Zobrazit přihlášovací formulář

Chodit naboso? Ano! Ale…

  • Publikováno:
Chodit naboso? Ano! Ale…

Zdraví, móda, styl, konvence, ochrana. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je člověk jediný živočišný druh, který si chrání svá chodidla? Ať už to je s historií nošení bot jakkoliv, chůze naboso je zdravá. Ovšem v bezpečném terénu a za určitých dalších podmínek. Podle expertů pět minut chůze naboso denně může významně ovlivnit naše zdraví. Jak?

Tím, že člověk začal nosit obuv s pevnou podrážkou, ztratil přirozený kontakt se zemí, s jejím povrchem, strukturou a nerovnostmi. A to, že na ploskách chodidel máme mnoho akupresurních bodů, je všeobecně známá věc. Ale na chodidlech máme také mnoho svalů a nervů, které pro svůj správný vývoj a následné fungování potřebují stimulaci.

Určitě jste zažili ten skvělý pocit, když se boso procházíte po trávě, drobných oblázcích, štěrku nebo třeba písku. Stimulace chodidel je prospěšná pro naše fyzické i psychické zdraví, ale důležité je především to, jaký povrch si pro své procházky zvolíme. Protože dlouhodobé přetěžování jednotlivých svalů a šlach zase tolik zdravé není.

Dětská chodidla

 Co je dobré pro dospělé, nemusí být dobré pro děti. A samozřejmě naopak. Ovšem chůze naboso má své odpůrce i zastánce, a to především, když dojde na dětskou nohu. Ortopedi prosazují názor, že pro správný vývoj nožní klenby u dětí, který končí až kolem sedmého roku věku, je správná podpora nezbytná. Takže doporučují kvalitní boty a klidně i ortopedickou stélku.

Argumenty fyzioterapeutů jsou ovšem jiné a je dost pravděpodobné, že vycházejí právě z nevyhovující kvality bot, ve kterých většina dětí chodí. Dětské boty jsou totiž často šity podle bot pro dospělé, což může pro ještě se vyvíjející dětské chodidlo znamenat základ budoucích problémů – plochých nohou, vybočených palců a zkrácených šlach.

Chůze na boso zejména v trávě či písku stimuluje krevní oběh, akupresurní body i nervovou soustavu, proto mnoho fyzioterapeutů takové procházky (samozřejmě v bezpečném terénu) doporučuje. Ortopedi zase přichází ze statistikou narůstající četnosti plochých nohou diagnostikovaných u dětí do tří let. Takové děti pak musí až do ukončení vývoje chodidla nosit speciální obuv s vysokou stélkou a zpevněním kolem kotníků.

Jiné statistiky ovšem zase poukazují na to, že v zemích, kde se obecně boty nenosí tolik jako u nás, je výskyt plochých nohou a různých plísní a infekcí mnohonásobně menší. Ale chodit naboso ve volné a neznečištěné přírodě je něco jiného, než si vyrazit bez bot do našich plochých, tvrdých a ne vždy uklizených ulic.

Ale pro dospělé? To je něco jiného. Především dobrý byznys.

Když překonáme společenské konvence a strach ze zranění, je jasné, že chůze naboso v přírodě přináší zdravému dospělému spoustu benefitů. Je to reflexní terapie, někteří vyznavači bosé chůze v ní spatřují ale i životní filozofii, jakýsi návrat ke kořenům a spojení se zemí a půdou.

Jako skvělý obchodní model se ukázala výroba „bosých bot“, FiveFingers nebo také Barefoot. Určitě už jste je na někom zahlédli, nelze je přehlédnout. Zvlášť, když jejich majitelé pomíjejí jejich módní aspekt, a nosí je například na jednání a klidně i k obleku. Tyto boty anatomicky kopírují chodidlo, mají extrémně tenkou podrážku a jejich účelem je nohu nijak neomezovat, ale zároveň ji chránit před případným nebezpečím v podobě poranění.

Dalším z dobrých podnikatelských počinů je budování speciálních parků pro chození naboso. V Evropě jsou takové parky velkým trendem a poskytují svým návštěvníkům hned několik služeb. K dispozici jsou samozřejmě šatny pro ukládání bot a sprchy pro očistu po návratu. Návštěvníci si mohou vybrat z nejrůznějších povrchů – kamínky, písek, tráva, mulčovací kůra, voda, precizně ohoblované kmeny stromů, ledové potoky… Takové parky nabízí skvělý prostor pro relaxaci i regeneraci, je jen otázkou času, kdy se takového dočkáme i u nás. V našem prostředí ovšem existuje více iniciativ pro tzv. bosou turistku. Tyto organizace budují a udržují speciální stezky pro bosé turisty, pořádají skupinové výšlapy a výlety.

Chodíte naboso rádi? Vnímáte pozitivní účinky bosé chůze? Patří odložení bot k vaší relaxaci, práci na zahradě, procházkám? Máte zkušenosti s radami lékařů nebo fyzioterapeutů? Řekněte to ostatním na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 21. 9. 2015, 11:51
v přírodě jasně fajn a je to zdravé , ale, u nás v ulici je mladý manželský pár a ti chodí bosi stále i po městě, onehdy přišli na poštu, všichni čučeli jak puk, nohy od bláta, špinaví jak prasata, těch bacilů , plivanců a já nevím čeho, podle mě je to o zdraví, něco jiného je louka a špinavá ulice ve městě (N)
jindrusice 17. 9. 2015, 10:03
Můj můž se rozhodl chodit bos..před letem...bohužel si hned 5. den ukopl palec,tak že musel přestat :-$ od konce srpna začal znova a všude,můžu Vám říct byl to zážitek. on je už tak se svými 200cm nepřehlédnutelný a ještě bos. Dětem se to moooc líbí také..tak jsme šli onehdá z jedné slavnosti města Kladna naboso :-) (Y) já teda vlastně nééé. Styděla jsem se...holky i táta ano. Asi to bylo super. Minulý týden si ale před školou když doprovázel naší starší dceru píchnul něco do nohy..... pořád to tam má...noha ho bolí a kulhá :´( doktor řekl,že to musí buď vyhnisat a nebo zarůst (tudledudle) je to malé. Tak uvidíme jak to s našim tátou půjde dál. (hello)
radanek1 16. 9. 2015, 11:48
Přesně tak, speciální parky se v Česku asi nerozšíří. Každopádně jakmile jsem v létě kdekoliv na trávě a v přírodě, sundavám boty a je to fajn! (Y)
Zrušený účet 16. 9. 2015, 9:48
Na boso chodím všude kde to jde. Ale chodit po rozpáleném asfaltu nic, moc. Hlavně když se nalepí na noho ,-)
ZůzaBeran 15. 9. 2015, 18:45
Moje řeč paní Magdo, můj syn (12let) se rozhodl chodit bos, chodí ve škole, do školy na výlety.. prostě všude, kde může a vyhovuje mu to. Prostě sundá boty nebo si je nevezme a je to. Speciální parky, nebo boty za nehorázné peníze ? na co? neblázněme lidičky :-) Zuza
Magdusa 14. 9. 2015, 20:38
Chodím naboso už přes 3 roky, kdykoli můžu a kdekoli můžu. Nevím, proč zase tolik humbuku, teorií a marketingu? Prostě, kdo chce, ten to zkusí a velice rychle zjistí, zda mu chůze naboso vyhovuje nebo ne. A budovat speciál ní parky? My jsem už opravdu jako zvířátka v ZOO :-) Vhodný povrch na chození si každý může najít kdekoli i v centru Prahy, chce to jen používat selský a hlavně vlastní rozum :-) Magda

Kategorie