Zobrazit přihlášovací formulář

Škola volá! Tipy pro výběr školní výbavy…

  • Publikováno:
Škola volá! Tipy pro výběr školní výbavy…

A je to zase tady! Prázdniny utekly jako voda a nyní nás už jen pár dní dělí od začátku nového školního roku. Než ale začne a s ním i všechny povinnosti především pro děti, čeká pár povinností ještě nás rodiče. Třeba ty, mezi než patří výběr a nákup školní výbavy. Abyste ale v papírnictvích netápali a vybrali školní pomůcky pro své ratolesti správně, přinášíme vám pár tipů, jak na to.

 

Pevná školní aktovka 

Základem školní výbavy je pochopitelně školní aktovka. Ať už vybíráte aktovku pro prvňáčka nebo si vaše ratolest přes prázdniny zamilovala nového hrdinu s chce novou aktovku s jeho grafikou, samotný výběr aktovky či batohu se pak už příliš neliší. 

Je třeba dbát především na to, aby měla aktovka a samozřejmě případně i batoh pevná záda a v ideálním případě i anatomicky tvarovaná. Dítěti totiž poskytne potřebnou oporu a rodiče si mohou být jistí, že se záda jejich školáka nebudou prohýbat ani v případě, že školní výbava a učebnice v aktovce budou už něco vážit. Zda nakonec rodiče zvolí aktovku či batoh už nehraje takovou roli, základem jsou pevná a anatomicky tvarovaná záda a v ideálně i vyztužené ramenní popruhy, které neřežou.

                       

Ergonomické psací potřeby 

Další neméně důležitou součástí školní výbavy jsou psací potřeby. Zde je třeba vybírat skutečně důkladně, třeba i po poradě s odborníkem. Vhodné je volit takové psací potřeby, které se budou dítěti snadno držet, budou psát lehce a budou podporovat i správný úchop, který je zejména u prvňáčků při nácviku psaní zásadní a často i velmi komplikovaný. 

Velkou pomoc tak představují takzvané trojhranné psací potřeby, na kterých dítě přirozeně rozloží prsty a je tak přímo stimulováno držet psací potřebu správně, a hlavně s ohledem na své zdraví. Nemusí na ni tak tlačit, křečovitě ji nesvírá ani si nevyvrací ruku.

 

Trojhranná lepidla v tyčinkách

Opomenout nesmíme ani výtvarnou výchovu a potřeby na ní, protože už hned od první třídy je bude dítě potřebovat. Vhodné jsou tak klasické tužky několika tvrdostí, nůžky s kulatými hroty, ale také lepidla, ve kterých někdy rodiče tápou.

 

                 

Pro dítě a školní tvoření je vhodné vsadit na lepicí tyčinky, které se snadno nanáší, dítěti se s nimi lehce a rychle pracuje a nehrozí ani zašpiněné sebe a okolí. Dnes už dokonce existují i takové lepicí tyčinky, které rovněž dovedou u dítěte stimulovat správný úchop a podobně jako psací potřeby jsou trojhranné (např. Herkules Trojhránek) www.herkules.cz

Rodiče by zároveň měli volit lepicí tyčinky od českých výrobců, ale třeba i ty, které kromě lepení přináší další formu zábavy pro děti (např. Herkules Mizím) www.herkules.cz, kdy tyčinka při nanesení papír zbarvuje do fialova a dítě má jasný přehled o tom, kde je nanesena a kdy je lepidlo zaschlé, to vše navíc zjišťuje zábavnou kreativní formou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie