Zobrazit přihlášovací formulář

Pozor na spolknuté magnety a malé lithiové baterie!

  • Publikováno:
Pozor na spolknuté magnety a malé lithiové baterie!

Čas vánoc patří mezi ty, kdy rodičovská pozornost občas poleví. Zároveň se v domácnosti třeba v souvislosti s novými hračkami objevují nové nebezpečné předměty. Lékaři před těmito riziky dost důrazně varují.

 

Co myslíte – je horší, když dítě spolkne všelijak tvarovaný šroubek, nebo hladkou malou baterii z nějaké hračky? Bohužel jednoznačně to druhé, protože spolknutá baterie může dítě zabít. Podobně rizikové jsou i magnetické kuličky z hračky pro větší děti.

Malé děti strkají do pusy drobné předměty a občas je i spolknou. Úplně zabránit se tomu nedá, je to součást přirozeného vývoje. Velmi často to jsou mince, drobné součásti hraček a bohužel také lithiové baterie a magnety. Spolknutý cizí předmět může být pro dítě smrtelně nebezpečný, zvláště pokud dítě spolkne knoflíkovou lithiovou baterii, dva a více magnetů současně, nebo magnet a jiný kovový předmět.

 

Jsou ty hračky skutečně bezpečné?

Zvlášť během vánočních svátků, kdy se děti více dostávají do kontaktu s nejrůznějšími novými hračkami, lékaři apelují na zvýšenou pozornost rodičů. V prvé řadě, aby odpovědně zvážili, jestli hračky, které dětem kupují, jsou pro ně bezpečné. Opravdu velké komplikace totiž mohou způsobit hračky obsahující zejména magnety a baterie. Dále by měli rodiče dbát na zvýšenou pozornost a důkladně na hrající si děti dohlížet. Riziko tu představují tak hračky pro starší ze sourozenců.

Na dětských klinikách v motolské nemocnici ročně ošetří průměrně 220 dětí, které spolky něco, co neměly. „U šesti desítek dětí jsme cizí předměty našli v trávicím traktu, u ostatních dětí v uchu, nose a průduškách,“ vyčíslil Michal Jurovčík, primář ušní, nosní a krční kliniky.

Dětí jsou podle něj velmi rychlé a stačí opravdu jen malá chvilka nepozornosti. „Vždy, když dítě spolkne nějaký cizí předmět, je potřeba ho co nejdříve nechat vyšetřit lékařem,“ doporučuje profesorJiří Nevoral z motolské pediatrické kliniky.

 

Nejhorší je baterie v jícnu

Velmi závažný stav mohou u dětí způsobit zejména spolknuté knoflíkové baterie. Bohužel čím více elektronických zařízení se v domácnostech používá, tím větší je nebezpečí, že se k nim dítě dostane. Baterie jsou nebezpečné zejména pro účinky elektrického proudu a případný únik vnitřního obsahu.

Nejnebezpečnější je situace, kdy baterie uvízne v jícnu dítěte a hrozí jeho rychlé proděravění. Během několika málo hodin tak může v důsledku toho dojít k devastaci okolních hrudních orgánů. V žaludku mohou být knoflíkové baterie zase příčinou vředů.

 

Další hrozbou jsou malé magnety. Vzhledem k tomu, že moderní neodymové magnety jsou velmi silné, mohou se po polknutí dvou a více kusů uvnitř těla dohromady pevně spojit a stisknout mezi sebou střevní stěnu a následně ji proděravět.

 

Bez velké operace to nešlo

To může být smrtelně nebezpečné, a tato cizí tělesa se musí neprodleně endoskopicky odstranit. V případě, že dojde k proděravění některé z části trávicího traktu, je nutné dítě okamžitě operovat. „V naší nemocnici jsou ročně dvě až tři děti akutně operovány v důsledku proděravění střeva magnety, které již nebylo možno odstranit endoskopicky,“ doplňuje. Vojtěch Dotlačil, lékař u motolské dětské chirurgie.

Malé děti by se proto podle varování lékařů vůbec neměly dostat do kontaktu s hračkami obsahujícími magnety. Řešením je buď je vůbec nekupovat, anebo pokud je již mají starší sourozenci, tak zajistit, aby byly mimo dosah malých dětí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie