Zobrazit přihlášovací formulář

Chcete mít chytřejší a hodnější děti? Mazlete se s nimi!

Chcete mít chytřejší a hodnější děti? Mazlete se s nimi!

Říkají vám lidé kolem vás, že své miminko nemáte tak často chovat, abyste ho nerozmazlila? Neposlouchejte je! Výsledky odborných studií jsou toho jasným důkazem. Často mazlené děti se totiž rychleji rozvíjejí, méně se vztekají, mají vyšší IQ a pozdějším věku si snáze najdou kamarády.

Mazlete se s novorozencem od prvního dne

Také se tak rádi svého miminka dotýkáte, hladíte ho, pusinkujete a berete do náručí? Dobře děláte. A pokud jste náhodou někdy na pochybách, jestli to opravdu s tím mazlením nepřeháníte, buďte úplně v klidu. Právě něžné dotyky a vaše těsná blízkost v tom nejranějším věku jsou jednou z nejdůležitějších věcí, kterou pro své miminko můžete udělat.

Během studie, kterou provedli odborníci v dětské nemocnici v Columbusu v Ohiu, sledovali lékaři 125 dětí, a to jak nedonošených, tak donošených a porovnávali, jak tyto děti reagovaly na dotek. Výsledky jsou nepopiratelné. Studie jasně prokázala, že čím dřív s mazlením začnete, tím lépe a rychleji se vaše děťátko bude duševně vyvíjet, bude chytřejší a mnohem méně agresivní a vzteklé. A nejen to. Fyzický kontakt mezi novorozenci a rodiči je zkrátka důležitým prvkem v rozvoji dětí.

Zárukou úspěchu je kontakt pokožky s pokožkou

Studie také prokázala, že u předčasně narozených dětí je mazlení ještě důležitější. Není tajemstvím, že novorozenci, kteří na svět z jakéhokoliv důvodu přišli před plánovaným termínem, nevnímají doteky tak intenzivně, jako jejich donošené protějšky. Pokud ale přesto nedonošencům dopřejete co největší množství jemných dotyků, budou se mnohem snáze adaptovat a také rychleji vyvíjet., „Fyzický kontakt může skutečně silně ovlivnit rozvoj sociálně-emočních spojů v mozku,“ uvedla autorka studie Nathalie Maitre pro Reuters.

Nestačí však jen běžné dotyky při přebalování, oblékání miminka či třeba krmení, ani občasné pohlazení po hlavičce nebo pochování. Podmínkou úspěchu je, že musí jít skutečně o přímý kontakt pokožky s pokožkou. Dotyk je totiž podle Nathalie Maitre jedním z prvních smyslů, které se vyvíjí, a to ještě před sluchem nebo zrakem, proto jsou právě dotyky stavebním kamenem v časném dětství. Důležitost dotyků prokázaly i jiné studie, při nichž vyšlo najevo, že při nedostatkutělesného kontaktu a blízkosti děti strádají, klesá jim hladina hormonů oxytocinu a vazopresinu, které hrají důležitou roli při vytváření a udržování sociálních vztahů. Mazlete se proto se svým miminkem tak často, jak jen je to možné, dotýkejte se ho, hlaďte ho, pusinkujte, a nechte ho, ať se dotýká vás.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie