Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, jak být šťastná v každé fázi mateřství

  • Publikováno:
5 tipů, jak být šťastná v každé fázi mateřství

Přemýšlíte někdy nad tím, že mít dítě byla chyba? Že byl život předtím jednodušší? Řešíte peníze, neuspokojivý sexuální život nebo třeba přibírání na váze? Nebojte se, nejste v tom sama. Každá matka měla někdy nešťastné období a mnoho žen ho prožívá právě teď. Být matkou je náročný úkol, práce na plný úvazek, období plné hormonů a silných emocí. Důležité je špatné chvíle přečkat a nepoložit se z nich.

 

Stimulujte svou mysl i tělo, běžte štěstí trochu naproti a uvidíte, že se zase dostaví. Základem úspěchu je přemýšlet od začátku pozitivně - tedy tak, že je vždy cesta ven. Ne nadarmo se říká, že každý je svého štěstí strůjce. My vám přinášíme 5 tipů, jak si sama můžete pomoci k rychlejšímu dosáhnutí oné šťastné nirvány.

 

     1. Cvičte, meditujte, stimulujte.

Zažívejte skvělé pocity díky endorfinům - hormonům štěstí, které se vytvářejí při fyzické aktivitě. Není nutné, abyste se hned hlásila na maraton nebo kupovala roční členství do fitka. Bohatě postačí i přidání delší procházky, nebo můžete běhat za svou ratolestí kolem pískoviště, zajít s kamarádkou na pilates, do bazénu nebo na lekce spinningu.


K získávání endorfinů jde také využít manžela. Sex totiž vede s hormony štěstí na plné čáře. A to nejen díky pohybu, který to obnáší, ale především díky orgasmu, při kterém se endorfiny do hlavy uvolňují. Nenechte se tedy odbýt rychlovkou a trvejte na jeho péči o vaše uspokojení.

Cvičte také svou mysl. Každé z nás vyhovuje něco jiného, nebojte se chvíli hledat tu správnou cestu právě pro vás. Ať už se bude jednat o nějaký z mnoha typů relaxace, meditace nebo jen o častější pobývání v přírodě. Nabízí se například velmi oblíbená a osvědčená jóga, která kombinuje práci s tělem a duchem. Vyzkoušet ale můžete třeba také kurzy mindfullness, neboli zvládání stresu a negativních emocí.

 

     2. Naplánujte a uspořádejte svůj čas.

Kvalitní time-management dokáže dělat s psychikou zázraky. Pořádek v životě, v čase i v domácnosti je totiž ideálním prostředím pro štěstí. Tvořte seznamy a plánujte svůj den. Večer budete mít radost z odškrtaných položek. Pokud přece jen nestihnete vše, nebuďte na sebe přísná a rozhodně si to nevyčítejte. Spíš se chvalte za všechno, co jste stihla.


Většina mužů plánování nemá příliš v lásce. Přesto se nebojte do svého harmonogramu začlenit i vašeho partnera. Pozor však na rozkazování a plánování vašeho společného času bez jeho vědomí. Vzniknuté konflikty se sice pak mohou vyřešit pomocí usmiřovací nálože endorfinů, ale také může vyústit v několikadenní tichou domácnost. Ta vám na psychice rozhodně nepřidá. 

Ne vždy jde samozřejmě kompletně vše naplánovat. Nezapomínejte, že i vystoupení ze zajeté rutiny může mít blahodárný účinek na vaši náladu. Nesnažte se tedy vždy dodržovat svůj předepsaný harmonogram do puntíku a vykročte občas do prázdna pro nějaký ten adrenalin. :)

 

     3. Zaměstnejte hlavu i ruce. Nadchněte se.

Zkoušejte nové koníčky. Dekorujte a vylepšujte vaše bydlení. Nebojte se být zaneprázdněná několik hodin týdně tvořivými činnostmi. Hledejte nové záliby. Možná, že vyšívání, pletení, ani keramika nebude pro vás, druhů zajímavých koníčků je však nespočet. Stačí se rozhlédnout kolem sebe anebo zalovit v hlubinách internetu. Pokud máte starší děti, můžete zapojit do tvoření i je.

Věřte, že cesta je často cíl. Hledání a zkoušení nových věcí každý den může být klidně to, co vás nakonec nakopne víc než nalezení jedné konkrétní záliby. A třeba přitom i pěkně zútulníte svůj domov nebo trochu více rozvinete motorické schopnosti své ratolesti.


Jednou z nejoblíbenějších zálib matek je vaření a pečení. V tom se můžete zdokonalovat každý den. A nemusíte být ani nijak zvlášť schopná. Stačí pořídit například kvalitní domácí pekárnu, co udělá většinu práce za vás. Oslňovat pak budete jak čerstvým domácím chlebem a bagetami, tak třeba i domácí marmeládou či jogurtem.

 

     4. Objímejte. Konverzujte. Socializujte se.

Potkávejte se s lidmi, ať už to budou kamarádi, známí, sousedi nebo bývalí či současní kolegové v práci. Pro štěstí (v období mateřství především) je opravdu důležité vnímat problémy jiných, abychom nepropadali panice, že se to všechno děje pouze nám. Abychom si zkrátka připadaly normálně. Je tedy nutné mluvit jak s lidmi v podobných životních situacích, tak s těmi, co se nacházejí úplně jinde. Budete mít díky tomu rozhled a své neštěstí dokážete pak rychleji vyřešit či případně hodit za hlavu.

Objímejte své děti, manžela, rodiče, sourozence i kamarádky. Doteky jsou pro nás nejpřirozenější formou útěchy. A pro matku je fyzický kontakt jako vitaminová bomba. Přesto, že v některých fázích mateřství třeba ani na sex nemáte pomyšlení, přitulit se, pohladit nebo alespoň vzít za ruku rozhodně čas od času potřebujete.

 

     5. Odměňujte se a oslavujte.

Štěstí je skutečně jediná kloudná věc, za kterou má cenu se v životě hnát. Bohatství, sláva, úspěchy, zabezpečení, jistoty, dokonce i rodina a přátelství. To všechno ani dohromady štěstí být nemusí a klidně to necháte za sebou, pokud je to pro dosažení štěstí nutné. Nebojte se tedy mít radost klidně i jen z malého krůčku, který pro své štěstíčko uděláte. Na cestě za štěstím jsme zkrátka celý život.

Nezapomínejte si dělat občasné drobné radosti. Odměňujte samu sebe, nikdo jiný to za vás většinou neudělá. Oslavujte život, bavte se a také neztrácejte humor. Malé dárky, nové zážitky, dobré jídlo, cukrovinky, dobrá káva či alkohol, to vše vám může zpříjemnit nešťastné chvíle. Odměňte se třeba tím, že pro změnu dáte své děti na starost partnerovi nebo rodičům a zkrátka si vyrazíte ven. Ať už za čímkoli - procházkou, kinem, koncertem, manikúrou nebo třeba nákupy či vínem s kamarádkou.

Samozřejmě všeho s mírou. Není nutné se opíjet do bezvědomí, i jedna sklenička udělá své. Kabelek sice není nikdy dost, ale také nepotřebujete mít každý měsíc novou. A výprodeje bot bývají každou chvíli. Není potřeba je nakupovat ve velkém jen proto, že je zrovna mají ve vašem čísle. :)

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie