Zobrazit přihlášovací formulář

Jak konečně hezky vyfotit děti! Tohle je cesta, která funguje

  • Publikováno:
Jak konečně hezky vyfotit děti! Tohle je cesta, která funguje

Určitě je máte taky. Fotky, na kterých je dítěte jen půlka, je rozmazané případně někde v levém horním roku fotky. Případně je fotka strojená jak od špatného školkového fotografa. Můžete mít přitom mnohem lepší snímky, dokáže je skoro každý mobil, jen musíte vědět jak na to. Tady máte pár tipů.

 

 

  1. Správné načasování je vše!

Vám by se asi také nechtělo fotit se ve tři ráno, kdy jste rozespalí, hladoví a nepříjemní. To samé platí pro vaše dítě, i když pro něj je takto šílených časů během dne více. Snažte se tedy focení naplánovat na dobu, kdy bude vaše děťátko odpočinuté, najedené, plné energie a také nálady si hrát. Pak to půjde samo.

 

  1. Snižte se

Kdepak, žádné ponižování se před někým. Myslíme tím: snižte se v kolenou! A k focení zaklekněte nebo rovnou zalehněte. Pro správnou fotku je totiž důležité dívat se na svět ze stejné perspektivy jako vaše ratolest. Jestliže fotíte batole, položte ho na bříško, aby se mohlo opírat o ručičky. Vy zaujměte stejnou polohu a uvidíte, že vám vzniknou kouzelné snímky!

 

  1. Zapomeňte na sýr!

Fotky, kde dítě sedí v pozoru a má ústa od ucha k uchu ve snaze vyslovit sýr, jsou poněkud strojené. Můžete samozřejmě zinscenovat fotografování, ale samotné pořizování obrázků by mělo být přirozené. S dítětem si hrajte, protože tak z něj dostanete ten nejupřímnější úsměv. Jestliže ho fotíte na větší zrcadlovku, pravděpodobně se za ni schová většina vašeho obličeje. Takže na svou ratolest můžete zpoza foťáku bafat. Pak se vám určitě podaří zachytit ty nejkouzelnější úsměvy!

 

  1. Povídejte si s nimi

Je jedno, jestli fotíte vlastní děti nebo cizí. Dříve než zmáčknete tlačítko spouště, dejte se s nimi do rozhovoru. Ptejte se jich, co je baví, co mají rády, co dělaly ve školce... Až vám začnou vyprávět o svém světě fantazií, určitě se do toho natolik ponoří, že se začnou tvářit a chovat jako jejich superhrdinové. A to je ta pravá chvíle, kdy sáhnout po aparátu nebo mobilu.

 

  1. Přibližujte

Největší kouzlo tkví ve fotografiích, které jsou pořízeny skutečně zblízka. Tedy nemusíte dělat úplný detail, ale dítě by mělo zabírat většinu obrázku. Bez jakýchkoliv dalších objektů v dáli, které by jej přerůstaly. Docílili byste akorát toho, že by veškerá pozornost pozorovatele byla soustředěna na další objekt, a ne na vaše dítě – které by ale mělo být hlavním cílem focení. Vůbec se nebojte vyfotit třeba jen obličej zblízka! 

 

  1. Pracujte v čistém prostředí

Neznamená to, že před focením musíte vygruntovat celou domácnost. Ale fotografie by měla být čistá, zčásti i kvůli tomu, o čem byla řeč v předchozím bodě. Není příliš pěkné, když dítěti z hlavy roste svícen nebo je v pozadí nějaký objekt, který rozptyluje oko pozorovatele. Ovšem dejte si pozor i na rozptylování z druhé strany! Pohlídejte si, aby za vašimi zády nebylo něco, co by upoutalo pozornost dítěte, takže by místo vás vnímalo třeba zapnutou televizi.

 

  1. Zahrajte si na maškarní

Děti bude mnohem více bavit, pokud je obléknete do něčeho, co nenosí každý den. Neznamená to ale, že jim dáte malý fráček a kravatu. I to je pro ně sice neobvyklé, ale spíš se spoléhejte na něco barevného nebo na nějaký kostým, po kterém prahne každý malý raubíř, ať už je to kovbojský klobouk nebo drsná pirátská páska přes oko. U holčiček většinou zabodujete s princeznami a různými šatičkami. Pokud se v oblečení bude dítě cítit šťastné, pak vás obdaruje těmi nejfotogeničtějšími úsměvy, jaké si jen můžete přát! 

 

  1. Sportovní režim

Fotky ale nemusí být pouze strojené někde v ateliéru. Krásné snímky získáte i venku, pokud s dítětem budete provádět nejrůznější alotria. Jen si tentokrát nastavte na fotoaparátu sportovní režim, který má tak rychlou závěrku, že fotky v pohybu nebudou rozmazané, a vám se tak podaří zachytit každý detail. Pokud to váš přístroj zvládá, vyzkoušejte i kontinuální snímky, kdy vám na jedno cvaknutí vyjde několik fotek. Poté už jen stačí vybrat tu nejlepší. 

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie