Zobrazit přihlášovací formulář

Tchyně nám mluví do všeho! I do jména dítěte

  • Publikováno:
Tchyně nám mluví do všeho! I do jména dítěte

Kladeňačka Julie čeká svoje první dítě a hodně se na něj těší. Ale radostné očekávání jí kazí tchyně, která si vnuka nárokuje způsobem, který budoucí matku zaskočil. Nejen, že už teď plánuje, jak často u nich chlapeček bude, ale chce rozhodnout i o jeho jménu.

Když se Julie vdala, neměli s manželem ještě zrekonstruovaný svůj byt, a proto dva roky po svatbě bydleli u tchánů v rodinném domě. Bydlení moc oddělené nebylo a tchyně se jim do života dost montovala už tehdy, ale mladá žena to brala jako nutné zlo, které odstěhováním skončilo. Ale radost to byla jen dočasná.

 

Získala jsem v tobě dceru!

Zpětně Julie říká, že jí vlastně bylo podezřelé už to, když tchyně prohlašovala „získala jsem v tobě dceru, kterou jsem nikdy neměla“ – ale brala to jako jeden z projevů její afektovanosti. Dneska už to vidí spíše jako typický projev tchynina poněkud manipulativního chování, které uplatňuje vůči celé rodině. „Můj muž to tak ale nebere, protože v tom vyrostl a přijde mu to úplně normální,“ dodává ještě budoucí matka Julie.

Když se mladý pár odstěhoval, tchyně jim chvíli dala víceméně pokoj, měla sice tendenci chodit na neohlášené návštěvy, ale naučila se respektovat, že takhle ne – zejména proto, že často přišla v době, kdy stejně doma nebyli.

Její chování se změnilo, když Julie přišla do jiného stavu. Obě rodičovským párům to budoucí matka s otcem oznámili na jedné rodinné oslavě, radost z novinky byla společná. Ale zatímco Juliina matka s manželem respektují soukromí a plány svoje dcery, tchyně zjevně chce mít všechno pod palcem. Od začátku těhotenství o budoucím vnoučeti vykládá širokému okolí, kupuje mu mu výbavu podle svých představ a rodičům vysvětlila, že ho budou hlídat od malinka, protože s fraškou to u ní zvládne.

S nevolí komentuje Juliiny plány na dlouhé kojení, nošení v šátku či celkově jiné představy o tom, jak dítě vychovávat. „Vlastně na její nátlak jsme si nechali říct, zda to bude kluk nebo holka, ačkoli sami jsme to spíše vědět nechtěli. Když zjistila, že čekám syna, rozhodla se, že mu vybere jméno,“ popisuje Julie.


A proč ne Jindřich?

Dokud tchyně jen navrhovala různé jména, dalo se to brát jako neškodná zábava a její doporučení pouštět jedním uchem dovnitř a druhým ven. Jenže tím to neskončilo. Když se budoucí rodiče svěřili s tím, jaká jména preferují oni, přešla budoucí babička do protiútoku

Nám se líbí Vojta, Viktor, Tadeáš nebo Matyáš a chceme se rozhodnout mezi nimi. Tchyně to však označila za módní nesmysl a postavila nás před to, že dobré jméno je například Ladislav. A že úplně báječné je jméno Jindřich, jaké nosil i nějaký její prapředek. Nic proti nim, ale nám s prostě tolik nelíbí,“ stýská si Julie. A jak říká, že je pro klid v rodině kousnout například to, že ji tchyně koupí kočárek, který tak úplně nechce – to totiž také plánuje - ale určitěnechce, aby její prvorozené dítě nosilo jméno, které mu nevybere ona s manželem.

S tím už se vůli tomu dokonce několikrát pohádali. Když začal tvrdit, že Jindřich přece není tak špatná volba, Julii. Naštěstí teď už jsou manželé zase zajedno a největším favoritem je jméno Vojta. Tchyně ovšem prohlašuje, že mu stejně bude říkat Jindříšku. Jak to celé dopadne, Julie zatím netuší, miminko se má narodit v prosinci. (red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 17. 9. 2019, 15:18
Přečetl si to vůbec po sobě ten, kdo to psal? Je to hrozně napsané a to nemyslím rovnou hrubky. Jinak nejspíš to dopadne jako u nás, pokud budou mladí chtít mít klid. U nás to bylo totiž úplně stejné, teda kromě těch jmen, a pomohlo až úplně přerušit veškeré styky, nešlo to jinak. Ale měli jsme to snadnější, bydlíme 150 km daleko.
MaruskaZK 12. 9. 2019, 18:45
Vydržet! A nenechat se rozeštvat. Je to jako s dětmi - když si nevytyčíte hranice, tak je respektovat nebudou.

Kategorie