Zobrazit přihlášovací formulář

3 malá zvířata, která děti naučí důležitým životním dovednostem

  • Publikováno:
3 malá zvířata, která děti naučí důležitým životním dovednostem

Mami, já chci zvířátko! Tuhle větu už někdy slyšel každý rodič. Někdo tuhle žádost radikálně smete ze stolu, jiný si jí nechává projít hlavou. Jestli však stále váháte, zda je pořízení živého domácího mazlíčka dobrý nápad, měli byste určitě vědět, že zvířátko a související péče o něj naučí děti mnoha věcem, které budou v životě potřebovat.

Zodpovědnost, komunikace, trpělivost a vytrvalost. To je jen část z dovedností, kterým se přijetím domácího mazlíčka do vašeho domova děti učí. Zapomenout nesmíte ani na to, že každé zvířátko dříve či později zemře, což dítě naučí vypořádat se s žalem.

Možná nejste připraveni na to, pořídit si domů neposedné štěně, které dělá loužičky po celém bytě, vše v dosahu rozkouše a po nocích kňučí v předsíni, ale existuje spousta menších zvířat, za která mohou vaše děti nést odpovědnost a zároveň se naučit řadě užitečných vlastností.

Představíme vám tři nejlepší malá zvířata vhodná pro děti. Před tím, než některé z nich domů se slávou přinesete, ujistěte se, že vaše ratolest chápe, co všechno vlastnictví živého tvora obnáší a jak důležitou a zodpovědnou roli bude muset převzít. Své dítě znáte nejlépe, můžete tedy předpokládat, jak dlouho mu nadšení a odhodlanost vydrží. I na to byste při výběru měli myslet.

Betta bojovnice

Nádherně zbarvené, rozmanité, okouzlující. Takové jsou rybky Betta, které dorůstají velikosti 6 – 7 centimetrů. Jejich chov je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné předchozí zkušenosti, takže péči o ně zvládnou i děti. Stačí se jen rozhodnout, jestli chcete rybičku jednu nebo hned několik jedinců. V takovém případě je ale důležité, aby byl mezi nimi jen jeden samec. Ti spolu totiž rádi bojují a bohužel to často končí smrtí jednoho z nich. Podle množství se tak odvíjí i velikost akvária. Pro začátek je určitě dobré začít jen s jednou rybkou. Pro jednoho jedince se vyrábějí malá akvária, říká se jim betária, která se snadno vejdou do dětského pokoje a jsou hezkým doplňkem.

Chov ryb učí vaše děti, jak být zodpovědnými; budou se muset o svou rybku starat, krmit ji ve správný čas a sledovat, zda je šťastná a zdravá. Ryby mohou také pomoci dětem v tréninku důslednosti; budou muset provádět týdenní výměnu vody a ujistit se, že nádrž zůstává čistá.

Morče

Pokud vaše dítě chce domácího mazlíčka, se kterým se může pomazlit a hrát si s ním, morče mu bude dokonalým partnerem. Morčata jsou mnohem robustnější než menší zvířata, jako jsou myši a křečci, ale také nejsou tak velká jako kočka nebo pes a nevyžadují tolik údržby jako větší zvířata. Morčata jsou opravdu aktivní po celý den a budou nadšeně kvílet, když uvidí vaše děti, což může vašim dětem pomoci naučit se vytvářet úzké pouto. Tato zvířata jsou super přátelská a šťastná a jsou skvělou zábavou jen tak sedět a dívat se. Mohou být drženy uvnitř nebo venku; v závislosti na tom, jak klidný je váš domov! Jsou to velmi společenská zvířata a rádi se chovají ve dvojicích nebo skupinách; to by mohlo být ideální, pokud máte více než jedno dítě, protože každé dítě si může vybrat a převzít odpovědnost za morče.

Stejně jako při péči o ryby se děti naučí, jak být zodpovědné, provádět denní a týdenní rutinu spočívající v krmení, napájení, čištění klece a podobně. Počítejte ale s tím, že morčata vyžadují více péče a údržby než ryby. Výhody spočívají v tom, že vaše děti budou mít zvíře, se kterým se mohou mazlit, podělit se o všechny své příběhy, takže se pro ně stane kamarádem. Morčata se dožívají čtyř až osmi let, což je z pohledu dítěte docela dlouhá doba, takže musíte být připraveni na to, že může o zvířátko po nějaké době ztratit zájem. A to je čas na další životní lekci týkající se závazků a povinností z nich vyplývajících.

Potkan

Možná vás teď napadlo, že to snad nemůžeme myslet vážně. Potkani totiž nemají nejlepší pověst, obecně jsou považováni za nečisté a děsí svými dlouhými holými šupinatými ocasy. Realita je těmto představám ale na hony vzdálená. S krysami z kanálů totiž tihle tvorečkové nemají vůbec nic společného. Potkani jsou velmi čistotní, přátelští, společenští a neuvěřitelně inteligentní. To z nich dělá vynikajícího domácího mazlíčka, vhodného také k dětem. Navíc jsou poměrně nenároční na údržbu. Žijí v průměru dva roky a vybírat můžete ze spousty vyšlechtěných barevných mutací. Protože ale rádi šplhají po výškách, potřebují co nejvyšší klec.

Z hlediska údržby spadají někam mezi ryby a morče. Vyžadují ale každodenní sociální interakci a měly by mít možnost se denně alespoň hodinu volně pohybovat mimo klec. Stejně jako morčata, měli by se i potkani chovat ve dvojicích nebo skupinách, takže se ujistěte, že máte doma dostatek místa pro jejich umístění!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kačule.S 27. 1. 2020, 13:21
"S krysami z kanálů ....." Krysy nemají rády vlhko, v kanálech je proto nehledejte. :)

Kategorie