Zobrazit přihlášovací formulář

Nebezpečná trampolína: Dětmi oblíbená zábava je častou příčinou zranění, rodiče ji podceňují

  • Publikováno:
Nebezpečná trampolína: Dětmi oblíbená zábava je častou příčinou zranění, rodiče ji podceňují

Děti skákání na trampolíně milují. Od těch nejmenších až po náctileté. Dokáží tímto způsobem trávit i celé hodiny. Trampolíny tak jsou vyhledávaným místem nejen samotných dětí, ale i rodičů, kteří  si v klidu mohou popovídat s přáteli, vypít kávu nebo třeba nějaký ten drink. Mají totiž pocit, že za sítí trampolíny jsou jejich potomci v bezpečí. Neplatí to však bohužel vždy. Kdy dětem hrozí vážné nebezpečí?

Pobyt v přírodě, více pohybu i sportu, výlety a koupání – takové prázdniny jsou pro děti prostě skvělé. Pro rodiče ovšem nastává doba zvýšené opatrnosti – hlavně v případě, že se s dětmi pouštějí například do sportů, se kterými nemají dostatečné zkušenosti. A nemusí jít zrovna o cyklistiku nebo nějaké náročné adrenalinové sporty. Nejčastěji se totiž děti zraní na místě, které vypadá na první pohled bezpečně: na trampolíně.

Trampolíny jsou téměř všude – na hřištích, v restauracích, před hotely a penziony, na zahradách i na benzinových pumpách. Jsou dokola obehnané sítí, děti tak vypadají na první pohled v bezpečí a rodiče mohou vedle v klidu odpočívat. Děti skákání milují a dokážou tam ve skupinách vydržet hodně dlouho. Problém je ovšem ten, že právě skákání ve skupinách může nezřídka skončit vážným úrazem.

K velké opatrnosti a dohledu při dovádění dětí na dnes tolik oblíbených trampolínách nabádá i zkušená lektorka a zakladatelka speciálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym, kde děti cvičí zábavnou formou podle svého správného psychomotorického vývoje. „Jednak jde o bezpečnost trampolíny samotné - důležité je ochranné polstrování na pérech a vnitřní ochranná síť – ta zcela zamezuje doskoku do prostoru pružin a zároveň brání i nárazu do stojny ochranné sítě. Ovšem svoji roli samozřejmě hraje i počet dětí na trampolíně a jejich věk. Nejjistější proto je, nechat vždy skákat pouze jedno dítě – nejvíce úrazů totiž vzniká, když do sebe děti při skákání narazí (často si takhle například navzájem vyrazí zub nebo zlomí nos)," připomíná a dodáva: "Malí „jumpeři“ zároveň musí dobře znát a dodržovat pravidla bezpečnosti – především nechodit po okrajích trampolíny za sítí, nevstupovat pod ni a nenosit na ni žádné ostré nebo tvrdé hračky.“ 

Více lidí jen výjimečně

Podvrtnutý kotník, zlomené zápěstí nebo loket, oděrky: to jsou nejčastější úrazy z trampolín. Jejich každoroční nárůst dokládají jak lékaři, tak například i statistiky pojišťoven. Může za to hned několik věcí: na trampolíně často skáče víc dětí najednou a narážejí do sebe, děti nemají zvládnutou základní techniku a s oblibou se pouštějí do akrobatických prvků, jako jsou například salta, které provádějí špatně – a druhé ohrožují o to více.

„Úrazový hit jsou trampolíny. Skutečně nemine den, abychom neměli alespoň jedno nebo dvě děti poraněné z trampolín,“ potvrdil v pořadu Blesku nazvaném Epicentrum Petr Havránek, přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie v Thomayerově nemocnici. „Tam je to pro nás trošičku nepochopitelné. Naprostá většina našich pacientů se zraní na té trampolíně, aniž by nějak excesivně na té trampolíně skákali. Většinou jsou to děti, které jsou na té trampolíně dvě, tři, čtyři. Jsou na té trampolíně odložené svými matkami, aby za tou ohrádkou byly v bezpečí, ale to nejsou,“ vysvětloval Havránek.

Sedm z deseti poraněných dětí na trampolíně tam není v době úrazu samo a často je poraní ostatní děti. A nejde jen o polámané ruce nebo nohy, z trampolíny může vzejít i velmi závažné zranění. „Takový průměr těch zranění jsou středně závažné zlomeniny zápěstí nebo loktů. Děti pak musejí být často operovány,“ varoval přednosta kliniky, kam až může zdánlivě bezpečná zábava dětí dojít.

Dělejte to, na co stačíte

Nepouštět děti na trampolínu rozhodně není řešení – naopak, každý pohyb je lepší než vysedávání před počítačem nebo u tabletu. Jen je potřeba i tady dodržovat jistá pravidla: děti by měly skákat po jednom, a když už je jich na trampolíně více, měly by být přibližně stejně velké a pod dozorem dospělého. Na trampolíně ani v jejím okolí by neměly být ostré předměty, ochranná síť je samozřejmostí. Salta by měl děti učit jen ten, kdo je sám opravdu umí.

Zatímco úrazů na trampolínách přibývá, díky správné výbavě (chrániče, helmy) ubývá úrazů hlavy z kol nebo in-line bruslí. Praktické rady a tipy, jak vybrat správnou helmu, najdete v našem starším článku. Ve statistikách pojišťoven převažují v letním období tržné rány a odřeniny, na dalších místech jsou pohmožděniny a vykloubeniny. Vždycky platí zásada: dělejte jen to, na co máte, nepodceňujte správné vybavení a odpočinek a mějte po ruce lékárničku a telefon.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie