůli píchnutí, ale pravda je, že ve skutečnosti se to nijak často nestává. Pevná kola znamenají pro dítě méně pohodlnou jízdu a také rodič se v těžkém terénu více nadře. Trojkolky s velkými koly bývají výhradně nafukovací, což je v terénu plus, do města, do obchodních center či do mírného rovinatého terénu v lesoparku vystačíte s pěnovými. Zajímejte se také o odpružení jako takové - alespoň nějaké by kočárek mít měl.

 

Nevýhody tříkolového kočárku

Samozřejmě, stejně jako téměř všechno v životě, i tříkolové kočárky mají několik nevýhod - tou první je, že bývají dražší než srovnatelně kvalitní čtyřkolky. Také mohou být vzhledem k velkým a atypicky umístěným kolům objemnější a to i po složení, což je potřeba zvážit například když máte malý kufr auta. Naštěstí přibývá výrobců, kteří vyrábějí i skladné tříkolky, které navíc nejsou širší než běžný kočárek a projdou tak obvyklými dveřmi.

 

Terénní kočárky bývají často těžké a platí to i o terénních tříkolkách. Ale výrobky z vyšších cenových kategorií bývají odlehčené, přičemž tahle investice má určitě smysl. Je rozdíl, zda kočárek má čtrnáct nebo sedm kilo.

 

A co čtyřkolové kočárky?

Běžný kočárek se čtyřmi koly je stabilnější než tříkolka s menšími koly, to může pro někoho být důležité hledisko – zejména levnější trojkolky mohou mít problémy. Ale také retro modely čtyřkolek s vysoko posazenou korbou či sportovní sedačkou na tom se stabilitou rovněž nemusí být nejlépe, zejména když už je dítě těžší.

Čtyřkolové kočárky jsou obvykle levnější než tříkolky a také jsou většinou skladnější, můžete také zjistit, že běžné doplňky jako jsou pláštěnky, držáky na nápoje, madla a nákupní koše a tak dále snáze a levněji pořídíte na čtyřkolky.

Na druhou stranu, čtyřkolky jsou prostorově náročnější, na otočení potřebujete více místa než u tříkolky s otočným předním kolem. Kompromis představují čtyřkolky s dvěma předním a koly u sebe - spojují výhody obou typů kočárků.

Resumé? Chcete-li kočárek zejména do města či a krátké procházky po okolí, nejspíše budete spokojení s čtyřkolkou, zvláště pokud mají miminko vozit i poněkud konzervativnější prarodiče. Pokud milujete výlety do přírody a to jak v létě, tak v zimě a pokud chcete s kočárkem běhat či jezdit na bruslích, zvolte některou z vyšších řad tříkolek.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie