Zobrazit přihlášovací formulář

Jak dostat ráno děti z postele? Osvědčené rady!

  • Publikováno:
Jak dostat ráno děti z postele? Osvědčené rady!

Dětí, které vyskočí na první rodičovský povel nebo snad na zazvonění budíka, je minimum. V mnoha rodinách je to každodenní boj - jak to zvládnout, aniž by měl někdo hned od rána zkaženou náladu a nedostatek energie?

Důležitý je trénink. Jinými slovy, učte děti vstávat na nějaký čas už odmala. Ne zbytečně brzo, ale tak, aby si na tuhle denní činnost zvykly. Psychologové doporučují, aby rodiče vymysleli a zavedli příjemný rituál, který pomůže jejich potomkům se vstáváním. Formu je třeba zvolit podle osobnosti dítěte, protože každému vyhovuje něco jiného. Zatímco kontaktní děti uvítají něžné mazlení s rodiči, u jiných může fungovat pohyb nebo vidina oblíbené snídaně.

A tady máte pár osvědčených rad, na které minimálně někteří rodiče přísahají:

 

1. Nařiďte si budíka na dřív

Platí to pro rodiče. Aby rána pro přílišný shon nebyla noční můrou, vstávejte s dětmi o něco dříve. Budete mít na ranní rituály a společné snídaně s rodinou víc času. A na druhou stranu, i když je to lákavé a budíky na mobilech to umí, nikdy je ani sobě, ani dětem neposouvejte po pěti deseti minutách na později. Budete pak akorát unavenější a budete mít na všechno méně času .

2. Veselý tanec

Pusťte dětem oblíbenou písničku. Nejlépe takovou, která je spojena s tancem a podnítí jejich touhu vyskočit z postele a vstávat s úsměvem. Veselá písnička je pozitivně naladí do nového dne. Můžete den společně začít i krátkým bláznivým tancem. Ale nemusíte, klidně to nechte jen na nich.

3. Co si obléci?

Menším dětem vyberte už večer, co si obléknou na další den. Dělejte to společně, protože otázka oblečení se stává v určitém věku pro děti důležitá. Zároveň se ráno dá čekat menší odpor vůči věcem, na jejichž výběru nepodílely.

4. Ranní rituály

Umýt si oči, uši, nos také patří mezi důležité ranní činnosti. Když začne dítě chodit do školy, stává se vstávání náročnější na koordinaci všech úkolů. Návyky je třeba podle psychologů postupně upevnit pravidelným opakováním.

5. Na den se těšte od rána

Když dítěti už ráno načrtnete, co ho čeká během dne, jaké kroužky, kdo ho vyzvedne ze školy či školky, bude se na jednotlivé aktivity těšit a zároveň bude mít přehled, co ho během dne čeká.

6. Polibek a úsměv od mámy a táty

Hezký den nemůže začít bez maminčiny a tátovy pusy a pohlazení na rozloučenou. Svému dítěti určitě zlepšíte náladu malými projevy lásky.

 

7. A teď do postele!

Dostat je tam je stejně těžké, jako je ráno z postele vytáhnout. Je to však velmi důležité. Děti, které chodí spát pozdě, spí nepravidelně a méně než 10 až 11 hodin, mohou mít velké problémy ve škole.

 

Kolik spánku potřebují děti

-          novorozenci: 17 až 18 hodin denně

-          tříměsíční: přibližně 15 hodin

-          3. měsíc až 1 rok: děti spí postupně více přes noc a méně přes den

-          roční děti spí 12 až 14 hodin včetně denního spánku

-          děti v předškolním věku by měli spát 10 až 12 hodin

-          děti v raném školním věku 8 až 10 hodin

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie