Zobrazit přihlášovací formulář

12 nepostradatelných triků do kuchyně

  • Publikováno:
12 nepostradatelných triků do kuchyně

Každý, kdo vaří, ví, že jsou univerzální pohromy, které se nikomu nevyhnou. Ať si dáváte pozor sebevíc, průběžně ochutnáváte, soustředíte se, stejně se stane, že vám ruka se solí nebo s olejem prostě ujede. Jak vyváznout z nejběžnějších krizových situací? A jak si ulehčit práci, která nás v kuchyni otravuje?

  1. Jídlo je přesolené

Nic naplat, stává se to. Ať už se nám vysype slánka, nebo se při solení prostě jenom zapomeneme, občas prostě něco přesolíme. Pokud jde o omáčku nebo polévku, univerzálním řešením je dát do ní vyvařit brambor. Oloupaný a na poloviny nakrájený brambor z tekutiny vytáhne velké množství soli.

Další možností je do jídla přidat trošku rajčatového protlaku, bílého jogurtu nebo zakysané smetany, podle toho, co se do pokrmu víc hodí. Průběžně jídlo ochutnávejte a uvidíte, jak slanost mizí.

  1. Jak oloupat celou paličku česneku

A to za míň než 10 vteřin? Vložte stroužky do nerezové misky, přiklopte ji miskou o stejném průměru a s takto vytvořenou uzavřenou nádobou pořádně silně zatřeste. A je to – po odklopení najdete stroužky úplně hladké.

  1. Co se spáleným hrncem

Pokud jste v pánvičce nebo hrnci spálili jídlo tak, že se připeklo ke dnu, namočte hrnec do vody a pořádně odstraňte zbytky jídla. Potom do hrnce nebo pánvičky dejte trochu vody a postavte zase na plotnu. Zkuste připálené zbytky „odvařit“ – pokud bude na dně pořád něco zůstávat, přikápněte do vroucí vody trošku worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo koření – všechno by mělo pustit.

  1. Připálená rýže                                                                                                     

Pokud spálíte v hrnci rýži, problém je nejen připálený hrnec, ale také to, že všechna rýže načichne spáleninou. I to se ale dá vyřešit – položte nahoru na rýži krajíc nejlépe toastového chleba a nechte ho tam asi 10 minut. Chleba do sebe natáhne pach spáleniny a rýži budete moct i tak použít.

  1. Déle čerstvé ovoce i zelenina

Trik je v tom ovoce a zeleninu ošálit a přimět je k tomu, aby přestaly zrát. U rajčat toho docílíte tak, že je jednoduše otočíte stopkou dolů. Banány zase zmatete, když jim stopky zabalíte do potravinové fólie, a k brokolici a salátu je třeba se chovat jako ke květinám; seřízněte kousek stonku a namočte do vody.

  1. Když omáčka není hladká

Ale naopak pořádně „zdrcnutá“, je třeba co nejrychleji zastavit proces vaření – sundejte omáčku z plotny, dejte hrnec do studené vodní lázně a/nebo klidně přihoďte pár kostek ledu. Pokud už je na řešení tohoto typu pozdě, přidejte do omáčky trošku škrobu (kukuřičného nebo bramborového). Toto řešení ovšem malinko pozmění chuť omáčky.

  1. Houby nesušte na slunci

Ztratí totiž spoustu ze své chuti, navíc začnou rychleji plesnivět. Sušte je naopak ve stínu, jenom je před uskladněním dejte na jednu až dvě minuty do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Tím se houby případně dosuší, ale zároveň zabijete případné hmyzí larvy, které by v nich mohly zůstávat.

  1. Moc ostré jídlo

Stejně jako se solí, může nám ruka ujet trošku i s pepřem nebo chilli. A nemluvě o tom, že každá chilli paprička má jinou intenzitu. Cokoliv pikantního můžete neutralizovat pomocí mléka a výrobků z něho. Zkuste do omáčky přidat lžíci zakysané smetany, naředit ji mlékem, cokoliv se vám zrovna bude hodit. Dobře ale působí také avokádo nebo máslo.

  1. Přešlehané bílky

Co si budeme povídat, ušlehat dobře sníh je trošku věda. A tak, když se zapomenete, může se stát, že místo pevné a hladké hmoty najednou šleháme rozcupovanou vatu. Nezoufejte, i to se dá vyřešit. Prostě jen přidáte další neušlehaný bílek (v poměru 1 neušlehaný na 2 ušlehané). A budete šlehat dál, dokud sníh nedosáhne požadované konzistence.

  1. Kynuté těsto snadno a rychle

To, že těsto vykyne na teplém místě, je všeobecně známé, proto ho často stavíme na topení. Místo topení je ale mnohem lepší použít troubu vyhřátou na 50 stupňů nebo nastavenou na funkci rozmrazování.

  1. Až moc oleje

Tady pomůže nejlépe jediná věc – zchladit, zmrazit a odebrat. Jakmile hrnec s polévkou popřípadě s čímkoliv jiným zchladíte, tuk se vysráží na povrchu a vy ho budete moct pohodlně sebrat. Pokud na takové akce není čas nebo prostor, vezměte papírovou utěrku a tuk z povrchu prostě odsajte.

  1. Spálený jazyk od ochutnávání

Bolestivá spálenina na jazyku je extrémně nepříjemná. Rozpusťte si v puse kostku cukru – bolest začne okamžitě ustávat.

Máte také nějaké osvědčené triky na kuchyňské pohromy? Nebo zlepšováky na nepopulární kuchyňské práce? Prozraďte je ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

laccenka 15. 9. 2015, 14:25
místo pracného mlácení s česnekem, doporučuji ho na chviličku namočit do teplé vody a on se pak svlíkne skoro sám a nemáte ulepený prsty od loupání...
Raduhli 18. 9. 2015, 9:21
@laccenka A hlavně asi nesmrdíte (Y)

Kategorie