Zobrazit přihlášovací formulář

Výživa batolat: lžičkou nebo rukama? Aneb tohle je BLW!

Nešiďte děti tím, že jim budete dávat mixované jídlo, nechte je, ať poznají skutečný tvar a opravdovou chuť různých potravin. Tak nějak by se dal shrnout postoj zastánců metody baby-led weaning, kteří nechávají své potomky, aby už od věku několika měsíců sami jedli rukama více či méně nakrájené jídlo.

 

Možná jste si toho už také všimli. Někteří rodiče nedávají svým malým dětem žádné polévky, mixovanou zeleninu či příkrmy ze skleniček, ale pěkně před ně položí kus mrkve či okurky, případně kousky jiného jídla – a ať si s tím kojenci či batolata nějak poradí. Řeč je o metodě nazvané baby-led weaning, neboli o dítětem řízeném odstavování. Setkat se můžete i se zkratkou BLW. Funguje to? Jaké jsou výhody a nevýhody?

 

Kojenci jsou nadšení

Jedna výhoda se zdá být jasná: nemusíte nic mixovat ani pasírovat, nemusíte vařit či kupovat pro své děti žádná speciální jídla. Další už tak jasná není, ale také dává logiku: děti se učí jíst přirozeně u rodinného stolu stejné jídlo – nebo jeho část – jako jeho rodiče a sourozenci, což mnozí kojenci kvitují s nadšením.

Obvykle se s baby-led weaning metodou začíná, když je dítěti asi půl roku a začíná samo projevovat zájem o tuhou stravu a o jiné jídlo, než jakým je mateřské mléko. Vždy je třeba čekat, až zájem projeví samo dítě, jeho psychická vyzrálost je důležitým předpokladem úspěchu.

Dítě by nemělo novinku na svém talíři či stolečku dostat, když je hladové. Poprvé ji má dostat spíše jako předmět ke zkoumání, když je syté a spokojené. Jídlo by mu rozhodně nikdo neměl nutit, takže metoda zjevně není nic pro někoho, kdo je v klidu teprve tehdy, když je miska před potomkem prázdná.

 

Milujete pořádek? Pak to nebude pro vás

 

Mimochodem – nádobí není zpočátku vůbec potřeba. "Dítě jí rukama a kousky potravin lze položit přímo před ně na stůl – doporučujeme používat gumový omyvatelný ubrus. Též je možno jídlo v kouscích dítěti pokládat na plochu, která je součástí jeho jídelní stoličky," píše na svém webu rodinná poradkyně Eva Labusová. Z toho je jasné, že baby-led weaning nenadchne ani rodiče, kteří mají rádi u stolu především pořádek. Také se s dítětem, které se stravuje zrovna takhle, těžko budete moci jen tak vydat na návštěvu nebo do restaurace. Doma se rodičům, kteří holdují BLW osvědčilo dát pod dětskou židličku například igelitový ubrus, který po každém dětském jídle opláchnou nebo vyklepou.

Ale neexistují tu horší rizika než to, že se na vás ostatní lidé bloudívat úkosem? Co třeba hrozba toho, že se dítě začne kouskem jídla dusit? Podle odborníků není toto riziko nijak vysoké, zdravé půlroční dítě ja zralé na to, aby si poradilo i s většími kousky v ústech. Pozor, děti narozené předčasně k tomu mohou dospět později. Přesto nenechávejte miminko s jídlem o samotě. Vědět, jak postupovat v případě, že se potomek začne dusit, rozhodně není na škodu.

A ještě jedna věc: pokud se do této pro mnohé příliš alternativní metody pustit nechcete, rozhodně to neznamená, že jste horší rodič a způsobíte, že se vaše dítě bude vyvíjet hůře než jeho vrstevníci. Jen vám to prostě z nějakých důvodů nevyhovuje. Nebo se taky může stát, že vás metoda zaujala, přímo nadchla, ale vaše dítě o ni nebude stát a bude trvat na krmení lžičkou. I to je pořádku.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie