Zobrazit přihlášovací formulář

Když vázne řeč: Dětí se špatnou výslovností přibývá, pomůže domácí trénink

  • Publikováno:
Když vázne řeč: Dětí se špatnou výslovností přibývá, pomůže domácí trénink

Nemluvnost, špatná artikulace, rychlé tempo řeči… To jsou jen některé z problémů, s nimiž se musí řada rodičů u svých dětí potýkat. Nárůst logopedických vad a poruch má bohužel stoupající tendenci. Proto pro vás máme pár rad, jak takovým nesnázím včas předejít.

První tři roky jsou nejdůležitější

Rozvoj řeči je rozdělen do několika období. Prvním z nich je období novorozenecké, kdy miminko křičí po příchodu na svět. Po pár dnech a týdnech se jeho projev stane melodičtějším a maminka díky tónu broukání okamžitě pozná, jestli je vše v pořádku nebo se miminku něco nelíbí. Po této fázi následuje období broukání a žvatlání, kdy dítě vydává různé zvuky či hlásky a dochází k zapojování motoriky. V dalším období začne dítě napodobovat řeč, kterou slyší kolem sebe, vysloví první slova, věty a začne si rozšiřovat slovní zásobu. Nastává období vlastního vývoje řeči. Díky další zvídavosti nastává (zejména u rodičů oblíbená) fáze otázek. Okolo 1,5 roku se dítě ptá kdo, co, a okolo 3. roku, kdy dítě začne komunikovat i s širším okolím, se začne ptát kdy a proč. A jak mohou rodiče správnou výslovnost hlásek pozitivně ovlivnit?

Komunikace je základ

Trendem moderní doby je nadužívání technologií. Tablety a počítače často už malým dětem nahrazují přirozenou mezilidskou komunikaci. Vše souvisí se vším, a pokud nemá dítě dostatek kontaktu s rodiči a okolím, samo o sobě si správnou výslovnost neosvojí. Aktivní účast a pozornost rodičů je v preventivním procvičování výslovnosti velmi důležitá. Dodržování jednoduchých pravidel k rozvoji řeči a správné výslovnosti mohou výrazně pomoci tato pravidla:

  • Dívejte se vzájemně do očí
  • Věnujte si dostatek pozornosti
  • Vyprávějte si, ptejte se, povídejte si
  • Rozvíjejte obratnost, sílu, soutěživost svého dítěte
  • Cvičte paměť, naučte se básničku, zpívejte si
  • Prohlížejte si obrázky, čtěte knížky
  • Hrajte si

I moderní technologie mohou být přínosem

Tisíce rodičů na internetu a v knihách hledají návody a informace, jak děti učit výslovnost. Proto se společnost Madeta rozhodla podat rodičům pomocnou ruku. Rozjela nový projekt, ve kterém oslovila odborníky v logopedii a natočila s nimi názorné videonávody, které ukazují postupy, jak hlásky trénovat. Jde o první projekt svého druhu v Česku, který ve videích nabízí užitečné rady, jak dětskou řeč rozvíjet správně a zábavně. „Projekt oslovuje a informuje rodiče, jak u dětí výslovnost jednotlivých hlásek přirozenou cestou podporovat. V naší době, kdy je běžné používat moderní technologie od počítačů přes tablety nebo telefony, se může zdát, že tyto vymoženosti dětem komunikaci s okolím nahradí nebo usnadní. To je ale omyl. Základem mezilidské komunikace je vždy mluvené slovo doprovázené naší mimikou, gesty, očním kontaktem a pohybem těla,“ říká Mgr. Jitka Kaulfuss, klinická logopedka a autorka scénářů videí projektu Hláskování s Lipánkem.

 

Kdy navštívit logopeda?

Zpozornět a vyhledat odbornou pomoc je potřeba, jakmile dítě ve třech letech nekomunikuje vůbec, není mu rozumět, nebo nerozumí naopak nám. Hlavní je problémy nepodceňovat. Pokud dojdete k přesvědčení, že „něco není s vaším potomkem v pořádku“, návštěvu logopeda rozhodně neodkládejte. U běžných poruch a vad řeči je optimálním věkem pro nápravu předškolní věk, kdy je dítě již schopno se soustavně učit. Nervový systém dítěte je dostatečně zralý pro ovládání složitého a jemného pohybového aparátu, jakým jsou naše mluvidla. Náprava jde poměrně rychle a snadno.

 

S návštěvou logopeda určitě neváhejte, pokud vaše dítě:

  • nemluví
  • mluví, ale nerozumíme mu
  • neslyší, když na něho někdo volá
  • nedívá se na rodiče, když oni se dívají na něj

 

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie