Zobrazit přihlášovací formulář

Rozvádíte se? Žádné lhaní ani omlouvání

  • Publikováno:
Rozvádíte se? Žádné lhaní ani omlouvání

Čeká vás rozvod a přemýšlíte, jak to sdělit vašim nic netušícím dětem? Pravidlo číslo jedna zní: Hrajte s nimi férovou hru! Berte na ně ohledy, ale nelžete jim. A věci jako alimenty nebo pravidla dalšího soužití řešte nejdříve bez nich, návrhy toho, jak často se budete vídat, jim předneste tehdy, až se na nich coby rodiče shodnete. Mimochodem – víte, že byste se dětem za rozchod neměli omlouvat?

 

  1. Nelžete dětem

Děti nepotřebují vědět, že důvodem vašeho rozvodu je opakovaná nevěra jednoho či druhého z rodičů, ale měli byste jim říci, že už si nerozumíte a že spolu už dále nedokážete žít. Nesnažte se je uchlácholit větami typu "teď jsme s maminkou od sebe, ale uvidíme, co bude za pár let".

Složitější situace nastává tehdy, když je například jeden z rodičů zjevný alkoholik, pak tuhle zkušenost samozřejmě zmínit musíte, ale i tak se snažte vyhnout se invektivám na adresu bývalého partnera.

 

  1. Řekněte jim to co nejdříve

Děti většinou dobře poznají, že mezi rodiči panuje napětí, ale pokud nevědí, co se děje, mohou si například myslet, že je to kvůli nim, a zbytečně se kvůli tomu mohou trápit. „Je dobré, když matka s otcem dětem řeknou, že se rozcházejí, dříve, než jim to donese nějaká drbna, nebo než se jeden z nich začne fakticky stěhovat,“ říká psycholožka Václava Masáková. Když se tak rodiče rozhodnou a dětem sdělí, že se rodina rozpadá, měl by se jeden z nich odstěhovat co nejdříve. Podle ní mají rodiče děti opakovaně ujišťovat, že je mají nadále rádi.

 

  1. Jděte do toho společně

Je vhodné, aby rodiče změnu v rodinném uspořádání dětem společně vysvětlili. Nejlépe doma, protože zahlásit to mezi řečí na výletě se moc nehodí. Stejně jako není dobré takový šok vybalit třeba v restauraci nebo kdekoli jinde na veřejnosti, protože asi nechcete, aby cizí lidé viděli vaše děti třeba plakat a podobně. Ale pokud nechcete, aby zlé zprávy slyšely děti tam, kde jsou doma, zvolte nějaké klidné neutrální prostředí – třeba rodinnou chatu.

 

  1. Buďte připraveni na jejich otázky

Počítejte s tím, že vás děti zahrnou otázkami, jak bude nadále vypadat jejich život. Dětí starších deseti let byste se měli ptát i na to, s kým z rodičů by chtěly zůstat. Možná dojde i na úvahy o střídavé péči, ačkoli té třeba psycholog Jeroným Klimeš moc nakloněn není, zejména ne u batolat či předškoláků, kteří podle něj potřebují jedno zázemí. Měli byste každopádně počítat s tím, že soudy se k ní samy od sebe přiklánějí stále častěji.

 

Připravte se na to, že zvláště pubertální děti (které snášejí rozchod svých rodičů paradoxně hůře než třeba desetiletí) dovedou mít velmi nepříjemné otázky.

 

  1. V žádném případě se neomlouvejte

Můžete říci, že vás rozchod s partnerem mrzí, můžete přiznat, že už nebudete mít tolik peněz na různé koníčky, ale neformulujte podobná sdělení jako omluvu. Obrátilo by se to proti vám, i z dětí se totiž mohou stát zdatní manipulátoři.

Pokud máte pocit, že potomci nesou rozchod hodně těžce, proberte to ve škole s jejich učiteli, kterým důvěřujete, a vysvětlete jim, proč se potomci zhoršili v chování. Případně vyhledejte pomoc psychologa. Ta bude zcela určitě na místě, pokud je důvodem rozchodu například domácí násilí.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie