Zobrazit přihlášovací formulář

4 způsoby jak zkrotit chaotický rodinný život

  • Publikováno:
4 způsoby jak zkrotit chaotický rodinný život

Připadá vám, že vše, co se týká vaší rodiny a provozu domácnosti, nemá žádný řád, chybí pravidla a pravidelnost? Určitě v tom nejste sami, ale je to nejspíše slabá útěcha. Zkuste následující rady, jak překonat chaos a dosáhnout toho, aby vše plynulo ve větším klidu.

Zatímco na stránkách časopisů defilují dokonalé uklizené domácnosti, které jsou oázou pohody a v nichž se lidé včetně dětí scházejí u rodinného stolu nad dokonalým jídlem, u vás to vypadá jinak? Může to být lepší! Tohle jsou čtyři osvědčené postupy, jak na to.

1. Dohodněte se, kde mají věci své místo

Je skličující na to jen pomyslet, ale vyplatí se trvat na tom, že věci mají v domácnosti svoje místo. Protože je tak snáze najdete a zároveň to celé rodině pomůže udržovat pořádek. Takže, různé papírky s poznámkami patří na lednici, nestačí je pohodit na komodu v obývacím pokoji, špinavé oblečení do košů v koupelně, boty do polic v chodbě, hračky do příslušných krabic a tak dále.

Je únavné to všem dokola stále opakovat, ale dělejte to, jen si vyberte věci, které vám lezou na nervy nejvíc a ostatní i s ohledem na svoje duševní zdraví vypusťte. Každopádně na to zkuste jít po dobrém, bez zvyšování hlasu a křiku.

2. Dejte své rodinně rytmus

Možná vás spojení „denní rutina“ děsí, ale pravda je, že když se alespoň některé součásti rodinného života stanou samozřejmou rutinou, spoustu věcí to usnadní, protože ubude třecích ploch. Strukturují totiž čas, který se bez toho někdy vleče. Vůbec není potřeba, abyste měli pevně daný rozvrh hodinu po hodině – to by dokonce bylo kontraproduktivní, ale například snídaně v obvyklou dobu a pevně daný čas na mytí, večerní čtení a odchod do postele se rozhodně vyplatí zavést.

Pokud máte doma školní dítě, můžete mu pomoci najít rytmus, v němž si bude po škole dělat úkoly – vycházejte při tom z toho, co mu vyhovuje. Některé děti mají raději, když si mohou pohrát a odpočinout a úkoly bez odmlouvání udělají těsně před večeří, jiné přesně naopak. Podobná rutina navíc dětem dodává pocit bezpečí, aniž by například zpochybňovaly, že je čas jít spát.

3. Zaveďte rodinné rituály

Denní rutina jsou jedna věc, rodinná rituály jiná, která rovněž stojí za to, abyste je zavedli, pokud už se tak dávno nestalo. Mohou to být jak každodenní drobné záležitosti, jako třeba mazlení s dětmi po probuzení či povídání o tom, co se komu přes den stalo chvíli před večeří nebo rovnou u jídla. Velice oblíbeným rituálem je společné čtení rodičů s dětmi před spaním.

Vaši potomci si nejspíš oblíbí i týdenní rituály, jako třeba zvyk, že je každý pátek po škole berete do cukrárny na něco dobrého, hitem by se mohl sát i domácím filmový večer s popcornem. A pak samozřejmě rituály pro zvláštní příležitosti, jako jsou narozeniny nebo úspěšné školní zkoušky. Rituály posilují rodinní vztahy a o to určitě stojíte, protože se o ně budete moci všichni opřít, až vás zase bude zmáhat chaos.

4. Vykašlete se na věci, které nejsou důležité

Nesnažte se být dokonalí a zvládnout všechno. Možná jste tohle rozhodnutí už párkrát učinili, ale pořád vám to nedá. Ale občas spotřebujete odpočinout nebo a snížit své standardy a je to úplně v pořádku – a rozhodně se svět nezbortí jen proto, že nebyl v neděli oběd o třech chodech, ačkoli to jako rodina milujete. Měli jste na víkend plány zahrnující úklid a výlet, ale jste všichni zralí akorát tak na pyjama day? Tak si ho dopřejte.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie