Zobrazit přihlášovací formulář

Proč miminka pláčou? Tady je 10 nejčastějších důvodů

  • Publikováno:
Proč miminka pláčou? Tady je 10 nejčastějších důvodů

Novorozenci obvykle pláčou 2 až 3 hodiny denně, a to bez zjevného důvodu. Není proto důvod se zneklidňovat. Někdy se nám ale svým křikem a slzičkami skutečně snaží něco sdělit. V takový okamžik rodiče často propadají pocitům bezmoci a zoufalství. Pokusíme se vám proto pomoci rozklíčovat, co vaše miminko nejspíš trápí.

Hlad

Během prvních 3 měsíců života mají novorozenci tendenci pít každých pár hodin, než si najdou svůj režim. Pak už pro vás bude snazší včas odhadnout, kdy je čas krmení. Než ale na stálý režim najedete, poznáte to, že nejspíš chtějí nakrmit, obvykle podle krátkých, nízko posazených výkřiků, které mají stoupající a klesající tendenci. Zkuste ale své miminko pár dní pozorovat, často jde totiž to, že začínají mít hlad, odhalit třeba díky tomu, že nervózně mlaská, strká si prstíky či dokonce celou ručičku do úst a snaží se jí sát, nebo se snaží natočit za rukou, když ho pohladíte po tváři.

Únava

Na rozdíl od většiny dospělých, kteří by za pár minut spánku dali vše, jsou unavení nebo přetažení novorozenci často nevrlí a pláčou, místo toho, aby jednoduše usnuli. Jedním z nejlepších způsobů, jak je uspat, je zabalit je pohodlně do přikrývky nebo zavinovačky s ručičkami podél těla a nechat jim vykukovat pouze hlavu a krk. Budou se cítit zase jako kdyby byli zpátky u maminky v bříšku, zklidní se a za chvilku budou spát. A pro příště se zkuste zaměřit na náznaky toho, že vašem děťátko cítí ospalé. Může to být zívání nebo třeba mnutí očíček či oušek.

Alergie

I když vaše děťátko zatím pije jen mateřské mléko, může se u něj už v prvních týdnech života projevit alergie. Obvykle ale nejde o alergii na samotné mateřské mléko, ta se prakticky nevyskytuje, vždy je to o přenosu alergenu ze stravy matky přes mateřské mléko. Pokud tedy po kojení pravidelně hodně pláče, může být alergické nebo citlivé na některou ze složek vaší běžné stravy, třeba na kravské mléko, ořechy, pšenici nebo jiné potraviny. Ty je třeba z jídelníčku vyřadit.

Reflux

Pláč hned po krmení může být známkou pálení žáhy. Je to tak, i novorozence tenhle problém trápí. Příčinou refluxu je nedokončený vývoj funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem, který se vyvíjí až do prvního roku života. Během jídla tak dělejte a nechte miminko průběžně odříhnout. Pomáhá i krmit ho vsedě. Pokud vaše dítě krmíte z lahve, ujistěte se nejdřív, že na vině není jen přemíra spolykaného vzduchu. Pořiďte si lahvičku se speciální savkou, která spolknutí příliš velkého množství vzduchu zamezuje. Většina problémů u dětí s mírným reflexem se zlepší nebo úplně vymizí po zahuštění stravy, případně také s věkem.

Bolesti bříška

Běžné bolesti trápí miminka poměrně často. Na vině může být již zmiňovaná přemíra spolykaného vzduchu, ať už při kojení nebo krmení z láhve. Řešením je tradiční odkrknutí, které nepodceňujte. Často praktikované poplácávání po zádíčkách ale není potřeba. Aby vzduch z jejich bříška mohl odejít, stačí novorozence držet v poloze, kdy je hlava výš než břicho.

 

Kolika

Často se na ní svádí veškerý pláč, o skutečnou koliku však často nejde. Skutečná kolika obvykle trápí miminka jen během prvních pár měsíců po narození a trpí jí v průměru jen jeden z pěti novorozenců. Říká se, že se vyznačuje více než třemi hodinami pláče denně nejméně třikrát týdně. Specifikují jí náhlé záchvaty pláče, které mohou být hlasitější a ve vyšší tónině, než obvykle. Během nich se miminko křečovitě kroutí, tvář během nich může zčervenat, jejich bříško může být vyboulené a nožičky křečovitě pokrčené.

Špatné spánkové návyky

Přibližně ve věku šesti měsíců by mělo být vaše dítě schopno usnout a spát o samotě. Často jsou ale miminka naučená na vaši stálou přítomnost a to, že jakmile zabrečí, vezmete jej do náručí a budete ho chovat. Bez vaší přítomnosti tak vůbec neusnou. A pokud od nich ve spánku odejdete, mohou se dokonce budit. V takovém případě je jediným řešením „odmaminkování“. Přestaňte se cítit provinile, že vaše děťátko brečí a nechte ho v pokojíčku nějaký čas samotné. Výzkumy ukázaly, že když budete každý den prodlužovat časové intervaly mezi kontrolami, naučí se usínat rychleji a spánek bude kvalitnější.

Teplotní diskomfort

Novorozenci jsou poměrně citliví, co se teplot týče. Nemají totiž ještě dovyvinutou termoregulaci. Pláčem tak mohou reagovat na pocit zimy nebo naopak tepla. U novorozenců obecně platí, že by měli mít o jednu tenkou vrstvu oblečení víc než vy, u batolat tomu bývá naopak. Hlídejte proto jak možnost prochladnutí, tak i přehřátí. Místo na ruce ale miminku sahejte na zátylek. Pokud je vlhký, značí to, že je dítěti teplo. Pokud je chladný, je mu zima.

Plná plínka

Důvod hlasitého pláče může být ale i zcela prozaický. Váš potomek má totiž možná jen plnou plenu. Mohli jste mu ji zkrátka jen zapomenout vyměnit, takže je totálně nasákla močí a miminko studí na citlivém zadečku. V tom horším případě hysterický pláč ohlašuje pořádnou nadílku.

Prořezávající se zoubky

Nejčastěji mezi čtvrtým a sedmým měsícem se začínají klubat první zoubky. Po hladu a bolestech bříška jde o nejčastější důvod silného dlouhotrvajícího pláče. Ve většině případů ale klubající se zub odhalíte poměrně snadno, na dásni je viditelná červená boulička, často jde i prstem nahmatat špičku prořezávajícího se zoubku. Problém obvykle vyřeší kousátka, nejlepší jsou ta se speciálním gelem či tekutinou, která se dají nachladit. Vsadit můžete také na homeopatika nebo na znecitlivující gel určený právě pro tento případ.

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Magda T. 17. 2. 2020, 0:15
"Odmaminkování"?! Opravdu smutné, je mi líto dětí autorky článku. :´( (child12)

Kategorie