Zobrazit přihlášovací formulář

Když dítě onemocní: Praktické tipy, jak malého maroda zabavit

  • Publikováno:
Když dítě onemocní: Praktické tipy, jak malého maroda zabavit

Nejspíš to dobře znáte. První den nemoci děti ochotně leží, jak jim ale klesne teplota a udělá se jim lépe, neudržíte je v posteli ani párem volů. Lítají po celém bytě, skáčou po posteli, vymýšlejí blbiny. Jenže lékaři doporučený klidový režim má své opodstatnění. Máme pro vás pár tipů, jak ratolesti zabavit a zároveň upevnit rodinné vztahy.

I když v dnešní době už i ty nejmladší děti nejčastěji tráví volný čas před počítačovým monitorem, či s tabletem nebo s chytrým telefonem v ruce, snažte se je alespoň v době nemoci udržet od těchto výdobytků moderní civilizace dál. Pokud je to jen trochu možné, měli by skutečně co nejvíc času trávit v posteli, odpočívat a nabírat energii, aby tělo mělo dostatek sil pro boj s nemocí.

Důležitý pro jejich uzdravení je ale nejen klid na lůžku, ale také psychická pohoda. A právě v tom je kámen úrazu. Výsledky výzkumu zveřejněné v magazínu Preventive Medicine Reports totiž ukazují, že už po hodině strávené před obrazovkou či displejem klesá u dětí sebekontrola, emoční stabilita i otevřenost k novým podnětům a naopak se zvyšuje riziko úzkosti a deprese.

Vsaďte na vhodné aktivity

Na vás tak je zabavit potomka nějak jinak. Dobrým řešením jsou různé společné aktivity, jako je čtení, vyprávění nebo třeba hraní různých her. Ty navíc mohou být přínosné i pro jeho duševní vývoj, vždyť celá řada her rozvíjí inteligenci obecně, emoční inteligenci, paměť nebo třeba jemnou motoriku. A navíc společně strávený čas pomůže utužit rodinné vztahy. Tady je pár námětů, jak období nemoci překonat snáze.

Čtení: S ním uspějete především u předškoláků, někdy ho ale ocení i děti navštěvující první stupeň. Čtení děti zklidní, pomůže vám s nimi navázat bližší kontakt, vytvořit si silnější emoční vazbu. Navíc jim rozšiřuje myšlenkové obzory, představivost, trénuje soustředění a schopnosti naslouchání druhým. Je prokázáno, že děti, kterým rodiče čtou, jsou v hodinách bystřejší, nemají problémy se soustředěním, vynikají výrazně lepší slovní zásobou, dobře vyslovují, mají rozhled, styl a často také kultivovanější projev.

Vyprávění: Vyprávějte jim! Děti vyprávěná milují. Nezáleží na tom, zda si vymyslíte nějaký pohádkový příběh nebo jim budete povídat o příhodách ze svého dětství. Sblížení, ke kterému při takovém vyprávění dochází, je nenahraditelné. Navíc díky vašemu vyprávění zjistí, že i vy jste byli tím malým dítětem, které zažívalo svá dobrodružství, dělalo lumpárny, padalo z kola, dělalo starosti i radost rodičům… Díky takovému vyprávění budete svým dětem mnohem blíže.

Země, město, zvíře…: Populární vědomostní hru, při níž se na papír doplňují názvy začínající na vylosované písmeno, zná asi každý. V dnešní době už ji ale hraje jen málokdo. Obnovte třeba během nemoci tuto tradici a uvidíte, že se všichni dobře pobavíte. Zadání si upravte podle věku dítěte, ti menší zvládnou třeba zvíře a věc, u starších můžete doplnit třeba město, řeku, osobnost a podobně.

Slovní fotbal: Další takovou hrou, k níž nepotřebujete dokonce ani ten papír a tužku, je slovní fotbal. Princip je jednoduchý. Domluvte se jen, zda budete používat jen poslední písmeno nebo dvě. Pak už jen ten, který začíná, řekne slovo a další musí říct slovo začínající písmenem nebo písmeny, které toto slovo končí.

Pexeso: Na posteli se dá také skvěle rozložit pexeso, karetní hra zaměřená na paměť a soustředění. Cílem je nasbírat co nejvíc dvojic. Hrát ho mohou všechny věkové kategorie, jednodušší motivy zvládnou už i tříleté děti. Hraní pexesa poskytuje podněty pro tříbení pozornosti, pohotovosti, znalostí a paměti. Sáhnout můžete i po kvartetu a dalších podobných karetních hrách

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie