Zobrazit přihlášovací formulář

Proč zrovna vaše dítě poslouchá jednoho rodiče více než druhého?

  • Publikováno:
Proč zrovna vaše dítě poslouchá jednoho rodiče více než druhého?

Je obvyklé, že děti poslouchají jednoho z rodičů více než toho druhého. A nemluvíme přitom o situaci, kdy je jeden z nich despota, který pouští takovou hrůzu, že se před ním třese celá rodina. Ale jak je to tedy možné? Děti někdy poslouchají více toho, kdo s nimi tráví více času, jindy toho, kdo je trochu přísnější a více na ně zvedá hlas. Co všechno hraje roli? 

 

Vůbec nejde o to, že je někdo lepší a někdo horší rodič. To, že někoho dítě poslechne na slovo, neznamená, že je už jen kvůli tomu lepším rodičem než ten druhý. Ale možná stojí za to zamyslet se nad tím, proč tomu tak je. Ne kvůli tomu, že chcete mít z dětí zakřiknuté osůbky, ale z toho důvodu, že když se s nimi snáze dohodnete, zbude vám pak více času na příjemné věci. 

Klíčem k tomu, proč vám dítě moc nevzdoruje, může být to, že vaše povahy jsou podobné – stejně jako míra temperamentu. Pokud je váš potomek jako živé stříbro, je pravděpodobné, že si lépe padne s poněkud hyperaktivním rodičem než s tím, který bude chtít, aby si dítě prostě v koutku samo hrálo. A naopak. Svou povahu těžko předěláte, ale zkuste se občas vžít do pocitů svého dítěte. 

 

A nechtěl by sis uklidit svoje hračky?

Existuje mnoho způsobů, jak dát dětem najevo, že po nich něco chcete, nebo naopak nechcete. Na různé děti přitom mohou platit různé věci. Nicméně je fakt, že na většinu z nich zabírají jasné a přímé pokyny spíše než to, když budete používat příliš složitá vyjádření a přehnanou zdvořilost ve smyslu "a chtěl by sis už teď trochu uklidit svoje hračky?". Protože – které dítě by chtělo? 

Každopádně, neexistují dva rodiče se stejnou tolerancí pro špatné chování. To je v pořádku. Ale pokud jde o rodinu, měli byste se shodnout na nějakém jakžtakž podobném přístupu, pokud chcete, aby na vás dítě reagovalo stejně. 

 

Méně pokynů bývá lepší volbou

Rodič, který mluví příliš mnoho, nemusí být nejlepším vychovatelem, protože dětem jdou jeho slova jedním uchem dovnitř a tím druhým zase hned ven. Jsou to rodiče, kteří neustále vypouštějí pokyny jako "seď klidně" a "že ti dám na zadek", které dítě už ani nevnímá.

Tohle se samozřejmě také může stát a není na tom nic špatného, znamená to jen, že si více sedly jejich zájmy, povahy a temperament. Nevypovídá to nic o vzájemné lásce. Ale zvyšuje to pravděpodobnost, že dítě takového rodiče bude více respektovat a bude pro něj snazší přijmout jeho pravidla. 

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie