Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat ten nejlepší pohybový kroužek pro děti? 7 užitečných rad, na co se soustředit

  • Publikováno:
Jak vybrat ten nejlepší pohybový kroužek pro děti? 7 užitečných rad, na co se soustředit

Nový školní a školkový rok začal a s ním nastalo i rozhodování, na jaké kroužky budou děti chodit. S jejich množstvím je dobré to nepřehánět, ale když už chcete, aby dítě někam chodilo, určitě je na místě myslet i na jeho pohybový rozvoj. Jak ale vybrat kroužek, který bude kvalitní a bude vašeho potomka skutečně bavit?

1. Zajímejte se o vybavení

Místo, kde mají děti nadchnout pro pohyb, musí zářit barvami, nápady a zábavnými prvky, která jsou zároveň v perfektním stavu a tudíž bezpečné. Moderní dětská tělocvična by měla být vybavena měkkými cvičebními prvky a pravým gymnastickým nářadím. V hodinách nesmí chybět hry s míčem, dovednostní aktivity, cviky na nářadí – kladina, bradla, žebřiny, trampolína nebo horolezecká stěna.

2. Hledejte kurzy rozdělené podle věku a schopností dětí

Náplň sportovních hodin a způsob jejich vedení se velmi liší v závislosti na věku dětí. Určitě neprospěje dobru věci, pokud jsou v jednom kurzu dvouleté děti společně se školáky. Každá věková kategorie vyžaduje naprosto individuální přístup, a pokud jsou v hodině společně, není možné vyhovět a věnovat se všem stejně spravedlivě.

3. Vsaďte na zábavnou a atraktivní náplň hodin

Dobří lektoři vždy kladou důraz na zábavu a hravost. Hodiny prokládají sportovními hrami, aby si děti pohyb skutečně oblíbily. Prostředí by mělo být pozitivní a nesoutěživé. Hlavní cíl? Aby děti čas strávený v tělocvičně především bavil. Děti nejvíc ocení změny a překvapení. V dobré tělocvičně tak pořadatelé například sestaví každý týden nářadí trochu jinak.

4. Chtějte zkušební lekci zdarma

I když se vám cvičení podle popisu pořadatele líbí a máte na něj dobré reference, stejně nikdy dopředu nebudete vědět, zda sedne zrovna vašemu potomkovi. Nemusí mu vyhovovat způsob vedení lekce, prostředí, nebo zjistíte, že na kurzu je příliš mnoho účastníků. “Je výhodné, pokud dětské tělocvičny nabízejí zkušební lekce zdarma. Až po jejich absolvování a na základě osobní zkušenosti s prostředím tělocvičny a průběhem lekce pak rodiče dítě zapíšou do vybrané hodiny,“ vysvětluje výhody zkušebních lekcí Kristýna Přibylová z dětských tělocvičen Monkey´s Gym.

5. Ptejte se, zda je metodika cvičení sestavená odborníkem

Zábava je jedna věc, ale sportovní kroužek by přece jen měl dítěti dát něco víc, než jen možnost vybít si přebytečnou energii při pobíhání a řádění s kamarády. V profesionálně vedených dětských tělocvičnách metodika vychází z potřeb daných psychomotorickým vývojem dětí a respektuje vše, co je potřeba u pohybového vývoje kojenců, batolat i předškoláků zohledňovat. Koncept hodin musí být vytvořen odborníky, měl by být jednotný pro všechny kurzy a pobočky a samozřejmě musí být lektory bez výjimky dodržován. Rodiče tak mají jistotu, že se děti učí dovednosti ve správné časové posloupnosti.

6. Chtějte vědět, jak je to s náhradami

Bohužel, zvláště v některých obdobích roku bývají děti často nemocné. Byla by škoda přijít o peníze investované do sportovního kroužku zcela bez náhrady. Proto si ještě před přihlášením dítěte do kurzu zjistěte, jak mají organizátoři nastavený systém omluv a náhrad. V profesionálních tělocvičnách jsou většinou ke svým klientům vstřícní a velkorysí.

7. Nezapomeňte na zázemí pro rodiče

Hodina, kdy je o dítě postaráno, dobře se baví, a ještě se lecčemu přiučí, je pro většinu rodičů chvílí zaslouženého odpočinku. Někdo vyrazí za nákupy, jiný si domluví schůzku nebo si jde sám zacvičit, ale mnoho rodičů přivítá možnost sledovat hezky zpovzdálí, jak hodina v tělocvičně probíhá, a jak je potomek šikovný. Tip? Prosklená stěna tělocvičny je velká výhoda. Rodiče tak dobře vidí, jaké pokroky jejich ratolest dělá.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie