Zobrazit přihlášovací formulář

Nakupujeme dětské boty: 5 tipů, jak vybrat ty správné

  • Publikováno:
Nakupujeme dětské boty: 5 tipů, jak vybrat ty správné

Děsíte se okamžiku, kdy budete muset s potomkem vyrazit do obchodu pro nové boty a tak ho raději necháváte doma? Děláte chybu! Pořizovat obuv jen podle délky stélky se vám nemusí vyplatit. Poradíme vám, na co se zaměřit, a podle čeho vybírat dětské boty, které skutečně sednou.

Nakupovat obuv s dětmi je skoro jako potápět se pro perlorodky v moři plném žraloků. Je to vysilující a výsledek je nejistý. Děti totiž všeobecně nákupy nemají příliš v oblibě. Koupě bot se ale může proměnit doslova v horor. Nejenže nám potomci obvykle nejsou schopni sdělit, jestli jim bota sedí, tlačí je nebo je jim velká, ale příliš nepomáhají ani s výběrem. Malé slečny bez ohledu na roční období trvají na lakovaných růžových balerínách či kamínky posetých kozačkách na podpatku, kluci zase nutně potřebují jen tenisky ze Spidermanem. Jak tedy na to, abyste se každého nákupu dětských bot nemuseli obávat a podle čeho vybírat, aby byla bota pohodlná a váš potomek spokojený? Na to jsme se zeptali odborníků.

Zapojte dítě do výběru

Pocit, že domů odcházejí právě s těmi botkami, které se jim líbí, je pro děti velmi důležitý. To ale rozhodně neznamená, že musíte koupit ty, které jim jako první padnou do oka. Najděte typ boty, o kterém víte, že ho dítě potřebuje, přesvědčte se, že mu sedí, a dejte mu možnost vybrat si třeba barvu nebo vzor. Uvidíte, že tak bude mít z nákupu mnohem větší radost a příště se už při návštěvě prodejny nebude tak vzpouzet.

Měřte, měřte a ještě jednou měřte

Dětem nohy rostou rychleji, než si vůbec dokážete představit. Rozdíly ve velikostech se u předškolních dětí často objevují už po jednom nebo dvou měsících. Při příchodu do obchodu proto vždy, než vůbec začnete vybírat, přeměřte jejich nožku. Využijte k tomu speciální měřící desky, které už najdete v každém obchodě. Zaměřte se také na šířku chodidla. Tvar dětské nožičky je totiž individuální a co sedne jednomu, nemusí vyhotovovat druhému. Řada výrobců kvalitní dětské obuvi už nabízí boty ve třech různých šířkách. Nebojte se proto zeptat obsluhy a nenechte si vnutit něco, co nepotřebujete. Nechcete přece svému potomkovi zničit nohy už v dětství.

Nepřežeňte to s nadměrkem

Pravidlem je, že byste dětskou botu měli kupovat v průměru o číslo větší, než je velikost dětské nohy. Tato rezerva zaručí, že botka nějaký ten čas vydrží, a zároveň v ní noha není utlačená a může zaujmout zcela přirozenou pozici. Při koupi větších bot ale dbejte na to, aby se v nich dítě v obchodě pár minut procházelo, a kontrolujte přitom, zda se mu nevyzouvá pata. Pokud ano, zkuste najít boty užší nebo o kousek menší. „Rodiče často kupují svým potomkům boty větší, aby do nich takzvaně dorostly. Je to sice počínání logické, vzhledem k tomu, jak rychle rostou, rozhodně ho ale nedoporučujeme,“ uvádí ze zkušenosti Roman Puchala, zástupce společnosti CCC. Dětská noha je ve fázi růstu a stejně tak se ještě formuje chůze a velké boty by mohly narušit správný vývoj obojího. V botách i o několik čísel větších noha „cestuje“ a děti by si tak mohly přivodit hodně nepříjemné puchýře a odřeniny. Navíc v příliš velkých botách děti budou tím spíše zakopávat a mohly by si vyvinout i špatnou chůzi, například typické „šoupání nohama“, kvůli tomu, že mají botu příliš volnou a dlouhou. Další problém by mohl nastat u bot s ortopedickými vložkami, kde je potřeba, aby chodidlo sedělo přesně na vymodelovaných plochách.

Vyhněte se podpatkům

Dětské boty na podpatcích mohou sice vypadat rozkošně, rozhodně ale dětské noze nesvědčí. Nejenom, že je náročné v nich chodit a dítě si může zažít špatnou chůzi, ale jsou i velmi nebezpečné pro samotný vývoj nohy a klenby, na které celé tělo stojí. Chůzí na podpatcích a v pantoflích se totiž posilují zcela jiné svaly než při běžné chůzi a mnohem více tak dítěti hrozí, že bude šmajdat nebo mít ploché nohy. To ale neznamená, že by děti neměly nosit sandály a otevřené boty. Naopak, otevřené a polootevřené boty z prodyšných materiálů jsou pro jarní a letní sezónu ideální. Noha může volně dýchat a tolik se nepotí. Ideální jsou pro děti páskové baleríny nebo sandály s pásky přes nárt i patu.

I na podrážce záleží

Při nákupu dětských bot nikdy nezapomeňte zkontrolovat podrážku. Děti ještě nemají tak vyvinutou stabilitu a proto by podrážky měly mít vzorek dostatečně hustý a hluboký, aby boty na kluzkém terénu co nejméně klouzaly. Navíc by měly být podrážky poměrně pevné a vysoké, aby se dítěti dobře šlo i po nerovném povrchu. Např. nerovnost běžných dlažebních kostek si dospělí díky velikosti své nohy už ani neuvědomují, dítě na nich ale zakopne lehce.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie