Zobrazit přihlášovací formulář

Jak naučit dítě uklízet hračky? Tohle by mohlo zabrat

Jak naučit dítě uklízet hračky? Tohle by mohlo zabrat

Kdyby někdo sestavoval žebříček činností, které děti nesnášejí, podvečerní úklid hraček by se nejspíše umístil hodně vysoko. Ale neřešte to tím, že potomky uložíte a pak to posbíráte za ně. Naučte je to, i když debaty s nimi nejsou příjemné a rozhodně to nebude ze dne na den.

Batole to ještě nezvládne, ale předškolák víceméně ano. Máme na mysli úklid hraček, které se roztahají například během běžného odpoledního hraní. Pokud k tomu děti vedete, učíte je mimo jiné převzít zodpovědnost za následky své činnosti a zároveň ho učíte dokončovat jeho práci. Na druhou stranu, pokud je nepořádek velký například proto, že i v pokojíčku hrály i děti sousedů, nenechávejte to jen na něm.

Běžný nepořádek však za něj neuklízejte, naučilo by se to očekávat. Čím starší dítě bude, tím těžší je takové návyky změnit. Úklid a to ani úklid hraček není zábava, ale také to není žádná příšerná dřina a je úplně v pořádku chtít po dětech, aby to dělaly. Pokud možno denně. Zkuste na to jít třeba takhle.

1. Volte ta správná slova

Dětem nestačí zadat poněkud vágní pokyn „a teď tady ukliď“. Nepořádek jim může připadat ohromující a nebudou vědět, kde začít. Daleko lepší je říci například, aby nejdříve uklidily autíčka a pak daly knihy do police, kam patří. Když uklízení pokojíčku rozdělíte na více dílčích úkolů, děti si s nimi daleko lépe poradí.

SOUTĚŽ

Vyhrajte Truhlu plnou hraček od značky Hračky pro všechny. Originální dárek, který vám ušetří spoustu času, peněz a dětem přinese kýženou dávku radosti a překvapení. V tajemné truhle, podobné té s pokladem ve filmech o pirátech, ale nejsou zlaté mince a drahokamy, ale spousta zajímavých hraček.

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >>

2. Vysvětlete jim, proč je úklid tak důležitý

Děti mají přirozenou tendenci uklízení bojkotovat a mohou například - ze svého pohledu zcela logicky - namítat, že to nemá smysl, jelikož druhý den stejné věci zase vytáhnou. Ale mohly by pochopit, že o neuklizené hračky může někdo zakopnout a zničit je, nebo si ublížit. A že kousky neuklizení stavebnice se mohou poztrácet a chyběly by při další hře.

3. Vytvořte jim vhodné podmínky

Pořiďte šuplíky, přihrádky a úložné boxy, označte je štítky a samolepkami, aby bylo třídění hraček snazší. Můžete nechat potomky, aby si samolepky sami vybrali, případně můžete společně vybrat a vystříhat vhodné obrázky z časopisů. Nezapomeňte přidat i písemné označení, je to skvělá čtenářská průprava. 

4. S hudbou to půjde lépe

Naučte děti, že si k úklidu mohou pustit oblíbenou hudbu a spojit příjemné s užitečným. Případně můžete zpívat společně. Pozor, mluvené slovo moc nefunguje, audioknihy vyžadují soustředění a dítě si tak bude mít tendenci sednout nebo lehnout a poslouchat.

5. Udělejte z toho hru

Vyzvěte potomka třeba k tomu, zda dokáže uklidit všechny poházené časopisy, než vy totéž uděláte s jeho panenkami. Nebo mu natáhněte kuchyňský časovač s tím, že by bylo fajn dostat všechno lego tam, kam patří dřív, než zazvoní.

6. Nepředělávejte to

I když není po dětském uklízení pokoj úplně podle vašich představ, nekritizujte to (pokud neleží půlka věcí pořád na zemi, samozřejmě), nepředělávejte. Čtyřleté dítě prostě nemůže uklízet tak dobře, jak dospělý. Když mu to dáte nevhodně najevo, seberete mu odvahu a chuť se do toho pustit i příště. A to asi nechcete.

7. Za práci odměna

Některé děti potěší, když mají jasno, že si jejich práce s uklízením považujete, i když by se z něj měla časem stát samozřejmost. Ale můžete například za každé podvečerní posbírání a uklizení hraček nalepit samolepku na papír visící na ledničce s tím, že za každou desátou půjdete na zmrzlinu nebo na oblíbené dětské hřiště.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie