Zobrazit přihlášovací formulář

Horečka u dětí: Kdy ji snižovat a jak

  • Publikováno:
Horečka u dětí: Kdy ji snižovat a jak

Červené tvářičky, skleněný pohled, horký dech, únava, nechutenství a nálada pod psa. To jsou nejčastější příznaky toho, že tělíčko vašeho potomka bojuje s horečkou. Pokud ale hned saháte po lécích na její snížení, děláte chybu. Poradíme vám, kdy je čas teplotu začít srážet, i kdy vyrazit k lékaři.

Horečka rodiče někdy dokáže pořádně vyděsit, přesto je paradoxně prospěšná. Snažit se jí srazit hned v počátcích je tak naprosto kontraproduktivní. Jde totiž o přirozenou reakci organismu, který se z těla snaží dostat pryč to, co tam nepatří. A na to potřebuje nějaký ten čas.

Nejčastějším důvodem vyšší teploty je nějaké infekční onemocnění, ať už virové či bakteriální, jako je chřipka, nachlazení, zánět dýchacích cest nebo středního ucha a podobně. Na vině ale může být i růst zubů, reakce na očkování, přehřátí nebo třeba nedostatek tekutin. Za zvýšenou se považuje teplota v rozmezí mezi 37-38 °C, za horečku hodnoty mezi 38-40 °C, nad 40 °C už jde o horečku vysokou.

S návštěvou lékaře i podáváním sirupu počkejte

Řada rodičů spěchá k lékaři hned, jak horečku naměří. Často jejich cesta dokonce směřuje na pohotovost. Nebo alespoň hned dítěti podají léky na snížení. Jenže když horečku „násilně“ potlačíte, zmizí sice příznaky a dítě se bude cítit lépe, vlastní nemoc ale bude v těle probíhat dál a dříve či později znovu propukne, často s ještě horšími příznaky. Horečka by zkrátka měla mít možnost dělat svojí práci. A na to potřebuje obvykle dva až tři dny. Lékaře kontaktujte, jen pokud teplota prudce stoupá, dítě se vám jeví ochablé, nereaguje, nepřijímá tekutiny, má problémy s pohybem, ledové končetiny, často zvrací, na kůži se objeví mramorování nebo krvavé skvrnky, případně pokud ho trápí silné bolesti hlavy či břicha.

Vsaďte na klid a dostatek tekutin

V případě horečky je nejdůležitější udržet dítě v klidu. Zajistěte mu ticho, nepouštějte mu televizi, nedávejte do ruky tablet. Raději vezměte do ruky knížku a přečtěte mu nějakou pěknou pohádku. A nechte ho klidně spát tak často, jak potřebuje. Často ho ale kontrolujte, zda nedošlo k radikálnímu zhoršení stavu. Důležité je zajistit dostatečný příjem tekutin, nejvhodnější je vlažný bylinkový čaj s medem, pokud ale dítěti nechutná, stačí i voda. Zajistěte také, aby v místnosti, kde odpočívá, nebylo ani přetopeno, ani moc chladno. Nezapomínejte také pravidelně větrat.

Vyzkoušejte osvědčené triky našich babiček

Než sáhnete po lécích na snižování teploty, můžete využít znalostí našich předků. Skvěle fungují například octové ponožky. Smíchejte vlažnou vodu s octem v poměru 5:1, ponožky do roztoku namočte, trochu vyždímejte, navlékněte dítěti na nohy a přes ně dejte ještě jedny suché. Na nohou je nechte asi 10-15 minut. Podmínkou však je, aby dítě nemělo studené končetiny. To platí i u zábalu. Při něm namočte osušku nebo prostěradlo do vody o teplotě 25 – 30 °C, trochu ho vyždímejte a dítěti ho obalte kolem hrudníku s bříškem. Končetiny ničím nepřekrývejte. Zábal nechte působit čtvrt hodiny, pak dejte dítěti čtvrt hodiny pauzu, přeměřte teplotu, a pokud neklesla, ještě jednou zábal zopakujte.

Pokud dítě zábal nesnese, můžete ho sprchovat nebo omývat houbou. Voda nesmí být ledová, ale vlažná a sprchovat začněte postupně od dolních končetin směrem k horní části hrudníku. Pokud teplota neklesne, můžete proceduru několikrát do hodiny opakovat. Pokud klesne alespoň o 0,5 °C, dítě osušte a uložte do postele. Účinný je také tvarohový zábal, který se přikládá na kapesníku či šátku na plosky nohou a dlaně. Přes něj můžete dát igelit a ovázat třeba ještě suchou plínkou. Tvarohový zábal by měl být přiložený alespoň půl hodiny, klidně ale i déle.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie