Zobrazit přihlášovací formulář

Kde se mohou sólo rodiče zadarmo poradit?

  • Publikováno:
Kde se mohou sólo rodiče zadarmo poradit?

Vyjít s málo penězi měsíc po měsíci není právě nejjednodušší. Své by o tom mohli vyprávět tisíce rodičů sólo rodičů, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě. Jenže, co když najednou příjmy nestačí ani na překlenutí tohoto období? Na koho se mohou maminky a tatínkové obrátit s žádostí o pomoc?

 

Bezplatnou pomoc, která myslí i na ty nejmenší detaily, nabízí program VašeVýživné.cz. „Víme, v jaké situaci se samoživitelé nachází, takže jsme se jim snažili situaci co nejvíce ulehčit. Asistent, kterému mohou zavolat na bezplatnou linku, je krok po kroku vede celým procesem vymáhání. Za služby advokáta, popřípadě exekutora nic neplatí, a to ani v případě neúspěšného vymáhání. A kdo potřebuje, může využít bezplatné služby naší psycholožky, která se zároveň vyzná v rodinném právu,“ vypočítává Iveta Novotná, ředitelka programu.

Program VašeVýživné.cz, který pomáhá rodičům samoživitelům získat alimenty, které potřebují pro své děti.

Jde většinou o ženy, třetina z nich má měsíční příjem pod 10 tisíc korun, alimenty chodí zhruba polovině, nejčastěji dva tisíce na dítě, a tak například ovoce a zeleninu proto dětem pravidelně kupuje jen každá čtvrtá.

 

 

Na tyhle dávky máte nárok

Jak vlastně by měl rodič postupovat, když mu alimenty nechodí vůbec, nahodile nebo jsou zoufale nízké? Pokud se rodina ocitne na hranici chudoby, první kroky by měly vést na nejbližší pobočku Úřadu práce České republiky. Právě tam se vyřizují státní dávky, které mohou v danou chvíli výrazně pomoci.

Ze systému státní sociální podpory lze získat přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a v případě narození dítěte i porodné, ze systému pomoci v hmotné nouzi je možné vyplácet příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či mimořádnou okamžitou pomoc.

S možnostmi nároku i přesným postupem nejlépe poradí pracovníci pobočky Úřadu práce České republiky.

 

Neziskové organizace a jejich pomoc

Pro rodiče samoživitele je tady celá řada neziskových organizací nabízejících pomoc – od té materiální až po psychickou. Získat můžete hygienické či potravinové balíčky, oblečení, bezplatné konzultace s psychologem nebo bydlení v azylovém domě.

 

Jednou z organizací, která nabízí pomoc všem maminkám samostatně pečujícím o děti, je Women for Women. Tady mohou maminky získat bezplatné psychologické a terapeutické služby, právní poradenství, asistenci při jednání s úřady nebo bydlení za dostupnější ceny.

 

Situací maminek a tatínků samoživitelů se zabývá i nezisková společnost Aperio, která nabízí pomoc hned v několika oblastech. Rodičům poskytuje nejen bezplatnou psychologickou a právní poradnu, ale také kurzy, které pomohou nastartovat kariérní i osobní změnu k lepšímu.

 

Kromě služeb asistovaného vymáhání výživného program VašeVýživné

nabízí také rodičům bezplatné zasílání všech dokumentů, konzultace a poradenství zdarma, mnoho rad a tipů, jak ušetřit či jak překlenout tíživou situaci. Snaží se myslet i na nejmenší detaily, které by rodičům samoživitelům usnadnily cestu, jak získat dlužné alimenty.

 

 

Samoživitelům může výrazně pomoci i Charita České republiky, která je pověřena distribucí pomoci spadající do projektu FEAD (Fondu evropské pomoci nejchudším osobám). Ten u nás funguje pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí, s přispěním Evropské unie.

V rámci projektu jsou samoživitelům i dalším osobám, které se ocitly na hranici chudoby, poskytovány trvanlivé potraviny i potřebné materiální vybavení.

Charita České republiky poté pravidelně spolupořádá i Národní potravinovou sbírku, do které mohou lidé přispívat právě nákupem potravin a drogistického zboží. 

 

Místní charitativní organizace

Nejen Charita České republiky, ale také lokální charitativní organizace vám mohou v případě finanční tísně výrazně pomoci. Proto si je určitě neváhejte vyhledat a obraťte se na ně s žádostí o pomoc. Získat můžete materiální pomoc, potraviny nebo třeba i azylové bydlení či jinou formu pomoci.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie