Zobrazit přihlášovací formulář

Když se vášeň vytrácí

  • Publikováno:
Když se vášeň vytrácí

Dlouhodobé vztahy přinášejí lidem v nich žijícím pocit jistoty, klidu, stálosti a perspektivy do budoucna. A to, že se pár po deseti, patnácti nebo dvaceti letech nemiluje tak často jako na začátku? To je přece přirozené. Do jisté míry samozřejmě ano. Ale pokud je sex barometrem partnerského vztahu a odráží jeho kvalitu, co to znamená? Že se mají dva méně rádi? Jedna z možných odpovědí je také až přílišná intimita. Co to znamená?

Každý člověk je jiný, ale stejně tak, jako každému tělo funguje více méně stejně, fungují všem do jisté míry podobně také psychické procesy. Máme stejné touhy, přání a potřeby, i když jejich konkrétní podoby se u každého liší.

V lidském podvědomí působí dvě vlastně protichůdné tužby. Potřebujeme pospolitost, základní jistoty, stabilitu a spolehlivost. Na straně druhé ale každý úplně stejně chceme být nezávislí, utvářet vlastní osobnost a realizovat se. Že se to dá skloubit? Samozřejmě. Ale v páru podstatně hůř.

Když se ze dvou stane jeden

Emocionální blízkost, dokonalé porozumění, intimita, sdílení zážitků, bezpečí, důvěra, jistota. Zní to jako idylický vztah, že? Nicméně to, že partnera dokonale známe, on nás a žijeme společný život, je vlastně také příčinou, která ze vztahů vysává vášeň.

Čím víc k sobě jdeme blíž, tím více se známe a tím méně je vzdáleností, kterých musí naše vášeň překonávat. Sexuální náboj a jiskra musí přeskočit, ale jakmile není co přeskakovat, postupně vymizí. Svádění, namlouvání a trocha nejistoty totiž k erotice neodmyslitelně patří.

Dopřejte si prostor

Jde především o to, že ve vztahu se potřeba pospolitosti změní v nutnost pospolitosti, a touha po nezávislosti jde stranou. Respektive nejde, ona se mění. Mění se ve frustraci, kterou často ani neumíme pojmenovat.

Pokud se tedy ze vztahu vytrácí sex i erotický náboj, je velmi dobré začít pracovat každý sám na sobě. Jakmile jsme si moc blízko, netoužíme po sobě navzájem. Zkuste být méně spolu, dopřát si čas každý sám na sebe, respektovat i jiné než společné trávení volného času. To samozřejmě musí fungovat stoprocentně vzájemně, ne jen jednomu z partnerů.

Nechte se okouzlit

Zkuste na partnerovi objevit něco nového. Zkoumejte jeho gesta, jak mluví s přáteli, kolegy, cizími lidmi. Zkuste se společně vystavit situaci, kterou jste ještě nezažili, pozorujte jeho reakce, objevujte nové stránky jeho osobnosti, gestikulace, mimiky. Může se to zdát banální, ale i trocha nového může zapůsobit zázračně.

Pokud máte méně zábran a více hereckých ambicí, zahrajte si na první rande. Nechte partnera, ať o sobě mluví tak, jako by vás chtěl teprve získat. Poslouchejte, co o sobě povídá, jak se chová, jestli třeba není nervózní? Jeďte do neznámého prostředí a využijte všech nových podnětů pro to, abyste se navzájem viděli jinýma očima.

Ne vždycky udrží sexuální jiskru jenom inovace v posteli, nové prádlo nebo místa pro milování. Pokud máte oba zájem na tom, abyste pro sebe byli znovu přitažliví, noví a žádoucí, bude třeba zapracovat na sobě každý zvlášť, vybalancovat potřebu po souznění a sdílení a zároveň nezávislosti a kreativitě. Teprve potom se začnete znovu objevovat. V jiném světle, spokojenější a s větší touhou po druhém.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

radanek1 22. 9. 2015, 13:55
Vztah je prostě o kompromisech a toleranci. A také o tom, udělat někdy něco jinak, třeba v té posteli (Y)
barbinecka37 21. 9. 2015, 13:53
(Y)

Kategorie