Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, jak posílit dětskou imunitu: Tohle by mohlo zabrat!

  • Publikováno:
5 tipů, jak posílit dětskou imunitu: Tohle by mohlo zabrat!

Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů. Co dělat, aby bylo dítě zdravé nebo aby se bacilů zase rychle zbavilo?

 

Ideální samozřejmě je, aby dítě co nejvíc potřebných látek přijalo ze stravy. Ale zkušenosti rodičů včetně těch od nás z redakce dokládají, že má smysl minimálně v době, kdy s nějakou virózou lehne každý druhý, vyzkoušet i přípravky, které imunitu podpoří, a že nestačí spoléhat na to, že do sebe dítě dostane dost potřebných látek jen z jídla. 

 

„U dětí předškolního a školního věku se často setkáváme s nedostatečným příjmem některých vitaminů, který bývá důsledkem nevyvážené stravy s nízkým příjmem ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Ivana Lánová, vedoucí Benu lékárny v Mladé Boleslavi. Podle ní má proto smysl užívat potravinové doplňky, které imunitu posílí. K látkám, které dokáží aktivovat imunitní systém k vyšší výkonnosti, patří například nukleotidy živočišného původu. Ale možností je mnohem více.

 

1. Čím nakopnout obranyschopnost organismu?

Látek, které mohou ovlivnit imunitní systém člověka, je naštěstí celá řada. Krom již zmíněných nukleotidů živočišného původu, sem patří třeba látky bakteriálního původu zvané lyzáty) - ty se podávají u dospělým i dětem s často opakovanými infekcemi. Působí na podobném principu jako očkování, s tím rozdílem, že se podávají ve formě tablet či pastilek. Z látek rostlinného původu se používají především extrakty z echinacey neboli třapatky, obvykle od vypuknutí prvních příznaků onemocnění asi po dobu dvou měsíců. Látky izolované z hub (hlíva ústřičná, reishi), tedy takzvané beta-glukany, se užívají po dobu minimálně dvou až tří měsíců. 

 

2. Zkuste doplnit probiotika 

Lékaři na základě studií z posledních let doporučují zejména preventivní užívání probiotik - ta můžete dávat i vedle jiných doplňků. Mezi vitaminy a minerály, které přispívají k normální funkci imunitního systému, patří vitamin C, A, B12, B6 a D, zinek a selen. 

 

3. A co takhle vitamín B? 

Mnoho lidí věří tomu, že stačí užívat vitamin C a zimní nachlazení se jim nebo jejich dětem vyhnou. Jenže užívání "céčka" má smysl zejména tehdy, když už dítě smrká a kašle. Do té doby je coby prevence zřejmě mnohem důležitější třeba "béčko". V současné odborné literatuře se objevují důkazy o nezbytnosti vyššího příjmu B-komplexu, protože ke spuštění imunitních reakcí v organismu jsou zřejmě nejdůležitější koenzymy pocházející z vitaminů B.

"Tyto specifické látky se nacházejí i v různých léčivých rostlinách, například v rakytníku, lípě, jitroceli, podbělu nebo tužebníku, které tak mohou chránit před nemocí a při nemoci urychlit uzdravení,“ vysvětluje dětský lékař Josef Zemánek. Pokud jde o "céčko", zapomeňte na to, že jeho hlavním zdrojem jsou citrusové plody, protože mnohem více ho najdete v plodech, jako jsou šípky, černý rybíz, červené papriky, v nati petržele, brokolici, růžičkové kapustě, jahodách a kiwi. A pozor, také sem patří brambory. Bohužel se vitamin C ničí teplem, tedy vařením.

 

4. Na rýmu zkuste slanou vodu

Když přece udeří rýma, zkuste místo kapek z lékárny nebo úporného smrkání nejdřív čistit nos pomocí slané vody. Pomůže i inhalace horké páry, pokud to dítě zvládne. Pokud ne, otok sliznic pomůže snížit i horká lázeň, do které stačí dítěti namočit ruce. V každém případě je třeba hodně pít: dostatek tekutin také pomůže ke zředění hlenu, a to jak při kašli, tak při rýmě. A dostatečně odpočívat už od začátku nachlazení. Dva dny v klidu pomohou tělu lépe zvládnout nákazu – a ta nemusí přejít v něco vážnějšího.

 

5. Když dítě lehne

Někdy to přes veškerou snahu nevyjde a dítě onemocní angínou nebo zánětem průdušek, kdy je na místě s ním vyrazit k lékaři. Ale pozor, rozhodně není vždycky potřeba, aby dostalo antibiotika, ačkoli si to lidé právě u těchto nemocí myslí. Nová zjištění mluví jasně: antibiotika mají smysl jen asi u jedné třetiny případů angíny a sotva u desetiny případů zánětu průdušek. Chtějte proto po dětském lékaři, aby vašemu dítěti udělal rychlý CRP test z krve, aby odhalil povahu zánětu, u angíny má smysl ještě streptest, jehož výsledky má lékař v ordinaci rovněž do pár minut.

Nebo si vybavení na test kupte rovnou domů, může se to hodit, když budete třeba u bolesti v krku váhat, zda už je to na doktora a antibiotika, nebo zda jde o virózu, jejíž příznaky zvládnete sami doma. I když někdy se stejně stane, že výsledky nebudou jednoznačné. 

Pokud už dítě lehlo, nechte ho, aby nemoc skutečně vyleželo. Samozřejmě jakmile mu je po pár dnech lépe, je těžké ho udržet v posteli a ani to není nutné. Ale důležité je, aby mělo dostatek klidu, odpočinku i spánku a abyste ho netahali mezi lidi nebo po výletech, zvláště pokud se třeba sotva oklepalo z teploty. Zvolnění rodinného tempa má smysl i u zdánlivě banálních nachlazení – když zůstanete dva dny doma v klidu, dost možná zabráníte tomu, aby dítě vzápětí chytilo něco horšího.

(red)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie