Zobrazit přihlášovací formulář

5 rad, jak poznat dobré tužky a pastelky

  • Publikováno:
5 rad, jak poznat dobré tužky a pastelky

Čmárání pastelkou je jedna z prvních věcí, které děti zkoušejí od chvíle, kdy dokážou udržet tužku v ruce. Kreslení zůstává po celé dětství nejen jednou z forem zábavy, ale také důležitým způsobem sebevyjádření dítěte a jeho komunikace s okolím.

Pozorní rodiče by se měli od prvních kreslicích pokusů snažit vést dítko ke správnému úchopu pastelky a měli by také věnovat pozornost tomu, jaká pastelka či tužka je pro jejich ratolest nejlepší. Rozhodně se vyplatí si za ty dobré připlatit, už proto, že se s nimi zkrátka kreslí lépe. Například díky tomu, že jejich tuhy obsahují hodně barevného pigmentu a tudíž na ně není třeba tolik tlačit. Dítě si tak snáze zafixuje snadný úchop a správné vedení tužky nebo pastelky po papíru. Jak to však poznat?

1. Zaměřte se na barvu

Kvalitní pastelku poznáte tak, že si vyzkoušíte nejsvětlejší barvu z celé sady. Pokud příliš netlačíte a i na bílém papíru vidíte barevnou stopu, držíte v ruce kvalitní pastelku s tuhou, v níž je kvalitní pigment. Díky tomu se pak dítě při kreslení tolik nenamáhá.

2. Jak to vypadá s tuhou?

Tuha by měla být přilepena po celé délce tužky či pastelky. Jinak se vám budou lámat při ořezávání, neboť tuha je již pravděpodobně zlámaná uvnitř.

3. Na ergonomii rozhodně záleží

Psací a kreslicí pomůcky by měly mít ergonomický (trojhranný) tvar, což ocení dítě, jeho rodiče i učitelé, neboť jej vede při nácviku správné techniky psaní. Pokud je psací potřeba krátká tak, že si ji dítě nemůže opřít o místo mezi palcem a ukazováčkem, už mu ji nedávejte.

4. Pravák nebo levák?

Kvalitnější značky pastelek a tužek nabízejí varianty pro praváky a leváky a ty rozhodně stojí za úvahu, zvláště pokud má váš potomek problémy s jemnou motorikou. Jsou totiž vyrobeny tak, že samy dítě vedou ke správnému úchopu podle toho, jako ruku při psaní a kreslení používá.

5. Zkuste protiskluzové plošky

Pro ještě lepší podporu správného úchopu a držení pastelek doporučujeme pořídit tužku s protiskluzovými úchopovými ploškami, které dětem přirozeně padnou do ruky.

 

 

Proč je to tak důležité?

Mimochodem, o správný úchop tužky u svého dítěte by se rodiče měli zajímat dříve, než nastane čas školní docházky. Bohužel, často se to neděje. Například speciální pedagožka Světlana Drábová odhaduje, že se špatným úchopem potýká zhruba polovina předškolních dětí. “Avšak rodiče i škola mohou dětem pomoci pořízením kvalitních a pro dětské prsty určených pomůcek,“ dodává Drábová. Správný úchop a sed totiž patří mezi základní dovednosti, které by si dítě mělo osvojit ještě před nástupem do prvního ročníku.

Rodiče bohužel mnohdy ani nevědí, jak má vlastně správný úchop vypadat, a jaké problémy může dítěti nesprávné držení pastelky nebo pera v budoucnu způsobit. Při hodnocení správného držení si přitom někdy nejsou jisté ani některé učitelky v mateřských školách. „Navíc se mnozí mylně domnívají, že správné držení psacích potřeb si má žák osvojit až v první třídě. To už je ale pozdě,“ vysvětluje speciální pedagožka Drábová. Pokud tedy máte pochyby, zda vaše dítě drží tužku dobře, můžete se obrátit na příslušnou pedagogicko-psychologickou poradnu, kde vám vše názorně ukážou.

Málokdo si uvědomuje, že nesprávný, křečovitý úchop je úzce spojen se svalovým napětím v celém těle. Na psaní a kreslení se totiž podílí přibližně dvě stě svalů ruky a těla. Ruka je propojená s orofaciální oblastí, takže úchop přímo ovlivňuje obličejové svalstvo, a především řečové dovednosti. „Je-li tedy ruka v napětí, ztuhne nám čelist i jazyk a myšlenkové procesy fungují pomaleji,“ dodává Drábová. Speciální pedagožka proto rodičům doporučuje dávat dětem do ruky ergonomicky tvarované psací potřeby, které dítě intuitivně navedou ke správnému úchopu.

(red)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie