Zobrazit přihlášovací formulář

Proč budete mít pomeranče ještě raději

  • Publikováno:
Proč budete mít pomeranče ještě raději

Milujete citrusy a pomeranče obzvlášť? Nedáte dopustit na čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu? Máloco osvěží a dodá tělu vitamíny lépe než toto u nás tolik oblíbené subtropické ovoce. Ale množstvím vitamínů, minerálů a vlákniny prospěšnost pomerančů zdaleka nekončí. Věděli jste, že je můžete krásně využít i v domácnosti?

Pomeranče tvoří kolem 70 procent všech sklizených citrusů. Ale až 90 procent všech pomerančů je zpracováváno průmyslově, ze slupek se získává pektin a esenciální oleje, které potom slouží jako aroma do kosmetiky, léků a potravin. A pomerančové džusy, sirupy a marmelády známe všichni. Přinášíme vám ale pár netradičních využití tohoto oblíbeného ovoce, díky kterým si ho zamilujete ještě víc.

Pomerančová kůra na podpal

Pokud rádi a hodně pomeranče konzumujete, zkuste jejich slupky nevyhazovat, ale naopak si je usušit a schovat. Sušené slupky z pomerančů (i citrónů) jsou mnohem vhodnější na podpal než obyčejné noviny nebo papír. Samozřejmě lépe voní a je z nich mnohem méně škodlivého dehtu, ale především díky obsaženým éterickým olejům hoří mnohem déle.

Provonění šatníku

Věšíte do svého šatníku voňavé předměty? Chcete odehnat moly a zároveň prostoupit své oblečení krásnou a jemnou vůní? Zkuste si vyrobit vlastní voničku. Vezměte jeden neoloupaný pomeranč a do jeho kůry hustě zapíchejte aspoň hrst voňavého hřebíčku. A máte skoro hotovo - pomeranč zavěste na provázek a pověste si ho do skříně – vůně vydrží až roky!

Zapuďte mravence

Trápí vás mravenci neustále pochodující kolem vašeho domu, zahrady, linky nebo verandy? Jednoduše je zapudíte pomocí pomeranče. Rozmixujte v mixéru pár slupek z pomeranče a šálek teplé vody. Roztok pak nalijte kolem i na mraveniště – mravenci spolehlivě odtáhnou jinam.

Zahrada není kočičí záchod

Pokud si kočky z okolí pletou některá místa na vaší zahradě s kočičím stelivem, určitě z toho nemáte radost. Kočky ale můžete pěkně nenásilně z problematických míst vyhnat – smíchejte trochu kávové sedliny se slupkami z pomeranče a takovou směs na inkriminovaná místa nasypte. Pokud to napoprvé nepomůže, přidejte na místo ještě jednu várku a trošku ji pokropte vodou. Pak už se mu budou kočky obloukem vyhýbat.

Repelent proti komárům

Jestli se vám moc nechce do potírání se cibulí proto, abyste se zbavili obtížného hmyzu, máme pro vás dobrou zprávu. Úplně stejně poslouží čerstvé citrusové slupky. Jejich pach komáry i další polétavý a obtížný hmyz odpuzuje.

Vůně do bytu

Máte rádi nejen chuť pomerančů, ale taky jejich vůni? Vezměte si hliníkový rendlík, nalijte do něj trochu vody a přidejte pomerančové (a/nebo citrónové) slupky. Směs dejte na mírný plamen vařit, občas přilijte vodu. Citrusy vám krásně provoní celý byt, ale v neposlední řadě si také krásně vycídíte hrnec, ve kterém je budete vařit.

Napadá vás ještě nějaké využití pomerančů nebo jejich kůry? Máte tipy pro ostatní? Vyzkoušeli jste už nějaké netradiční využití pomerančů? Řekněte to na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 22. 9. 2015, 9:23
,-) no tak s tím pomerančem v šatníku se někdo ale hodně sekl, vydrží tak možná 14 dní a potom shnije, prý vydrží roky, no jo chybička se vloudí že
eladealala 22. 9. 2015, 11:11
@evicela Moje teta má takto opravdu nasušené pomeranče několik let. Jsou tvrdé jako kámen a opravdu pořád krásně voní. Záleží asi na vlhkém/suchém bytě.
vocilka 22. 9. 2015, 21:09
@eladealala Tak tak, kolega měl takhle roky na stole v kanclu pomeranč, co jsme jednou dostali k obědu... Ale jestli pak ještě voní, to nevím...
krejcatko 21. 9. 2015, 20:48
Díky (clamp) (clamp) (clamp)
barbinecka37 21. 9. 2015, 13:55
(Y)

Kategorie