Zobrazit přihlášovací formulář

Korále z těstovin aneb 9 věcí, které jsou pro děti důležité

  • Publikováno:
Korále z těstovin aneb 9 věcí, které jsou pro děti důležité

Z dětství si to pamatuje nejspíš většina z nás: vyrobili jsme ve škole fantastický obrázek z lepidla zvaného klovatina a táta řekl, že je to hezké, a pak si ho nepověsil nad stůl. Nechápal, jak moc bychom chtěli, aby si ho taky pověsil, jako to má kamarádův táta. Některé věci jsou pro děti důležitější, než na první pohled vypadají.

 

Chtěli jste si schovávat krabičky od antiperlí, ale máma řekla, že jsou to krámy a zabírá to místo v šuplíku na školní věci. Pro ni to byla hloupost, pro vás ne. Z nepovedeného pokusu o sbírku krabiček pochopitelně nikdo nemá doživotní trauma. Ale je fajn vědět, že existují věci, které dospělí vnímají jako prkotinu, ale pro děti mohou mít úplně jiný význam. A některé je mohou potěšit víc, než si dokážete představit. Co byste mohli svým dětem dopřát?

 

Noste jejich výrobky

Zkuste sebrat odvahu a vyjít ze dveří s náhrdelníkem z těstovin. Vždycky se dá sundat, až budete bezpečně mimo zorné pole dárce.

 

Občas dejte dětem k svačině i něco navíc

Nemáme ambici být jako ty maminky, které v reklamě dávají dětem do svačinové krabičky láskyplné vzkazy. Ale čas od času děti potěší, když k té superzdravé svačině dostanou i malou čokoládičku. Kdyby to mělo být každý den, pochopitelně by to ztratilo své kouzlo.

 

Udělejte si chvíli jen pro jednoho sourozence

Možná máte pocit, že vám chvíle o samotě s každým ze sourozenců vycházejí tak zhruba nastejno. Něco jiného ale je, když si rodič udělá vysloveně na dítě čas. A domluví se, co podniknou jen spolu. Může to být návštěva cukrárny, kina, ale klidně jen společné čtení, zatímco se druhý rodič věnuje ostatním dětem.

 

Obraťte si role

Určitě dítě zná ze školky spoustu nových her. Nebo bylo s babičkou na výletě a chce vám to ukázat. Možná vám chce připravit snídani nebo večeři. Obraťte si občas role, bude to nová zkušenost pro dítě i pro vás.

 

Ukažte mu své dětství

Ukažte dětem někdy fotografie nebo hračky z doby, kdy jste byli stejně staří, jako jsou ony teď. Možná by je zajímalo přečíst si nějaké vaše zápisky, podívat se na vaše žákovské nebo školní sešity. A rozhodně je potěší, pokud zjistí, že i vy jste měli průšvihy – a jakéže to přesně byly!

 

Pochvalte ho za jeho zády

Není nic lepšího než slyšet, že o vás někdo hezky mluví i za vaší (skoro) nepřítomnosti. Určitě najdete chvíli, kdy je dítě v doslechu, ale ono si myslí, že o něm nevíte. Taková láskyplná slova hřejí dvojnásob.

 

Nechte ho sbírat nesmysly

Chce sbírat krabičky od tictaců, od sušenek nebo vnitřky bonboniér? Potřebuje mít doma na stolku všechny kameny z procházky nebo všechny kaštany, kterými si nacpalo kapsy? Jasně, že se toho od té doby nedotkne, ale MÁ TO! Opravdu to zabírá tolik místa?

 

Občas udělejte něco jinak

U televize se nejí, v devět zhasínáme, na stole se nesedí a na posteli neskáče... Ale někdy, někdy výjimečně, když jsme třeba všichni spolu, to může být fakt sranda.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie