Zobrazit přihlášovací formulář

Máte vybíravé dítě? Pět zaručených strategií, jak ho naučit jíst

  • Publikováno:
Máte vybíravé dítě? Pět zaručených strategií, jak ho naučit jíst

Žádné dítě nechce jíst všechno jídlo, které dostane naservírované. Na tom není nic divného. Vždyť i dospělí mají své chutě a preference. Dětskou vybíravost tak řada z nich chápe a toleruje. Co ale dělat, když tohle chování překročí meze a dítě odmítá téměř jíst veškerá běžná jídla?

Problémy nastávají už ve chvíli, kdy zavádíte první příkrmy. Něco snědí děti bez řečí a s chutí, nad něčím se ošklíbají. Zkuste vytrvat: pokud si neoblíbí například brokolici, zkuste ji za několik dní dát dítěti znovu, třeba v kombinaci s bramborem nebo s rýží. I když jsou děti konzervativní a klidně by jedly stejné jídlo každý den, snažte se o pestrost už od začátku. A pokud dítě něco vysloveně odmítá, nenuťte ho to jíst. Lepší začít později, než mu k nějakému jídlu vypěstovat odpor.


Důslednost? Jen do určité míry

Možná si říkáte, že pokud budete důslední, váš přístup přinese ovoce. Nebo alespoň donutí dítě ovoce jíst. Strategie: tady budeš sedět, dokud to nesníš, ovšem zpravidla účinná není. Mnohem více se vyplatí metoda "Toto je k večeři. Pokud to nechceš jíst, nejez to. Nic jiného ovšem nebude." A tuto metodu dodržet. Nenechat se obměkčit dítětem v pyžamku, které "nemůže usnout, protože má velký hlad". Samozřejmě volte jídla tak, aby mělo mezi těmi nepopulárními třeba k svačině něco ze svých favoritů.

Ať si to ochutí

Dochucovat neznamená nechat je polít každé jídlo litry kečupu. Ale pokud dítěti chutná pažitka a chce si ji dávat i na rýži, proč ne. Pokud si rádo dává na plátek ryby citron a brokolici je ochotno sníst jen pěkně okyselenou, proč ne.

Zelenina trochu jinak

Vařená zelenina nikdy nepatří mezi top jídla mezi dětmi. Vám chutná? Možná jim bude podobně jako vám chutnat grilovaná, když ji v létě přihodíte vedle masa. Nebo jim chutná syrová. V tom případě ji klidně servírujte syrovou. Možná se jim špatně jedí kousky zeleniny v polévce - zkuste je tedy pasírovat nebo rozmixovat. Dávejte jim to, co mají rády, a občas se v obchodě zastavte s nimi a zkuste vybrat společně něco, na co by měly chuť. Malý trik: pokud chcete, aby dítě jedlo zeleninu, zkuste ji syrovou dát na stůl dříve, než přinesete hlavní jídlo. Většina dětí ji jako předkrm sní na posezení. Navíc myslete na to, že jíme i očima. Oblíbený hrneček, talířek nebo hezky naservírovaný talíř může učinit jídlo mnohem přitažlivější.


Příklady táhnou!

Známe to od sebe, jednou někdo začal ve školní jídelně tvrdit, že "nákyp je strašnej" a v ten den ho pozřel jen hazardér s vlastní pověstí. Na malé děti bude platit to samé, ostatně ve školce jsou většinou o hodně méně vybíravé než doma. Neuplácejte je pohádkami, mobilními aplikacemi, kde "kočička také hezky papá", nebo odměnami typu "když to hezky sníš, půjdeme na hřiště". Jezte raději společně a buďte jim příkladem. Už jenom tím, že když se jí, tak člověk nečte noviny, nesleduje televizi, neodbíhá k telefonu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Mirend 9. 4. 2024, 20:31
Nikdy mi nevadilo, že jsou děti vybíravé. Naštěstí jsem nemusela řešit extrém, že by jedli pouze sladkosti či pečivo a nic jiného. Měli ale 4 - 5 "obědových" jídel, která bez problémů snědli, v ostatních se rýpali a nesnědli skoro nic. Dokud jedli doma, vařila jsem to, co jim chutnalo a jen občas zkusila zařadit něco nového - někdy chutnalo, někdy ne. Zaručené rady, že ve školce jíst budou, když tam nedostanou na výběr, nějak nefungovaly, nejedli ani ve školce. Nevadilo mi to. Synovi je teď 15 let a nemá problém sníst k obědu cokoli. Aniž bych ho před tím do něčeho nutila. Dcerám se taky pomalu rozšiřuje jídelníček a jsou mi vděčné, že jsem je do jídla nikdy nenutila. Děti chutě vnímají mnohem intenzivněji a nevím, proč by jim mělo něco chutnat jenom proto, že to chutná ostatním.

Kategorie